Assalamualaikum... The owner of this blog is R.I.M.A D.A.N.I.A would like to thank you to all the viewers from all over the world.. Never felt hesitate to come again.. I'm always welcoming every single viewers and appreciate it..(^^,)

Tuesday, August 26, 2014

Penangan Kuah Lodeh Masa Raya

Assalamualaikum..


Hi!!

Walaupun RAYA dah habis.. Tapi aku nak jugak share cerita raya tahun ni.. Best ke tidak?? Of course lah best sebab dapat PUASA PENUH sepanjang Ramadhan dan dalam masa yang sama merasai kemenangan tak tinggal solat tarawih.. Alhamdulillah.. Bukan senang orang perempuan nak dapat peluang puasa penuh dan solat tarawih dari awal Ramadhan hingga akhir.. Kan hehehe..


Family potrait 


Selalunya saat nak menyambut raya ni, aku excited nak hunt kuah lodeh kat rumah semua orang yang aku ziarah.. 

Pagi raya seawal 6.30 aku dah sampai kampung Atok & Uwan sebab nak hunt kuah lodeh.. Alhamdulillah hasrat tertunai sebab ada satu periuk sederhana besar kuah lodeh yang makcik, pakcik aku masak malam raya.. Dalam masa yang sama, diorang sempat buat ketupat sendiri.. Tak guna pun ketupat instant..

Dengan HAPPY nya aku melantak makan banyak-banyak hahaha.. Tiba-tiba...

Cousin: Along... Selera nampak..

Aku: Menu feveret di pagi raya ni.. Mana boleh tolak.. 

Cousin: Ke ada isi ni..

Aku: Isi?? Isi apa?? Isi dalam usus hahahaha...(sambung suap kuah lodeh dalam mulut..yummyy)

Satu lagi perangai aku dengan cousin, ni perangai tak malu dari kecik tau.. Kiteorang dah tau dah.. Rumah 1st yang special nya sambal udang, biskut cornflakes rangup dan biskut chocolate chip.. Rumah 2nd ada satay goreng, lemang dan sambal udang.. Rumah 3rd harus ada lemang, serunding daging dan kuah lodeh.. Rumah 4th mesti ada laksa kedah (ni special sebab lain dari yang lain)..


Nasi impit dengan sambal udang..


Tapi tahun ni tak semua rumah ada menu-menu yang macam aku list tu tapi sebaliknya hampir kesemua rumah hidang KUAH LODEH dan ketupat dan kuah kacang dan sambal tumis ikan bilis.. Untuk orang gila kuah lodeh macam aku ni.. Aku rasa nikmatnya tak terhingga hahaha..

Setiap rumah aku tak miss makan kuah lodeh diorang siap letak sambal kacang dengan sambal tumis lagi.. Beriya sungguh aku makan sampaikan cousin semua pelik.. Aku kan paling terkenal sekali bab jaga makan tapi raya kali ni aku redha jelah.. Malas pulak kita nak pikir pasal diet hahahaha.. 





Dia ni lah cousin aku.. Cousin yang tegur aku makan banyak
hahaha





Selama seminggu sakan beraya lepas tu start naik kerja.. Berniaga sendiri pun tak boleh cuti lama-lama.. 

Start buka balik bisnes after raya.. Aku jadi lemau pulak.. Lemau, lemah... Memanjang rasa penat.. Penat beraya tak habis lagi lah tuuu..




Dah siap-siap nak pergi studio, aku bermalas-malasan dulu atas katil.. Siap terlelap pulak tu.. Tu lah masa raya makan kuah lodeh tak beringat hahahaha (malas tu tak ada kena mengena pun dengan makan kuah lodeh)..

Sifat malas, ditambah pulak setiap hari balik dari studio mesti sakit-sakit badan walaupun tak buat kerja berat buat aku jadi lagi penat..

Makan lagi kuah lodeh bermangkuk-mangkuk hahahaha (ooohohohoh tak ada kena mengena)

Tapi kan.. 

