Assalamualaikum... The owner of this blog is R.I.M.A D.A.N.I.A would like to thank you to all the viewers from all over the world.. Never felt hesitate to come again.. I'm always welcoming every single viewers and appreciate it..(^^,)

Thursday, April 3, 2014

Burger ke Jeruk ke Burger dan Kisah Abang Burger

Assalamualaikum..


Teringat kisah Jeruk..

Masa tu tahun 2011.. 

Aku dengan sorang lagi roomate + kawan kelas roomate mengidam nak makan burger.. Kami bertiga pakat nak pergi beli burger yang jual kat luar kolej kediaman.. Tak nak beli burger kat kafe kolej..

Kami bertiga pun berjalan kaki keluar dari kolej kediaman dengan penuh harapan dapat beli dan makan burger..

Sampai je kedai burger, kedai tu tutup!.. Sedih dah jalan jauh-jauh tapi tutup pulak..

Akhirnya tukar plan.. Kami singgah kedai runcit yang berhampiran dengan kedai burger tu.. Kami beli jajan untuk ngap ngap di waktu malam.. 

Selesai pilih jajan, kami beratur kat kaunter pembayaran.. Dan..

Mak cik kedai: Nak rasa jeruk tak?

Kami: Tak apa, Mak cik.. Terima kasih..

Mak cik kedai: Cuba la rasa.. Free je tak payah bayar.. Sedap ni..

Kawan kelas roomate aku mengelak pelawaan dengan keluar dari kedai, roomate aku pulak pandang-pandang aku.. Yang aku?? Dalam hati ni kesian kan mak cik kedai tu.. Mak cik kedai tu siap bukakkan botol jeruk tu dan hulur botol jeruk tu kat kiteorang..

Aku pun ambik lah satu dan aku suruh roomate aku ambil.. Aku cakap, "Orang dah bagi.. Ambik jelah.."

Setel bayar semua jajan.. Kami pun keluar dari kedai sambil masing-masing kunyah jeruk.. 

Mula-mula, roomate aku start terbatuk-batuk.. Disusuli pulak aku.. Aku pun batuk sampai sesak nafas separuh nyawa!!...

Aku dah tak larat nak jalan sampai kolej.. Aku mintak tolong roomate dengan kawan kelas roomate aku tu lari balik kolej dan ambilkan ubat aku yang aku simpan bawah bantal dalam bilik huhuhu...

Aku stop berjalan di kawasan pondok pak guard.. Aku dah tak larat jalan lebih jauh dari tu..

Roomate aku dengan kawan dia sungguh-sungguh lari ambilkan ubat.. Dalam masa yang sama, aku call senior aku a.k.a husband aku sekarang.. Aku mintak tolong dari dia untuk bawak aku pergi klinik..

Alhamdulillah senior aku sampai cepat sebab skill pemanduan dia hohoho.. Dalam masa yang sama roomate dan kawan dia pun sampai dengan ubat di tangan..

Akhirnya dengan roomate, dengan kawan roomate ikut sekali pergi klinik..

Sampai klinik, kami nampak ada gerai jual burger..


Roomate: Akak pegi klinik, kiteorang pergi beli burger eh..

Aku: Okay.. Nanti dah sudah tunggu kat kereta ya..

Roomate: Akak nak kirim? Nak burger apa?

Aku: Burger ayam spesel satu (tercunggap-cunggap..)


Diorang pergi beli burger, aku dengan senior cepat-cepat masuk klinik.. Rawatan segera telah diberikan..

Alhamdulillah aku kembali sihat sama seperti sebelum aku makan jeruk tu..

Kami bertiga dihantar balik ke kolej kediaman.. Sampai bilik, aku, roomate dan kawan roomate makan burger dengan seleranya macam tak ada apa-apa yang berlaku sebelumnya..

Bila diceritakan saat-saat mencemaskan tu berlaku pada roomate yang lain, semua macam tak percaya.. Huhuhu...

