Assalamualaikum... The owner of this blog is R.I.M.A D.A.N.I.A would like to thank you to all the viewers from all over the world.. Never felt hesitate to come again.. I'm always welcoming every single viewers and appreciate it..(^^,)

Thursday, November 13, 2014

Beribu-ribu TAHNIAH untuk diri sendiri!!!

Assalamualaikum


Bulan Oktober yang lepas, aku selamat bergraduan.. Syukur alhamdulillah.. Berjaya jugak tamatkan semua ni dengan jayanya.. Yes!!! Yes!!! Hahahaha

Dulu masa zaman aku buat diploma, aku jenis budak yang biasa-biasa je.. Suam-suam kuku.. Ambik pulak course accounting.. Memanjang dapat nombor belakang huhuhu.. Macam tak percaya pulak aku pemegang Diploma Accounting (kesat peluh jap)..

Tapi kerana gigih nak sambung belajar, aku pun ambik Muet masa sem 6 diploma.. Ok lah dapat Band 3.. Target menggunung nak Band 4.. Tak ada rezeki namanya.. Nak repeat balik Muet rasa macam bazir pulak duit sebab yuran Muet naik harga.. Dari RM 60 naik RM 100 huhuhu.. 

Habis je diploma, staff tempat Latihan Industri call tanya nak kerja tak sebab ada jawatan kosong.. Aku tekad nak sambung belajar lalu terpaksa tolak tawaran tu dengan baik.. Aku ada jugak tanya kenapa aku terpilih.. Staff tu kata sebab aku komited dalam bekerja, boleh harap dan sanggup kerja lebih masa.. Kembang kempis aku dengar jawapan macam tu huhuhu walaupun pada akhirnya result Latihan Industri Diploma aku cuma memuaskan.. Tak cemerlang langsung.. Staff cakap cemerlang, lecturer cakap memuaskan.. So, result penentuan atas tangan lecturer T_T Besok kalau aku sambung master pendidikan, aku nak jadi lecturer yang rasional dan berdedikasi.. Benda-benda macam ni lah aku nak ubah.. Jangan ada bias.. Emosi tetiba pulak kalau terkenang balik.. Hishh..

Alhamdulillah rezeki menempatkan aku kat UTHM.. Situ lah aku mula kenal husband secara lagi dalam sampai terkahwin masa tahun dua hahahaha.. Aku pun tak sangka dapat masuk satu U, satu fakulti dan satu course dengan lelaki yang dah jadi husband aku saat ni.. Bayangkan aku mohon 5 universiti dalam satu borang tapi tercampak jugak kat U dia ni.. Jodoh namanya hehehe..





Sepanjang 3 tahun setengah aku jadi pelajar degree, setahun je aku sempat jadi single.. Lagi 2 tahun setengah tu aku dah pegang title isteri orang dan pernah mengandung buat kali pertama.. 

Asalnya nak tunang je.. Lepas aku habis belajar baru kahwin.. Tapi Abah bagi cadangan nikah terus pun tak apa.. Lagi senang sebab masa tu Abah tak menetap kat Malaysia.. Setahun sekali je boleh balik Malaysia.. Akhirnya risik dan tunang, 20 hari kemudian kami nikah kat masjid dan buat kenduri kecil-kecilan kat rumah.. Oh ya!! Masa kiteorang nikah tu, husband baru 5 bulan habis belajar.. Dia pun tak konvo lagi hehe..

8 bulan lepas kahwin, aku pregnant buat kali pertama lepas kedua-dua setuju dan berpakat nak ada baby.. Tapi sepanjang aku belajar, kami pjj.. Aku duduk rumah sewa dengan kawan-kawan.. Husband duduk rumah kat JB.. Jumpa weekend je..

Rezeki tak menyebelahi, 2 bulan 8 hari kemudian pregnancy pun berakhir kat Hospital Batu Pahat.. Akibat terlalu sibuk dengan study, aku tak ada banyak masa nak beremosi walaupun sesekali tu adalah jugak rasa sedih.. Standard lah kan.. Emosi mak-mak hehe..

Aku pilih untuk praktikal degree kat company tempat husband kerja.. Senang nak pergi dan balik kerja sama-sama.. Masa aku praktikal ada yang tau aku dah kahwin.. Tapi dalam masa ada jugak yang ingat staff yang duk hantar dan ambik aku ni abang ipar lah, abang la, adik lah, sepupu lah.. Macam-macam version ada.. Mentang-mentang aku student, diorang tak terfikir student pun boleh kahwin masa tengah belajar hehehe..