Rupa-rupanya..


|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|




Patut lah penat memanjang.. Sakit-sakit badan + muntah-muntah tak kira siang ke malam..

Budak ni diam-diam duduk dalam badan kita ya..

Agaknya bosan dah dia bagi hint yang positive tapi mak dia tak perasan pun kewujudan dia..

Hahahaha awal-awal dia bagi hint dengan kuatkan selera makan kuah lodeh time raya..

Masih tak sedar jugak budak kecik ni ada kat dalam...

Next, dia bagi hint dengan makan pastu muntah.. Tak makan pun muntah.. Siap dapat
pakej sakit-sakit belakang badan dan rasa nak golek-golek atas katil..

Masa tu lah baru sedar dan terus buat scan..


ALHAMDULILLAH

PREGNANT LAGI!!!!


Baby 2015 coming soon ^_^


Terima kasih..

Monday, August 11, 2014

Chachos + Homemade dipping sauce

Assalamualaikum




Hi!!! Hehe bagi mukadimah bergambar dulu sebagai bukti bahawa entry kali ni memang nak share resepi cecara nak buat dipping sauce untuk makan dengan chachos..

Kisahnya, aku sekarang ni pantang tengok orang post gambar makanan kat instagram.. Asal nampak sedap je makanan tu, aku terus lah google kat mana nak dapat makanan sedap sedap tu tau.. Ternampak si Sheira Ayob (pelakon) post gambar Tostitos beserta dipping sauce yang sedap kat IG dia.. 

Google punya google tak jumpa ada jual kat mana benda alah tu.. Akhirnya terfikir nak buat sendiri dipping sauce dan beli je Chachos perisa BBQ dan cheese kat Mydin..


Nachos:

Chachos perisa BBQ (paket besar)
Chachos perisa Cheese (paket besar)


Dipping sauce:

1 botol sos spaghetti Kimball (yang ada gabungan daun selasih tu tau)
4 - 5 sudu besar cili boh/ cili kisar
2 sudu besar gula pasir
4 sudu besar sos cili Kimball
4 sudu besar sos tomato Kimball
1 sudu kecil serbuk lada sulah
Oregano kering secukup rasa (optional)
Setengah cawan air
Minyak untuk menumis


Cara-cara buat Dipping sauce:

1. Masukkan minyak dalam kuali..

2. Tumis cili boh/ kisar sampai separuh masak..

3. Masukkan sos spaghetti, gula pasir, sos cili, sos tomato, lada sulah, oregano dan kacau rata..

4. Masukkan air dan kacau rata..

5. Tunggu sampai sos sedikit pekat dan masak..

6. Sedia untuk dihidang ^_^





Kepedasan sos ni berada di tahap sederhana.. Memang non stop la ambik chachos tu dan cicah dalam dipping sauce ni.. Tak sangka pulak sedap hehehe..

Boleh try buat kudapan minum petang denga family ke.. Atau nak picnic ke.. Kalau buat benda ni lepas tu ajak adik-beradik ke anak-beranak tengok movie pun syok jugak... Tapi kena buat stok banyak sikit lah.. Takut tak cukup hehe..

Ok bye!!

Terima kasih..

Thursday, July 24, 2014

Aku lah Kak Ros!

Assalamualaikum


Memandangkan tahun ni turn raya kat Melaka dulu, aku yang memegang watak Kak Ros macam dalam cerita Upin & Ipin tu telah membuat Jadual Raya untuk diri sendiri dan adik-adik.. Kenapa aku cakap aku pegang watak Kak Ros?? Sebab perangai aku sama macam Kak Ros bila handle adik-adik..

Perkataan, "Along garang.." tu dah lali dah.. Bukan baru-baru ni je aku garang tapi dah bertahun-tahun lamanya sampai Umi cakap, "Adik lagi takutkan Along dari Umi.."..