Akibat peristiwa tu, aku memang sangat berhati-hati nak makan jeruk.. Kalau nak sangat makan pun, aku akan basuh dulu jeruk tu dengan air.. Konon nak buang semua acid yang ada kat jeruk tu huhuhu.. Lepas tu baru makan..

Sebelum ni senior aku ada bukak gerai burger kat kolej kediaman kami hahahaha.. Laku burger dia.. Petang balik dari kelas, dia dan kawan dia dah sibuk sagat carrot dengan kobis.. Lepas tu bukak gerai lepas solat maghrib sampai lewat 12 malam..

Aku pergi gerai dia sesekali je.. Bukan apa.. Nanti asek dapat burger FREE je.. Nak bayar dia tak nak.. Bila member-member aku beli burger dari dia, dia pergi bagi member-member aku diskaun.. Hohoho.. Mana nak untung banyak macam tu..

Satu sem je senior aku ni berniaga sebab tak lama lepas tu dia dah sibuk dengan projek akhir semester.. Mana nak mengadap thesis, nak pergi kelas, nak bukak gerai burger..

Pak guard & mak guard sampai hati cakap senior kiteorang ni mamat jual burger.. Siap buat nada kutuk-kutuk pulak tu.. Ishh.. Tak baik mengata orang.. Memang la malam senior kiteorang ni jual burger tapi siangnya dia student sama macam student lain kat U kiteorang..

Ishh.. Ishh.. Mentang-mentang lah masa tu senior ni jual burger, pak guard dan mak guard ingat selama-lamanya mamat ni jual burger.. Pak guard dan mak guard masa tu feeling-feeling lah kerja guard dia lagi hebat dari mamat penjual burger ni huhuhu.. 

Andai kata lah kalau mamat penjual burger ni tiba-tiba timbul depan pak guard and mak guard yang kutuk-kutuk dia dulu, mau malu tutup muka pakai baldi terus hahaha..

Mamat penjual burger ni belum habis belajar dah dapat tawaran jadi pegawai penerangan.. Habis kontrak dengan penerangan dia terus dapat kerja tetap, jadi operation executive kat syarikat pembersihan.. 

Sekarang masih masak burger lagi.. Tapi masak burger kat dapur rumah sendiri.. Masak untuk isteri dia je hehehe.. 

Dan burger tu masih FREE sebab dia yang beli barang dapur hehehe..









Assistant a.k.a housemate husband :)

Thank you..

Selamat tinggal sahabat, Selamat tinggal F..

Assalamualaikum


Aku kenal F sejak sekolah menengah.. Masa tingkatan 4.. Kami bukan sekelas.. F belajar di kelas sebelah.. Dia ambil aliran perdagangan, aku ambil aliran sains tulen.. 

Kat sekolah kami suka balas-balas senyuman je sebab aku pun bukan peramah sangat begitu jugak degan F.. Kami jarang sembang panjang kat sekolah.. 

Tapi siapa sangka.. Di luar waktu sekolah, F akan datang ke rumah aku.. Biasanya dia datang waktu petang dalam jam 5 petang ke bawah..

Kami rancak sembang berdua..

Antara perkara dan dialog yang kami sembangkan, yang aku masih ingat sampai saat ni..


F: Ada dengar cerita pasal Anzalna?

Aku: Kenapa dengan Anzalna?

F: Anzalna nak pindah..

Aku: Pindah mana?

F: Anzalna nak pindah duduk luar negara..

Aku: Oo.. Ye ke? Ayah dia sambung belajar ke?

F: Dengar cerita macam tu lah..

Aku: Luar negara kat mana?

F: Kalau tak silap tempat yang kau pernah duduk jugak..

Aku: England?

F: Haa.. England lah..

Aku: Seronoknya Anzalna.. Dulu duduk Canada, tak lama lagi duduk England pulak..