Alhamdulillah lepas habis praktikal/ latihan industri, ada jugak pergi interview kerja dan dapat panggilan interview tapi ada satu interview tu aku tolak sebab konon dah tekad sangat nak berniaga.. Aku nak sangat tolong Abah buka studio fotografi kat Melaka.. Akhirnya terlaksana dan terbuka lah RD3D Studio kat Kota Fesyen, Mitc, Ayer Keroh, Melaka..

Masa busy nak buka studio fotografi tu, aku dikurniakan rezeki mengandung buat kali kedua.. Patut lah penat semacam bila kena drive ke sana sini.. Pergi ikut Abah berurusan dengan syarikat air, tnb, pilih tile untuk studio dengan contractor, pilih wallpaper dan segala perabot untuk studio.. Alhamdulillah baby kuat kat dalam.. Aku sendiri tak perasan aku tengah mengandung sebab busy sangat dan dalam masa yang sama memang tak check sangat dah lewat ke tak datang bulan.. Sedar-sedar je baby dah 2 bulan ada dalam rahim.. Alhamdulillah.. Thank you Allah..

Bulan Oktober 2014, aku pun selamat berkonvokesyen dengan usia kandungan 4 bulan.. Bila difikir-fikirkan balik, perjalanan hidup kita yang Allah susun tu indah.. Kita cuma kena bersabar, berusaha dan tawakal sebab kita tak tahu apa akan berlaku di masa hadapan.. 









Yang bestnya masa konvo tu, si Anas anak adik pun join jugak.. Lepas tu dia asyik tarik-tarik bunga, bear yang aku pegang hahahaha.. Aku dah lama tak berebut mainan dengan budak kecik.. Hari aku konvo tu lah hari aku bertarik-tarik bunga dan bear dengan baby hehehe..

Terima kasih tidak terhingga untuk Abah dan Umi yang banyak membantu dari awal sampai akhir terutama dari segi kewangan.. 100% sponser belajar tanpa tanggungan hutang dari diploma sampai degree dan sanggup nak taja master pulak kalau ada rezeki.. 

Buat husband yang selalu sokong dari belakang dan sanggup beristerikan student sepenuh masa dan sabar menunggu isteri dapat kerja.. Terima kasih sangat-sangat.. 

Untuk Angah yang tak pernah jemu belanja kakak dia macam-macam walaupun kakak dia dah ada suami hehe.. Sponser kasut raya, sponser makan, sponser banyak benda dan tak pernah berkira walau satu sen pun sebab dia tahu kakak dia student, duit pun ala-ala kadar je hehe.. 

Terima kasih kawan-kawan yang sentiasa mendoakan yang baik-baik, semoga kita bertemu lagi di masa akan datang.. Insyaallah..

Stay positive, tempuhi lah apa jua rintangan dan ujian yang Allah turunkan sebab semua ujian tu bersifat sementara dan tiada yang kekal dalam dunia ini..


Terima kasih!!!!

Tuesday, November 11, 2014

Pengalaman Trimester Pertama!

Assalamualaikum


Kejap.. Nak refresh balik first trimester punya cerita hehehe..


Okay.. Kalau perasan, masuk dua bulan aku tak update apa-apa entry kat blog.. Aku log in blog untuk reply komen yang ada je.. Nak update tulis panjang-panjang memang tak larat.. Aku banyak tidur, lepas tu aku ni memanjang bau minyak angin je (perfume sejati sepanjang first trimester).. Kurang makan dan banyak meluahkan semula makanan tanpa diminta..

Cerita pasal meluahkan makanan ni.. Sehari boleh dikatakan 7, 8 kali aku muntah sampai tahap dah tak ada apa lagi nak dimuntahkan.. Perut memang kerap kosong.. Kalau tekak haus, minum air seteguk pun muntah balik.. Masa tu Tuhan je tahu betapa keringnya tekak aku ni kehausan air..

Aku tak pergi hospital pun tapi banyakkan rehat kat rumah. Orang putih kata bed rest.. Tak tengok tv, tak suka nak keluar rumah bershopping, malah solat pun kena solat duduk.. Pernah sekali tengah rukuk tiba-tiba muntah keluar.. Sejak dari tu aku memang solat duduk sepanjang first trimester..