Tapi biasa lah ramai tak percaya sebab diorang tak jadi adik aku hahaha.. Masa awal-awal kahwin husband kata tak nampak pun aku ni garang dengan adik-adik.. Tapi biasa lah.. Tak sampai sebulan terus terbongkar semua rahsia hehehe.. Husband cakap, "Ish.. Ish.. Betul lah.. Memang garang.."




Aku susun jadual sebelum waktu berbuka.. Lepas beberapa minit masuk waktu buka, masa semua orang tengah syok hirup kuah mee sizzling yang Abah masak dan teguk air bandung soda yang Abah bancuh, aku pun buat announcement tentang tugasan masing-masing..

Bagus semuanya setuju dan terima tugasan masing-masing.. Aku pun ada adik perempuan sorang je.. Tu pun dah kahwin dan tahun ni dia beraya kat rumah mak mertua dia.. Dulu masa kiteorang belum kahwin, dia akan tolong Umi masak atau buat kuih.. Aku pulak jenis tak minat renyah-renyah buat kuih bagai.. Aku selalu fokus tang kekemasan dan kebersihan rumah.. Memang kiteorang dua beradik perempuan lain minat.. Tapi untung lah Umi sebab ada orang tolong dia masak dan ada orang tolong kemaskan rumah..

Pelikkan?? Aku suka buat kuih dan kek time bukan musim raya.. Time orang tak buat, time tu aku lah orang paling semangat membakar biskut sorang-sorang kat dapur hehe..




Aku cakap kat adik-adik, "Siap semua kerja, Along puas hati, boleh lah tuntut duit raya masing-masing.." Abah pesan, lebih baik budaya memberi duit raya tu dibuat masa bulan Ramadhan sebab pahala memberi di bulan Ramadhan berlipat ganda banding kita beri masa tibanya Syawal..

Aku setuju dengan kata-kata Abah.. Apa saja kebaikan yang kita buat pada bulan Ramadhan besar ganjarannya.. Mudah-mudahan amalan baik itu Allah terima.. Ameen..

Sebelum nak close entry hehehe.. Baru-baru ni aku, adik-adik dan adik ipar keluar beli baju raya kat Bazar Ramadhan Hang Tuah Mall Melaka.. Kebetulan tengah menyopping barang tu ternampak pulak benda comel ni...




HANDBAG untuk budak-budak!!!!!!!!!! Wooahhhh!!!

Masa kiteorang kecik-kecik, benda ni macam ada tak ada je.. Pernah cari tapi tak jumpa ada jual kat mana.. Tengok orang lain pakai masa hari raya macam cantik je, macam best je, macam banyak je duit raya boleh isi dalam tu hihihi..

Kiteorang berdua pakat lah share duit belikan untuk Aisya si anak sepupu dan untuk adik sedara si anak-anak Mak Uda (Adik Abah yang bongsu)..

Masa kecik-kecik pun macam-macam Mak Uda bagi kiteorang.. Mak Uda memang tak pernah berkira lah dengan anak-anak sedara dia.. Bila kiteorang dah besar ni, dah ada duit sendiri, kiteorang pun tak pernah berkira dengan adik sedara kiteorang tu.. 

Hopefully budak 3 orang tu suka lah.. Boleh lah bergaya sakan isi duit raya dalam handbag syawal nanti.. Tak la duit tu berterabur sana sini kan.. Senangkan kerja Umi diorang jugak hahaha..


Terima kasih..

Nasi dah jadi bubur, kacang hijau dah jadi bubur kacang hijau taruk durian sekali..

Assalamualaikum..


Cerita ni berlarutan selama 7 tahun lamanya.. Ini lah akibat orang yang suka mainkan hati dan perasaan orang lain.. Orang lain dah berbahagia dan move on tapi si Polan ni masih nak duduk kat takuk yang sama.. Masih terhegeh-hegeh nak cari ruang kosong dalam hati orang yang dah membenci dia.. Huhhh!!!..