F: Tu lah.. :)


Aku mati-mati ingat Anzalna duduk kat England :) Sebab F cakap Anzalna pindah ke sana.. Rupanya Anzalna pindah Australia.. Tu pun aku tau lepas tanya sendiri kat Anzalna lepas Anzalna habis join Dewi Remaja..

Itu zaman remaja punya cerita.. Sembang petang, cerita pasal kawan-kawan..

Bila masing-masing dah kahwin.. Jumpa semula kat Facebook.. F add aku dulu sebab dia yang jumpa aku kat FB.. 

Dari 2011 sampai lah semalam aku dan F kembali merapatkan hubungan melalui FB.. Maklum lah, jarak membataskan kami untuk bertemu dan sembang macam dulu-dulu..

F nikah tahun 2012.. Nikah awal tahun, kenduri kahwin buat hujung tahun.. Alhamdulillah masa kenduri berlangsung, F dah bunting pelamin :)

April 2013, F bersalin anak pertama.. Baby Boy diberi nama Danial Hafizi.. 

F tanya aku, bila aku nak mengandung, katanya jangan tangguh-tangguh nanti rugi.. F ceritakan keseronokkan dapat pegang baby sendiri.. Dukung baby sendiri buat pertama kali, terus rasa sayangnyaa hanya Tuhan yang tahu..

F bersalinkan Danial Hafizi secara Caesarean Section sebab F disahkan kena Eclampsia.. Sepanjang F mengandungkan Danial Hafizi, beberapa kali F kena tahan duduk kat wad..

F kata dia gagahkan jugak hanya untuk Danial Hafizi yang bakal lahir tak lama lagi..

F juga kata, pertama kali dia dapat rasa Danial Hafizi bergerak dalam rahim, masa Danial Hafizi berusia 3 bulan!!.. 

Pertanyaan F tentang bila aku nak mengandung, aku jawab "Doakan agar dapat jadi IBU macam F satu hari nanti"..

Alhamdulillah.. Dalam bulan April 2013 tu jugak aku dan husband dapat tau kehadiran orang ketiga.. Tapi aku bleeding sepanjang 10 minggu mengandung.. 

Maka, Mei 2013, bermula lah sesi keluar masuk wad dan kandungan aku berakhir dengan prosedur abortion untuk selamatkan nyawa seorang ibu..

Ya! Nyawa aku harus diselamatkan..

Hari ini.. 3 April 2014.. F disahkan meninggal dunia..

F sudah pergi buat selama-lamanya..

Menghadap Tuhan pencipta seluruh alam..

Allah lebih sayangkan F.. 

F bleeding ketika mengandungkan anak kedua.. F tidak dapat diselamatkan.. 

Jantung aku berdegup kencang.. Terkejut dengan pemergian F buat selama-lamanya.. Resah gelisah hati mengenangkan Danial Hafizi yang bakal menyambut ulang tahun kelahiran pertama pada April 2014 tanpa ibu sebaik F disisi..

YA ALLAH..

Kau berilah ketabahan hati kepada suami F, ibu F dan seluruh ahli keluarga F.. Semoga F tenang di sana.. Di ampunkan dosa-dosanya.. Ameen..




Salam sayang buatmu F.. Allah lebih menyayangimu sahabatku :(

Tuesday, April 1, 2014

Not in Mood ke?

Assalamualaikum..


"Along dah tak menulis ke?"... "Along dah stop menulis ke?".. "Kenapa Along dah tak menulis lagi?" - Adik bongsu, satu-satunya peminat setia kakak dia sebab dia rajin baca novel :p


Blog RIMA DANIA ni lahir tahun 2008.. Masa tu zaman aku aktif sangat menulis cerpen.. Memandangkan aku agak pemalu orangnya, so setiap kali aku menulis dan hantar ke majalah untuk disiarkan, aku guna nama pena RIMA DANIA.. Aku tak akan guna nama sendiri hahaha kononnya biar lah semua itu rahsia..