Beg plastik spare memang sentiasa ada dalam kereta, dalam handbag.. Pernah sekali tu naik kereta parents, kebetulan tak ada beg plastik.. Apa lagi, kelam-kabut berhenti tepi jalan yang bersemak tu dan muntah sepuas-puasnya.. 

Attend kenduri kahwin kawan-kawan pun tak berapa syok.. Tak dapat makan nasi minyak dan lauk-pauk yang sedap tu.. Aku duduk diam-diam sambil tengok husband makan dengan seleranya huhuhu.. 

Umi, husband selalu paksa suruh jamah makanan walaupun diorang tau aku akan muntahkan balik semua makanan  tu.. Diorang kata risau baby tak dapat zat yang cukup.. Tiba-tiba emosi bila teringat kat baby huhuhu.. Kesian kat dia..

Masa penghujung first trimester tu doctor scan perut sebab nak tengok baby okay ke tak.. Aku pun risau jugak takut sangat baby tak cukup nutrisi ke apa..


Hai!!!!!


Syukur lah budak kecik ni sihat walafiat.. Semuanya okay walaupun mak dia ni tak dapat nak salur makanan yang sedap dan banyak hehehe.. Lega sangat!!

Aku try amalkan makan madu je sepanjang morning, afternoon, evening, night, midnight sickness tu untuk tambah tenaga.. Ada yang syorkan minum jus delima tapi aku dah try jus kurma pun tak boleh masuk.. Mesti keluar balik.. Tak nak spend duit banyak lepas tu tak minum.. Rugi..

Aku jugak sempat pergi holiday masa first trimester.. Pergi mana? Hehehehe nanti aku update lagi..


Terima kasih..

Tuesday, September 2, 2014

Hai September!!! Musim Konvokesyen!!

Assalamualaikum


Setiap tahun menjelang bulan September pasti ditunggu-tunggu oleh aku sebab bulan ni lah aku berubah umur hohohoho..

Semakin tua dan harapnya semakin matang disisi husband, keluarga dan kawan-kawan.. Menjejak usia pertengahan 20 an tu indah.. Masa ni lah macam-macam benda kita nak achieve.. Sentiasa ada target dan bersemangat untuk teruskan kehidupan.. 

Hari ni aku membantu bisnes keluarga.. Memang puas hati walaupun tak pernah terfikir akhirnya setelah tamat degree, aku pilih untuk berniaga berbanding mencari kerja lain.. Insyaallah rezeki ada dimana-mana sahaja kan janji ada USAHA!!




Selain tu, bulan September jugak lah permulaan kepada pesta konvokesyen.. Banyak IPTA dan IPTS mengadakan Hari Konvokesyen mereka pada bulan September sehingga November nanti..

UTHM??

Alhamdulillah... UTHM bulan Oktober nanti.. Tak sabar nak naik pentas ambik scroll ditemani anak kecik dalam perut.. Memang betul-betul UTHM Junior sebab mak ayah dia study kat UTHM hehehehe..

Memandangkan banyak pusat pengajian mengadakan Hari Konvokesyen, maka RD THREE D Studio juga telah membuka peluang kepada semua para graduan untuk mengabdikan gambar 3D PERTAMA DI MALAYSIA!!!! hanya di studio kami yang bertempat di 

NO. 32, JALAN KF 2, KOTA FESYEN, MITC, AYER KEROH, MELAKA

*Berhadapan Burgerbyte
*Berhadapan Ayoob Bistro
*Sederet Kedai Kain MIDAS




Graduan dijemput datang bersama keluarga, sahabat handai untuk memeriahkan lagi studio kami.. Keselesaan anda keutamaan kami.. Yang penting FEEL LIKE HOME ketika berada di studio kami hehehe.. 

Jangan lupa datang beramai-ramai ke RD THREE D Studio untuk mengabadikan kenangan indah anda, meraikan kejayaan anda bersama yang tersayang..

Jemput LIKE kami di FACEBOOK dengan menaip RD THREE D Creative.. Setiap maklumat dan info akan kami update di sana..

Terima kasih..

Tuesday, August 26, 2014

Penangan Kuah Lodeh Masa Raya

Assalamualaikum..


Hi!!