Si Polan sedang termenung jauh dalam bas ke keretapi entah..


Si Polan ni asalnya kawan biasa dengan BFF aku.. Biasalah dari kawan biasa tu jadi lah special sikit.. Diorang ni jarang jumpa sebab dulu dua-dua belajar jauh.. So, diorang selalu sms je.. Phone call pun jarang sangat-sangat kecuali ada keperluan nak call..


Si Polan konon tanya khabar kat BFF aku..


Nak dijadikan cerita, si Polan kenal aku sebab aku kan BFF si Dot-dot.. BFF aku ni kalau keluar jumpa si Polan. mesti nak ajak aku teman.. Bertiga lagi baik katanya.. Pernah lah makan sama, minum sama-sama.. BFF aku pun buka jenis dating, dating.. Kalau ada hal nak jumpa si Polan, mesti aku yang diajaknya aku.. Diorang memang tak pernah jumpa dan duduk berdua sepanjang kenal, tak nak datangkan fitnah kat diri sendiri.. Nama baik keluarga harus dijaga dan diutamakan..

Satu hari tu, Allah nak tunjuk sikap si Polan, terkantoi pulak si Polan pasang berderet special friend kat belakang si Dot-dot.. Apa lagi... Si Dot-dot pun rasa teraniaya dan try stop relationship diorang.. Aku bangga dengan keputusan BFF aku ni.. Syukur semua rahsia terbuka sebelum diorang decide nak berumahtangga.. Alhamdulillah..


BFF aku tengah marah si Polan..


Memandangkan dua-dua masih muda.. Si Polan dan si Dot-dot ni budak-budak pandai, akhirnya ditakdirkan diorang sambung belajar kat oversea... Sorang tercampak kat Tanah Arab... Sorang lagi tercampak jauh kat Europe..

Tapi manis mulut si Polan, si Dot-dot pun terima untuk jadi sahabat baik je (contact guna email je).. Tak nak dah lelebih sebab dah trauma dengan perangai si Polan yang ternyata tak jujur tu kan hehehe... Takat nak kawan tu ok lah kot sebab dah berkawan sejak dari sekolah.. Kawan orang tu, kawan dia jugak.. Pusing-pusing tang tu jugak..


Kawan sekolah diorang lah konon-kononya..


Bersahabat baik lah mereka selama beberapa bulan dan akhirnya si Polan mengaku yang dia nak relationship yang lebih dengan BFF aku tu.. Seriously??? Memang tebal sangat muka si Polan ni tau hahahahaha.. Dalam masa yang sama, family si Polan dah canang bakal tunang si Polan tu siapa orangnya kat media sosial (tapi tak jadi kahwin pun akhirnya sebab si Polan buat perangai yang sama macam dia buat kat BFF aku.. alhamdulillah wanita tu pun sekarang dah jadi ibu dan isteri solehah untuk lelaki lain.. orangnya lembut, baik dan sopan santun..)


Tak minat pun Yoona SNSD ni tapi boleh lah tepek satu gambar dia
kat dalam cerita ni..


Bila BFF aku dapat tau, BFF aku terus lari jejauh (drama sangat), block dan delete segala talian dan media sosial antara dia dengan si Polan.. BFF aku kata, rasanya ini masa paling terbaik untuk diorang miss contact terus sampai bila-bila sebab tak baik ganggu hubungan yang bakal terjalin antara si Polan dan wanita itu.. Diorang dah tak contact langsung sampai hari ni.. Saat ni,,

Tabik lah dengan BFF aku ni sebab dia tak pernah campur aduk antara urusan peribadi dan pelajaran.. Dia terus menerus jadi pelajar yang dibanggakan.. Dia sangat berjaya dan cemerlang.. Alhamdulillah Allah murahkan rezeki BFF aku ni..