Banyak cerpen aku tersiar dalam DARA.COM.. Kalau cerpen tu panjang, maka cerpen tu jadi episod.. Satu bulan satu episod.. Pernah sampai 3 hingga 4 episod maknanya 3 hingga 4 bulan cerpen aku disiarkan..

Lepas 2010 aku stop menulis sebab tak ada masa nak fokus kat menulis.. Sibuk study degree.. Bagi aku jadi student degree lagi busy dari jadi student diploma.. Masa diploma aku sempat je menulis.. Boleh katakan agak kerap jugak.. Masa study degree, kalau free je kepala dah pikir nak tidur lah, nak tengok movie lah, nak keluar jalan kat mall release stress lah huhuhu.. Tak ada mood nak duduk lama-lama mengadap laptop..

Satu cerpen boleh cecah 5, 6 jam aku menulis.. Nak dapatkan idea, nak start tulis, nak susun ayat, nak check format dan final touch pun ambil masa sejam ke sejam setengah sebelum send ke mana-mana.. 

Biasanya kalau mood ada semua menjadi tapi dah kahwin ni lagi tak ada mood nak tulis huhuhu.. Kenapa??.. Entah, aku pun tak tahu.. Sepatutnya lagi banyak pengalaman, lagi banyak idea.. Ini pengalaman bertambah tapi mood tak ada memang tak menjadi..

Gitu gini dah 4 tahun aku tak karang apa-apa cerita pun.. Sekarang aku lebih suka baca karangan orang lain hehehe.. Walau bagaimanapun, cita-cita nak ada buku sendiri memang masih ada.. Siapa tak bangga ada buku sendirikan?









Selain pernah menulis di Dara.Com, aku jugak pernah hantar 2 cerpen di Penulisan2U.. Boleh KLIK SINI untuk lihat..

Hopefully selepas 4 tahun, mood akan kembali normal dan setia untuk menulis.. Dan aku harapkan penulisan aku tu akan lagi matang, lagi berkualiti dan yang penting bermanfaat untuk semua orang yang baca..

Rima Dania tengah carik mood ^_^


Thank you..

Monday, March 31, 2014

ENTRY KHAS +Cuti Sekolah+

Assalamualaikum


Last week cuti sekolah..

Adik yang bongsu datang JB sorang-sorang naik bas.. Katanya nak jugak bercuti sekolah, holiday hehe..

So, adik pun datang dengan sebemban kerja sekolah hahaha.. Holiday tu holiday jugak tapi kerja sekolah kena siapkan..

45 minit aku dengan husband tunggu dia sampai.. Adik mesej bagi tahu jam teruk masa turun tol sebab ada papan tanda besar gedabak jatuh kat tengah jalan..

Alhamdulillah tepat jam 7.15 si adik ni pun sampai kat Skudai.. Kami ambil dia kat Skudai je.. Tak bagi dia turun Larkin sebab jauh nak menjemput..




Lepas je ambik adik, aku dengan husband pergi solat kat stesen Petronas.. Kemudian terus bawa adik makan chicken chop RM 5 kat Bandar Baru Uda.. 

Dalam banyak-banyak chicken chop RM 5 yang ada kat JB ni, aku suka yang kat BBU tu sebab tak muak dan kuah dia pun sedap.. Paling best, servis dia tersangat lah cepat.. Tak payah tunggu sampai lebih 15 minit, insyaallah dah dapat makanan dan minuman yang dipesan..





Selesai makan, husband terus ajak pergi Bazar Karat kat Jalan Segget.. Itu tempat wajib lah kalau nak ajak sesiapa jalan-jalan di waktu malam.. Cousin, adik-adik yang lain pun kalau nak jalan malam, kami bawak diorang pergi Bazar Karat je hehe..