Walaupun RAYA dah habis.. Tapi aku nak jugak share cerita raya tahun ni.. Best ke tidak?? Of course lah best sebab dapat PUASA PENUH sepanjang Ramadhan dan dalam masa yang sama merasai kemenangan tak tinggal solat tarawih.. Alhamdulillah.. Bukan senang orang perempuan nak dapat peluang puasa penuh dan solat tarawih dari awal Ramadhan hingga akhir.. Kan hehehe..


Family potrait 


Selalunya saat nak menyambut raya ni, aku excited nak hunt kuah lodeh kat rumah semua orang yang aku ziarah.. 

Pagi raya seawal 6.30 aku dah sampai kampung Atok & Uwan sebab nak hunt kuah lodeh.. Alhamdulillah hasrat tertunai sebab ada satu periuk sederhana besar kuah lodeh yang makcik, pakcik aku masak malam raya.. Dalam masa yang sama, diorang sempat buat ketupat sendiri.. Tak guna pun ketupat instant..

Dengan HAPPY nya aku melantak makan banyak-banyak hahaha.. Tiba-tiba...

Cousin: Along... Selera nampak..

Aku: Menu feveret di pagi raya ni.. Mana boleh tolak.. 

Cousin: Ke ada isi ni..

Aku: Isi?? Isi apa?? Isi dalam usus hahahaha...(sambung suap kuah lodeh dalam mulut..yummyy)

Satu lagi perangai aku dengan cousin, ni perangai tak malu dari kecik tau.. Kiteorang dah tau dah.. Rumah 1st yang special nya sambal udang, biskut cornflakes rangup dan biskut chocolate chip.. Rumah 2nd ada satay goreng, lemang dan sambal udang.. Rumah 3rd harus ada lemang, serunding daging dan kuah lodeh.. Rumah 4th mesti ada laksa kedah (ni special sebab lain dari yang lain)..


Nasi impit dengan sambal udang..


Tapi tahun ni tak semua rumah ada menu-menu yang macam aku list tu tapi sebaliknya hampir kesemua rumah hidang KUAH LODEH dan ketupat dan kuah kacang dan sambal tumis ikan bilis.. Untuk orang gila kuah lodeh macam aku ni.. Aku rasa nikmatnya tak terhingga hahaha..

Setiap rumah aku tak miss makan kuah lodeh diorang siap letak sambal kacang dengan sambal tumis lagi.. Beriya sungguh aku makan sampaikan cousin semua pelik.. Aku kan paling terkenal sekali bab jaga makan tapi raya kali ni aku redha jelah.. Malas pulak kita nak pikir pasal diet hahahaha.. 





Dia ni lah cousin aku.. Cousin yang tegur aku makan banyak
hahaha





Selama seminggu sakan beraya lepas tu start naik kerja.. Berniaga sendiri pun tak boleh cuti lama-lama.. 

Start buka balik bisnes after raya.. Aku jadi lemau pulak.. Lemau, lemah... Memanjang rasa penat.. Penat beraya tak habis lagi lah tuuu..




Dah siap-siap nak pergi studio, aku bermalas-malasan dulu atas katil.. Siap terlelap pulak tu.. Tu lah masa raya makan kuah lodeh tak beringat hahahaha (malas tu tak ada kena mengena pun dengan makan kuah lodeh)..

Sifat malas, ditambah pulak setiap hari balik dari studio mesti sakit-sakit badan walaupun tak buat kerja berat buat aku jadi lagi penat..

Makan lagi kuah lodeh bermangkuk-mangkuk hahahaha (ooohohohoh tak ada kena mengena)

Tapi kan.. 

Rupa-rupanya..


|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|




Patut lah penat memanjang.. Sakit-sakit badan + muntah-muntah tak kira siang ke malam..

Budak ni diam-diam duduk dalam badan kita ya..

Agaknya bosan dah dia bagi hint yang positive tapi mak dia tak perasan pun kewujudan dia..

Hahahaha awal-awal dia bagi hint dengan kuatkan selera makan kuah lodeh time raya..

Masih tak sedar jugak budak kecik ni ada kat dalam...

Next, dia bagi hint dengan makan pastu muntah.. Tak makan pun muntah.. Siap dapat
pakej sakit-sakit belakang badan dan rasa nak golek-golek atas katil..

Masa tu lah baru sedar dan terus buat scan..