Dah berjaya dah BFF aku hehehe


BFF aku pun dah ada pengganti.. Kebetulan dengan classmate yang sama-sama belajar kat Tanah Arab.. Alhamdulillah Allah temukan dia dengan orang yang baik-baik sebab dia pun baik dan sopan santun orangnya.. She deserve it!!!


Perkahwinan bertemakan english style.. Weeee..


Malangnya si Polan... Sampai hari ni dia masih tercari-cari BFF aku.. BFF aku pun dah ada kerjaya hebat dan tak ada masa nak toleh ke belakang.. Good News!!!!!! Lelaki pilihan BFF aku pun dah jumpa keluarga BFF aku.. Jumpa untuk berkenalan.. Semoga segala urusan dan perancangan mereka dipermudahkan..

Walaupun sebenarnya si Polan juga ada kerjaya hebat dan berjaya dalam kerjaya yang dia ceburi.. Tapi sebab dia tak jujur, terus tak nampak kehebatan dia.. Kadang-kadang tu rasa macam, ini lah akibat suka cakap tak jujur, perbuatan pun tak jujur... Akhirnya tak dapat apa-apa pun.. Orang lain kat sekeliling dah berbahagia dan bergembira di hari raya (tak ada kena mengena hihihi)..




Dan si Polan masih menoleh ke belakang... Memandang orang-orang yang telah dia khianati.. Dah 7 tahun berlalu tapi masih terkais-kais mencari kemaafan.. Tak guna dah semua tu... Tak guna dah... Nasi dah jadi bubur or Kacang hijau dah jadi bubur kacang hijau dah hehehe...




Tak kisah dengan siapa pun kita berurusan, kita kena jadi orang yang jujur sebab sekali kita menipu, orang mula benci dah tak percaya pada kita.. Tak ada rugi sesen pun kalau kita cakap benar dan tak berbohong.. Dengan berbohong dan menipu hanya membuatkan seluruh hidup kita rugi serugi-ruginya..


Terima kasih..


p/s: Image atas semua gambar google hehehe..

Specialnya Ramadhan Tahun 2014

Assalamualaikum..


Nak tau apa yang spesial sangat tentang Ramadhan tahun ni??

Meh nak cerita..

Ramadhan tahun ni puasa sepenuhnya kat rumah parents kat Melaka.. Maklum lah sejak kiteorang berdua dah kena transfer ke sini (Melaka).. Husband naik pangkat dan kena pindah Labis, aku pulak kerja family business.. Meriah Ramadhan kali ni banding tahun lepas.. Bukan setakat meriah tang berbuka je tapi meriah tang solat berjemaah tu hehehe..

Tahun ni tahun 1st Abah beraya dengan kiteorang semua setelah 5 tahun raya sorang-sorang kat Arab Saudi.. Selalu tu Abah sahur sorang-sorang.. Tak pun buka selalu sendiri je.. Tahun ni Abah yang banyak masak kat rumah untuk buka.. Umi pulak ambik turn masak time sahur..

Aku?? Tolong basuh pinggan je hohoho.. Ada sekali tu je aku masak mee hoon sup style aku untuk buka puasa.. Hahaha ok lah kan dari tak ada langsung.. 

Buat tambah meriah sebab ada si Ahmad Anas tu.. Time orang bangun sahur, time tu lah bijik mata dia dibulat-bulatkan hahahaha.. Terpaksa lah si Umi pangku Anas sambil makan sahur.. Buka pun macam tu jugak.. Kadang-kadang tak sempat Umi dia nak makan, dia dah melalak mintak susukan dia dulu... Terpaksa lah Umi Anas suap makanan dalam mulut laju-laju macam marathon..


Anas yang makin membolat hahaha..


Alhamdulillah Ramadhan kali ni diberi kesempatan solat tarawih tak kira masa.. Bila mata mengantuk sangat sampai tak tertahan, buat sebelum sahur.. Ada masa kalau tengah banyak tenaga tu cepat-cepat buat lepas Isyak.. Kalau Abah tak pergi surau @ masjid, dapat lah jemaah sekali..