Okay, FINE!! Dia pulak dah mula potong ketinggian kakak dia huhu..


Pergi Bazar Karat pun sebab nak cuci mata je.. Tak ada beli apa pun selain saja cuba-cuba makan ais krim goyang sebatang RM 1 dan makan sengkuang calit RM 2 1 set.. Kuah petis sengkuang calit dia pedas dan banyak kacang ditabur atas sengkuang tu.. SEDAP! 

Dah puas hati berjalan, kami pun singgah pulak ke KIP MART Tampoi.. Mencari barang basah untuk dimasak esok..

Hari kedua adik di rumah, kami tak ke mana-mana pun sebab husband penat balik kerja.. So, dari pukul 1.30 tengahari sampai lah jam 11 malam aku kerah tenaga adik untuk siapkan kerja sekolah sampai siap!.. 

Sambil buat kerja sekolah, sambil.......





Sambil peluk bantal, remote kat tangan, lentok sana, lentok sini.. Si kakaknya pun kejap-kejap tanya, "Kerja dah siap ke belum tu?".. Si adiknya bagi jawapan dengan sengih je..

Time makan malam, aku hidangkan lauk udang masak sambal.. Udang gemuk-gemuk kami beli kat KIP MART.. Dia punya juicy udang ni.. Perghhh.. Sampai masuk mimpi bila tidur malam..




Malam pukul 10.30, adik aku dah hampir siapkan kerja sekolah dia.. Aku pun kesian kat dia hahaha berjam-jam mengadap kerja sekolah.. So.....




Aku pun buatkan lah dia satu mug penuh Hazelnut Coffee Old Town yang super sedap tu hehehe.. Lepas tu bakarkan 2 keping roti gula yang ummphh.. Hahahaha..

Dia pun relaks sambil minum sambil makan roti sambil siapkan baki kerja sekolah.. Cuma ada satu kerja folio dia tak bawak datang JB sebab kat rumah kami tak ada printer.. Kerja sekolah folio tu nak kena guna printer..

Esoknya, hari last adik kat JB.. Rabu, Khamis dan Jumaat dia stay kat rumah aku.. 

Pagi Jumaat tu kami bawak dia pergi sarapan kat Hutan Bandar JB.. Cadangnya nak makan Mee Kolok yang sedap tu tapi tutup pulak kedainya (selalu pergi dengan husband pun asyik tutup je huhu tak tahu lah kalau kami pergi kedai tu salah hari)..

Akhirnya kami makan lontong kering yang sangat-sangat sedap, roti canai, roti pisang (sedap!!! rasa nak makan lagi) dan roti bom.. Aku tumpang-tumpang makanan orang, kalau order pun nanti mesti makan tak habis huhuhu..





Selesai breakfast kat Hutan Bandar, kami pergi pula ke Kampung Melayu sebab nak beli Murtabak Kampung Melayu yang best!!.. Abah kirim murtabak suruh si adik bawak balik Melaka.. Asalnya Abah nak Murtabak Sungai Chat tapi tak buka pagi tu.. Tu yang tukar destinasi ke Kampung Melayu.. Murtabak tu untuk Atok kat kampung (dengar cerita, Atok makan banyak murtabak tu..hehehe)..


Siapa datang Jb kena cuba!


Tengahari Jumaat tu adik pergi solat Jumaat dengan husband.. Balik dari solat Jumaat tu dia pun..........




TIDUR.......

sebab malam semalamnya kami berdua habiskan banyak MOVIE sampai 4.30 pagi sempena meraikan si adik ni habis buat kerja sekolah.. Kakak pun sama CRAZY tengok movie sampai bersengkang mata hohohoh..

Sebelum datang Jb, adik ada kata, kat Melaka dah lama tak hujan.. Dia rindu hujan.. So, alhamdulillah.. Sebelum dia balik Melaka, hujan pun turun dengan selebat-lebatnya di bumi Taman Pulai Indah ni..