ALHAMDULILLAH

PREGNANT LAGI!!!!


Baby 2015 coming soon ^_^


Terima kasih..

Monday, August 11, 2014

Chachos + Homemade dipping sauce

Assalamualaikum




Hi!!! Hehe bagi mukadimah bergambar dulu sebagai bukti bahawa entry kali ni memang nak share resepi cecara nak buat dipping sauce untuk makan dengan chachos..

Kisahnya, aku sekarang ni pantang tengok orang post gambar makanan kat instagram.. Asal nampak sedap je makanan tu, aku terus lah google kat mana nak dapat makanan sedap sedap tu tau.. Ternampak si Sheira Ayob (pelakon) post gambar Tostitos beserta dipping sauce yang sedap kat IG dia.. 

Google punya google tak jumpa ada jual kat mana benda alah tu.. Akhirnya terfikir nak buat sendiri dipping sauce dan beli je Chachos perisa BBQ dan cheese kat Mydin..


Nachos:

Chachos perisa BBQ (paket besar)
Chachos perisa Cheese (paket besar)


Dipping sauce:

1 botol sos spaghetti Kimball (yang ada gabungan daun selasih tu tau)
4 - 5 sudu besar cili boh/ cili kisar
2 sudu besar gula pasir
4 sudu besar sos cili Kimball
4 sudu besar sos tomato Kimball
1 sudu kecil serbuk lada sulah
Oregano kering secukup rasa (optional)
Setengah cawan air
Minyak untuk menumis


Cara-cara buat Dipping sauce:

1. Masukkan minyak dalam kuali..

2. Tumis cili boh/ kisar sampai separuh masak..

3. Masukkan sos spaghetti, gula pasir, sos cili, sos tomato, lada sulah, oregano dan kacau rata..

4. Masukkan air dan kacau rata..

5. Tunggu sampai sos sedikit pekat dan masak..

6. Sedia untuk dihidang ^_^





Kepedasan sos ni berada di tahap sederhana.. Memang non stop la ambik chachos tu dan cicah dalam dipping sauce ni.. Tak sangka pulak sedap hehehe..

Boleh try buat kudapan minum petang denga family ke.. Atau nak picnic ke.. Kalau buat benda ni lepas tu ajak adik-beradik ke anak-beranak tengok movie pun syok jugak... Tapi kena buat stok banyak sikit lah.. Takut tak cukup hehe..

Ok bye!!

Terima kasih..

Thursday, July 24, 2014

Aku lah Kak Ros!

Assalamualaikum


Memandangkan tahun ni turn raya kat Melaka dulu, aku yang memegang watak Kak Ros macam dalam cerita Upin & Ipin tu telah membuat Jadual Raya untuk diri sendiri dan adik-adik.. Kenapa aku cakap aku pegang watak Kak Ros?? Sebab perangai aku sama macam Kak Ros bila handle adik-adik..

Perkataan, "Along garang.." tu dah lali dah.. Bukan baru-baru ni je aku garang tapi dah bertahun-tahun lamanya sampai Umi cakap, "Adik lagi takutkan Along dari Umi.."..

Tapi biasa lah ramai tak percaya sebab diorang tak jadi adik aku hahaha.. Masa awal-awal kahwin husband kata tak nampak pun aku ni garang dengan adik-adik.. Tapi biasa lah.. Tak sampai sebulan terus terbongkar semua rahsia hehehe.. Husband cakap, "Ish.. Ish.. Betul lah.. Memang garang.."




Aku susun jadual sebelum waktu berbuka.. Lepas beberapa minit masuk waktu buka, masa semua orang tengah syok hirup kuah mee sizzling yang Abah masak dan teguk air bandung soda yang Abah bancuh, aku pun buat announcement tentang tugasan masing-masing..

Bagus semuanya setuju dan terima tugasan masing-masing.. Aku pun ada adik perempuan sorang je.. Tu pun dah kahwin dan tahun ni dia beraya kat rumah mak mertua dia.. Dulu masa kiteorang belum kahwin, dia akan tolong Umi masak atau buat kuih.. Aku pulak jenis tak minat renyah-renyah buat kuih bagai.. Aku selalu fokus tang kekemasan dan kebersihan rumah.. Memang kiteorang dua beradik perempuan lain minat.. Tapi untung lah Umi sebab ada orang tolong dia masak dan ada orang tolong kemaskan rumah..