Tempat berbuka puasa pun pelbagai hehe... Ada sekali tu buka puasa kat kampung sebelah Abah.. Meriah sebab ada tiga family serentak berbuka kat kampung.. Mee sup yang Abah dengan Umi masak pun sampai tak cukup.. Licin terus... Aku pulak sempat buat Brownies Marble Cheese untuk bawak balik kampung.. Nikmatnya dapat makan puas-puas.. Kalau beli, sepotong dah RM 5.00.. Buat sendiri dapat sedulang.. 

Minggu lepas pulak spent time dengan classmate husband... Hari Jumaat kami berbuka kat Steamboat & Grill Meletop di 

ALAMAT:
FB : https://www.facebook.com/meletopsteamboat

Memang TERBAIK lah berbuka kat sini.. Macam-macam pilihan ada... Ayam dan daging di marinate dengan baik dan sedap sungguh.. Fish ball, salmon ball dan semua frozen food dihidang sempurna.. Diorang tak belah atau kerat-kerat pun untuk nampak banyak.. Ada restoran steamboat suka kerat-kerat untuk nampak banyak.. Tak best.. Meletop punya hidangan memang hidangan jujur.. Tak main potong halus-halus.. Hambik seketul terus hehe..

Lepas tu ada dessert yang pelbagai sampai aku dengan husband tak termakan dessert yang ada kat Meletop.. Kiteorang lepak dari waktu berbuka sampai 10 malam.. Hahaha seronok makan relax sambil mengulang.. Surau untuk lelaki dan perempuan pun ada.. So, tak risau sangat hehe..

Harga dewasa RM 19.90.. Harga kanak-kanak RM 9.90 je.. Makan pun puas hati.. Next time nak pergi lagi lah.. Weeehoooo!!!!!

Untuk hari Sabtu pulak, kami berbuka kat BIG FOOD, Nong Chik, JB.. Restoran tu dah jadi tempat favourite kiteorang... Nak masakan melayu ada, western ada, dessert pun pelbagai.. Mau kena tilik lama-lama buku menu sampai lunyai gara-gara nak memilih menu... Aku dengan husband memang akan pilih menu western lah.. 


Beef Lasagna Big Food 


Baru-baru ni pulak family kiteorang buat buka puasa kat studio RD Three D.. Saja suka-suka nak tukar venue hehehe..




Nasib lah working area dah jadi meja untuk berbuka puasa hahaha.. Ada yang kena duduk makan kat bawah sebab tak muat.. Menu semuanya dari bazar ramadhan.. Selain tu kiteorang merasmikan biskut raya yang sempat kiteorang buat dan jamah terus biskut raya yang ditempah..

Selesai berbuka, kiteorang solat maghrib berjemaah.. Selesai solat terus adakan sesi bergambar kat studio.. Setel bergambar, cepat-cepat solat isyak dan tarawih sebab si Anas dah mula meragam nak balik rumah.. Sampai je rumah terus senyap.. 




Tahun ni aku raya kat Melaka dulu sebab tahun lepas giliran Johor Bahru.. Insyaallah raya ke-3 & 4 nanti baru balik JB pulak.. Dah kahwin, biasa lah kena take turn.. Tak boleh nak raya kat kampung kita je kan.. Pasangan pun ada kampung jugak.. Hehehe..




Sebelum nak close entry yang ni.. Nak bagi tahu kat semua jangan lupa datang ke studio RD THREE D




Belakang Burgerbyte dan Ayoob Bistro tau.. Pakai cantik-cantik, make up siap-siap dan terus datang ke studio kami.. 


Terima kasih "Maaf zahir dan batin untuk semua readers"

Sunday, July 13, 2014

Tetiba jadi model hahaha

Assalamualaikum..