Seronok bukan main dia dapat bau hujan dan dengar bunyi hujan turun hehehe... Sampai tersenyum-senyum..

Balik Melaka, selain bawa Murtabak, dia ada bawa jajan untuk kawan sekolah dia.. Hahaha.. Satu balang coklat dia bawa untuk kawan-kawan.. Siapa kawan si budak ni boleh lah pergi tuntut coklat dari JB hahaha..

Entry ni tak habis lagi tau..

Malamnya pulak si adik lagi sorang datang... Sorang balik, sorang datang.. Yang datang Jumaat ni si adik yang belajar kat Politeknik Merlimau Melaka.. Junior aku hahaha... Dia datang JB sebab nak ajak aku teman dia beli buku kat HARRIS, Jusco Tebrau guna Baucer Buku 1 Malaysia..

Lagi pun aku suka belanja adik-beradik time duit ada.. Mungkin sebab adik-adik aku dah masuk golongan remaja.. So, aku suka entertain diorang.. Ajak lepak, ajak jalan, ajak tengok movie, pergi karaoke ramai-ramai.. 

Walaupun aku dah masuk group dewasa tapi dengan penuh rasa sadisnya aku nak cakap, aku rasa aku macam remaja lagi hohohoho.. Aku senang masuk dengan adik-adik, macam tu jugak dengan husband.. Kami macam kawan-kawan..

Hujung tahun, adik perempuan aku offer adik-adik aku ni bercuti sekolah kat KL.. Turn rumah dia pulak.. Seronok lah masing-masing cuti sekolah pergi JB-KL-JB-KL.. 


Thank you..

Cake oh Cake

Assalamualaikum..

Jadi housewife yang tak banyak kerja rumah + job seeker ada masa yang banyak untuk berangan nak buat itu nak buat ini..

Baru-baru ni aku balik Melaka, aku cuba satu resepi namanya Double Chocolate Cake. Memang sedap cake tu tapi nak lagi extra sedap kena lah tuang chocolate frosting ke, chocolate ganache ke atas chocolate cake tu ;)

Bawah ni ada beberapa ideas yang aku jumpa kat Facebook. Diorang share and share and share sampai lah ke wall FB aku ^_^

Sebelum tu, aku nak share satu website ni.. Dia tunjuk 4 different stages of ganache yang boleh digunakan untuk pelbagai cara menghias cake.. Menarik jugak! CHOCOLATE GANACHE 4 WAYS



Bestnya cheese cake polka dot ni.. Nampak sedap je kan..



Aku suka filling strawberry, blueberry.. NUTELLA pun boleh.. Nyum..


Swirl, swirl, swirl jadi corak macam tu pulak..


Cheesecake rainbow.. Yummy!!!


Aku suka buat cake tapi tak pandai nak corakkan cake bagi cantik.. Hehehe berangan je dapat buat yang cake cantik..


Thank you.

Saturday, March 29, 2014

Adik mintak tips guna BB1M

Assalamualaikum..


Daripada Abu Hurairah bahawa Rasulullah s.a.w. bersabda: Apabila seseorang itu meninggal dunia maka terputuslah amalannya kecuali dari tiga perkara, sedekah jariah, ilmu yang dimanfaatkan dan anak yang soleh mendoakan untuknya.

Perkara pertama yang disebutkan dalam hadis pertama ialah sedekah jariah iaitu sedekah yang berterusan dan berkekalan manfaatnya untuk masyarakat umum. Semasa hidup di dunia si mati melakukan amalan tertentu yang dia tetap memperolehi pahala walaupun dia telah meninggal dunia seperti mendirikan masjid, sekolah dan menggali telaga. Begitu juga amalan-amalan lain yang terus menerus mendatangkan manfaat kepada orang lain seperti membina hospital, membina jambatan, mewakafkan buku-buku agama dan sebagainya.