Pelikkan?? Aku suka buat kuih dan kek time bukan musim raya.. Time orang tak buat, time tu aku lah orang paling semangat membakar biskut sorang-sorang kat dapur hehe..




Aku cakap kat adik-adik, "Siap semua kerja, Along puas hati, boleh lah tuntut duit raya masing-masing.." Abah pesan, lebih baik budaya memberi duit raya tu dibuat masa bulan Ramadhan sebab pahala memberi di bulan Ramadhan berlipat ganda banding kita beri masa tibanya Syawal..

Aku setuju dengan kata-kata Abah.. Apa saja kebaikan yang kita buat pada bulan Ramadhan besar ganjarannya.. Mudah-mudahan amalan baik itu Allah terima.. Ameen..

Sebelum nak close entry hehehe.. Baru-baru ni aku, adik-adik dan adik ipar keluar beli baju raya kat Bazar Ramadhan Hang Tuah Mall Melaka.. Kebetulan tengah menyopping barang tu ternampak pulak benda comel ni...




HANDBAG untuk budak-budak!!!!!!!!!! Wooahhhh!!!

Masa kiteorang kecik-kecik, benda ni macam ada tak ada je.. Pernah cari tapi tak jumpa ada jual kat mana.. Tengok orang lain pakai masa hari raya macam cantik je, macam best je, macam banyak je duit raya boleh isi dalam tu hihihi..

Kiteorang berdua pakat lah share duit belikan untuk Aisya si anak sepupu dan untuk adik sedara si anak-anak Mak Uda (Adik Abah yang bongsu)..

Masa kecik-kecik pun macam-macam Mak Uda bagi kiteorang.. Mak Uda memang tak pernah berkira lah dengan anak-anak sedara dia.. Bila kiteorang dah besar ni, dah ada duit sendiri, kiteorang pun tak pernah berkira dengan adik sedara kiteorang tu.. 

Hopefully budak 3 orang tu suka lah.. Boleh lah bergaya sakan isi duit raya dalam handbag syawal nanti.. Tak la duit tu berterabur sana sini kan.. Senangkan kerja Umi diorang jugak hahaha..


Terima kasih..

Nasi dah jadi bubur, kacang hijau dah jadi bubur kacang hijau taruk durian sekali..

Assalamualaikum..


Cerita ni berlarutan selama 7 tahun lamanya.. Ini lah akibat orang yang suka mainkan hati dan perasaan orang lain.. Orang lain dah berbahagia dan move on tapi si Polan ni masih nak duduk kat takuk yang sama.. Masih terhegeh-hegeh nak cari ruang kosong dalam hati orang yang dah membenci dia.. Huhhh!!!..


Si Polan sedang termenung jauh dalam bas ke keretapi entah..


Si Polan ni asalnya kawan biasa dengan BFF aku.. Biasalah dari kawan biasa tu jadi lah special sikit.. Diorang ni jarang jumpa sebab dulu dua-dua belajar jauh.. So, diorang selalu sms je.. Phone call pun jarang sangat-sangat kecuali ada keperluan nak call..


Si Polan konon tanya khabar kat BFF aku..


Nak dijadikan cerita, si Polan kenal aku sebab aku kan BFF si Dot-dot.. BFF aku ni kalau keluar jumpa si Polan. mesti nak ajak aku teman.. Bertiga lagi baik katanya.. Pernah lah makan sama, minum sama-sama.. BFF aku pun buka jenis dating, dating.. Kalau ada hal nak jumpa si Polan, mesti aku yang diajaknya aku.. Diorang memang tak pernah jumpa dan duduk berdua sepanjang kenal, tak nak datangkan fitnah kat diri sendiri.. Nama baik keluarga harus dijaga dan diutamakan..

Satu hari tu, Allah nak tunjuk sikap si Polan, terkantoi pulak si Polan pasang berderet special friend kat belakang si Dot-dot.. Apa lagi... Si Dot-dot pun rasa teraniaya dan try stop relationship diorang.. Aku bangga dengan keputusan BFF aku ni.. Syukur semua rahsia terbuka sebelum diorang decide nak berumahtangga.. Alhamdulillah..


BFF aku tengah marah si Polan..