Alhamdulillah.. Studio RD THREE D di No. 32, Jalan KF 2, Kota Fesyen, MITC, Ayer Keroh, Melaka tinggal nak susun perabot je..

Bab wallpaper dan lain-lain semuanya dah siap dipasang.. Sebagai orang yang melihat perkembangan studio dari kosong tak ada apa-apa sehingga wujudnya api dan air, aku happy sangat-sangat tau tak hahaha..




Aku bukan background architecture sama jugak dengan Abah, tapi setakat buat pelan simple tu boleh lah.. Pelan tu kena submit kat pelukis pelan yang berdaftar.. Aku dengan Abah jugak la yang pergi ukur kedai sebelum pelan dibuat... 




Gambar atas ni masa contractor dah start buat lantai dan pasang partition untuk buat studio, buat managing director office, pantry dan working area untuk staff.. Aku lah staff tu hahaha.. 

Bila dah siap semua tu, datang pulak team mengecat.. Excited sangat tengok semuanya putih bersih.. Tak ada dah dinding capuk-capuk tu hihihihi..

Esoknya datang orang pasang wallpaper.. Wallpaper kami dari Top Master Home Sdn Bhd, Cheng, Melaka.. Masa nak pilih wallpaper tu memang rambang mata la.. Sambil pilih wallpaper untuk kedai, aku pun tumpang berangan kalau ada rumah sendiri, nak jugak pasang wallpaper hahaha... Apa-apa pun pasang niat dulu.. Ye tak.. :p




Bila Abah bagi chance kat aku untuk pilih wallpaper yang aku suka, memang tak sah kalau aku tak pilih theme english style.. Lepas tu mesti nak ada warna pink-pink macam bilik tidur aku hehehe... Husband cakap, "Tengok wallpaper pun dah tau siapa yang pilih sebab ada warna pink-pink kat wallpaper tu"... Apa boleh buat kalau dah jadi minah pink sejati kan hahaha... :P




Ini lah wallpaper yang aku maksudkan.. Section yang ni guna theme english style.. Mesti ada customer nak ambik gambar guna theme yang berbeza-bezakan.. So, RD THREE D bagi pilhan untuk customer pilih theme untuk ambik gambar 3D dalam studio..

Theme lain pulak, kita ada theme classy or vintage.. Ada jugak theme macam ala-ala pelamin yang simple dan up to date.. Customer boleh buat pilihan yang mana satu idaman kalbu.. Apa-apa pun masa walk in ke studio, dah kena dress up siap-siap, pakai cecantik..




RD THREE D amalkan syariah compliance.. Customer dalam kategori dewasa wajib menutup aurat tak kira lelaki dan perempuan.. Kelonggaran diberikan hanya kepada anak-anak yang belum baligh sahaja.. 

And sorry.. Servis pre wedding juga tidak disediakan.. Yang ini kita remind awal-awal takut nanti ada yang dah datang dari jauh dan pakai cecantik, sekali tengok kami tak sediakan servis pre wedding.. Ini kerana RD THREE D mahukan sebuah perniagaan kreatif yang halal.. Bukan berniaga makanan je kena halal, apa-apa perniagaan sekalipun kena halal tau hehehe...


Operation hour: 10 a.m - 6 p.m . . 

Studio kat mana? . No. 32, Jalan KF 2, Kota Fesyen, Mitc, Ayer Keroh, Melaka.. . . 
(Sederet dengan kedai kain Midas.. Pintu depan menghadap Butik House Of Amra manakala pintu belakang menghadap deretan kedai carpet, Burgerbyte dan Ayoob Bistro)

Perkhidmatan custom made 3D 1st in Malaysia: 

1. Convert gambar 2D ke gambar 3D. Customer boleh email gambar asal ke rd3d.main@gmail.com dan kami akan process menjadi gambar 3D.
HARGA PROMOSI: RM 130.00 sahaja (Untuk sementara waktu)
HARGA NORMAL: RM 130.00 dan ke atas mengikut tahap kesukaran editing 