Adik: "Ada baki lagi RM 70."
Aku: "Ada tefikir nak beli buku apa lagi?"
Adik: "Rasanya tak ada lagi."
Aku: "Baki baucer RM 70 tu beli buku yang ada manfaat dan wakafkan. Nanti dapat pahala berpanjangan sampai kita mati" 

Ni lah antara tips yang aku share dengan adik yang baru 1st time beli buku guna BB1M.. 

Alhamdulillah walaupun aku dah bergelar graduan tapi still dapat jugak baucer buku.

Tahun 2014 ni lah baucer buku kali ketiga aku dapat.

Syukur, Alhamdulillah. 

Nak wakaf buku guna duit sendiri, belum bekerja, duit pun tak ada. Kita wakaf buku guna BB1M.

Moga Allah terima niat ikhlas kita dan semoga buku yang diwakafkan dapat beri ilmu yang bermanfaat.

Insyaallah.

Thank you.

Nak beli sebuah rumah kat sini, boleh?

Assalamualaikum..


Ini cerita sempena cuti sekolah yang lepas..

"Assalamualaikum" 

Pukul 6 pagi dah kedengaran anak-anak jiran bagi salam.. Bukan bagi salam kat rumah aku tapi bagi salam kat rumah jiran yang lain..

Nak ajak main lah tu..

Pukul 6 pagi bukan 6 petang..

Dah jadi kebiasaan kat kawasan perumahan aku ni kalau cuti sekolah, anak-anak jiran yang lelaki akan solat subuh kat surau paling dekat dengan rumah..

Itu anak jiran yang umur 8, 9 tahun ke atas.. Pergi surau sendiri atau dengan kawan-kawan..

Kalau anak jiran umur 7 tahun ke bawah biasanya ayah yang pimpin anak-anak pergi surau untuk solat subuh.. Scenery yang indah di awal hari..

Itu cerita anak lelaki..

Kalau anak perempuan..

Waktu petang suka main basikal tak pun duduk tepi curb sembang dengan kawan sambil makan ais krim Malaysia tu.. Tudung still lekat kat kepala.. Tak jadi masalah pun untuk bermain..

Kalau ada yang tanya mak ayah anak ni kerja apa?

Pensyarah

Cikgu

Engineer

Pengurusan

Ustaz/ Ustazah

Arkitek

Ahli perniagaan

Polis

Pemandu Teksi

Kerja kerajaan

Kerja swasta

Tuan rumah aku pensyarah perubatan..

Aku percaya pada, "Nak berjaya di dunia kena ada ILMU, nak berjaya kat akhirat pun kena ada ILMU"..

Memang jadi ahli perniagaan tak ada kena mengena dengan ilmu parenting..

Memang jadi arkitek tak ada kena mengena dengan ilmu parenting..

Cuma..

Kalau jadi apa sekali pun, kerja apa sekali pun tapi letak Islam dalamnya, of course jadi parent yang lebih hebat dan lebih baik..

Solat dalam bilik anak. Lepas bagi salam, "Solat itu lebih baik dari tidur..". Lepas tu baru baca doa. Itu cara Abah kejutkan aku solat subuh masa umur 8 sampai 10 tahun..

Knocking dan kalau tak ada respon, bukak pintu tapi muka tak pandang dalam bilik, paling tempat lain. "Boleh solat tak?".. Andai jawapannya "Tak.." Abah tutup balik pintu bilik.. Andai jawapannya, "Boleh solat.."... Abah akan, "Dah solat ke belum?" dan Abah biarkan pintu bilik terbuka.. Itu cara Abah kejutkan solat subuh masa umur 11 tahun sampai lah sebelum kahwin.

Mata terkebil-kebil pandang ceiling, pandang tingkap, tarik nafas dalam-dalam.. Bangun solat subuh..





Duduk kawasan perumahan sekarang rasa dekat dengan family walaupun jauh ratus kilometer :)

Thank you