Memandangkan dua-dua masih muda.. Si Polan dan si Dot-dot ni budak-budak pandai, akhirnya ditakdirkan diorang sambung belajar kat oversea... Sorang tercampak kat Tanah Arab... Sorang lagi tercampak jauh kat Europe..

Tapi manis mulut si Polan, si Dot-dot pun terima untuk jadi sahabat baik je (contact guna email je).. Tak nak dah lelebih sebab dah trauma dengan perangai si Polan yang ternyata tak jujur tu kan hehehe... Takat nak kawan tu ok lah kot sebab dah berkawan sejak dari sekolah.. Kawan orang tu, kawan dia jugak.. Pusing-pusing tang tu jugak..


Kawan sekolah diorang lah konon-kononya..


Bersahabat baik lah mereka selama beberapa bulan dan akhirnya si Polan mengaku yang dia nak relationship yang lebih dengan BFF aku tu.. Seriously??? Memang tebal sangat muka si Polan ni tau hahahahaha.. Dalam masa yang sama, family si Polan dah canang bakal tunang si Polan tu siapa orangnya kat media sosial (tapi tak jadi kahwin pun akhirnya sebab si Polan buat perangai yang sama macam dia buat kat BFF aku.. alhamdulillah wanita tu pun sekarang dah jadi ibu dan isteri solehah untuk lelaki lain.. orangnya lembut, baik dan sopan santun..)


Tak minat pun Yoona SNSD ni tapi boleh lah tepek satu gambar dia
kat dalam cerita ni..


Bila BFF aku dapat tau, BFF aku terus lari jejauh (drama sangat), block dan delete segala talian dan media sosial antara dia dengan si Polan.. BFF aku kata, rasanya ini masa paling terbaik untuk diorang miss contact terus sampai bila-bila sebab tak baik ganggu hubungan yang bakal terjalin antara si Polan dan wanita itu.. Diorang dah tak contact langsung sampai hari ni.. Saat ni,,

Tabik lah dengan BFF aku ni sebab dia tak pernah campur aduk antara urusan peribadi dan pelajaran.. Dia terus menerus jadi pelajar yang dibanggakan.. Dia sangat berjaya dan cemerlang.. Alhamdulillah Allah murahkan rezeki BFF aku ni..


Dah berjaya dah BFF aku hehehe


BFF aku pun dah ada pengganti.. Kebetulan dengan classmate yang sama-sama belajar kat Tanah Arab.. Alhamdulillah Allah temukan dia dengan orang yang baik-baik sebab dia pun baik dan sopan santun orangnya.. She deserve it!!!


Perkahwinan bertemakan english style.. Weeee..


Malangnya si Polan... Sampai hari ni dia masih tercari-cari BFF aku.. BFF aku pun dah ada kerjaya hebat dan tak ada masa nak toleh ke belakang.. Good News!!!!!! Lelaki pilihan BFF aku pun dah jumpa keluarga BFF aku.. Jumpa untuk berkenalan.. Semoga segala urusan dan perancangan mereka dipermudahkan..

Walaupun sebenarnya si Polan juga ada kerjaya hebat dan berjaya dalam kerjaya yang dia ceburi.. Tapi sebab dia tak jujur, terus tak nampak kehebatan dia.. Kadang-kadang tu rasa macam, ini lah akibat suka cakap tak jujur, perbuatan pun tak jujur... Akhirnya tak dapat apa-apa pun.. Orang lain kat sekeliling dah berbahagia dan bergembira di hari raya (tak ada kena mengena hihihi)..




Dan si Polan masih menoleh ke belakang... Memandang orang-orang yang telah dia khianati.. Dah 7 tahun berlalu tapi masih terkais-kais mencari kemaafan.. Tak guna dah semua tu... Tak guna dah... Nasi dah jadi bubur or Kacang hijau dah jadi bubur kacang hijau dah hehehe...




Tak kisah dengan siapa pun kita berurusan, kita kena jadi orang yang jujur sebab sekali kita menipu, orang mula benci dah tak percaya pada kita.. Tak ada rugi sesen pun kalau kita cakap benar dan tak berbohong.. Dengan berbohong dan menipu hanya membuatkan seluruh hidup kita rugi serugi-ruginya..


Terima kasih..


p/s: Image atas semua gambar google hehehe..

NOTES

NOTES
Jom LIKE page ANNADARLING di Facebook dan nantikan hanya yang exclusive dan terbaik insyaallah dari kami <3