2. Customer walk in ke studio. 
HARGA NORMAL: RM 130.00 sahaja 

3. Pilihan venue/ tempat yang customer mahu seperti taman bunga, majlis nikah/ sanding dsb. 
HARGA NORMAL: RM 130.00 + cas perjalanan pergi dan balik 

Whatsapp: AfiahKamel 012-6307141 atau email ke rd3d.main@gmail.com untuk booking studio ^_^





Dengan tulus ikhlas jemput semua datang studio RD THREE D sebab kami menyediakan perkhidmatan custom made 3D pertama di Malaysia :)

Terima kasih..

Wednesday, July 9, 2014

Resepi Burger Caramelized Onion with Button Mushroom

Assalamualaikum





Gambar kat atas ni sebenarnya gambar burger yang Abah masak lebih kurang 2 minggu yang lepas.. Burger ni untuk breakfast pagi kiteorang semua.. Sedap ke tidak?? Hoh!! Mesti lah sedap.. Sedap sangat.. Rasa tak cukup makan sebijik tau... Rasa nak makan dua tiga bijik hahaha..

Selalunya burger ni dijadikan menu yang tak kira masa.. Betul tak? Ada banyak Fast Food yang sediakan burger sebagai menu breakfast, lunch dan dinner.. Kalau abang-abang burger pulak selalunya berniaga malam sebab malam pun ramai jugak orang cari burger untuk buat kudapan..

Memandangkan bulan puasa ni kita selalu lack of idea nak masak menu apa, so aku share di sini resepi burger yang sedap ni.. Kalau tak percaya sedap, try lah buat sebab tak susah pun.. Senang sangat..


Bahan-bahan:

Roti bun burger secukupnya
4- 5 Keping daging burger/ ayam burger (suka guna brand Ramly)  
2 biji bawang besar (potong slice)
Cendawan butang dalam tin (potong slice)
Gherkin pickle (slice.. optional, kalau ada lagi sedap!!)
Sedikit serbuk kari
Sedikit serbuk lada sulah (nak guna serbuk lada hitam pun bisa)
Salad secukupnya
Butter secukupnya


Cara-cara:

1. Masukkan 1 sudu kecil butter dalam pan atau kuali leper.
2. Masukkan bawang besar yang dah di slice dan tumis sehingga bawang caramelized seperti gambar di bawah dan ketepikan.


Google Image


3. Tumis pula cendawan butang sehingga masak atau bertukar ke warna sedikit coklat dan gelap.. Ketepikan..


Google image


4. Masukkan sedikit butter sahaja untuk tujuan memasak burger.. Taburkan sedikit serbuk kari dan lada sulah bagi setiap permukaan daging burger dan biar ia masak sepenuhnya.. Ketepikan..

5. Belah roti bun kepada dua dan panaskan atas pan sehingga permukaan roti kelihatan sedikit coklat atau kekuningan.. Ketepikan dan padamkan api..

6. Jom assemble burger ni.. Mula-mula letakkan salad atas satu bahagian roti bun, kemudian letakkan pula daging burger, next letakkan caramelized onion, letak sliced mushroom, sliced gherkin pickle (jika ada), dan jika suka sos cili dan mayonnaise boleh lah terus letak.. Jangan lupa akhiri burger anda dengan satu lagi bahagian roti bun..

*Gherkin pickle adalah seperti di bawah.. Ada jual kat mana-mana supermarket or grocery stores..


Google Image


7. Siap untuk dihidang.. Nak lagi best, hidang dengan chips/ fries bentuk crinkle cut hehe..


Kena try sebab benda ni alamak aiiii... Senang sesangat nak buat hahahaha... Nak makan banyak, buat banyak-banyak terus.. Tak puas kot makan sebijik je hihihihi...

Try ya... Jangan tahan air liur tu.. Cepat-cepat beli bahan dan buat untuk buka puasa nanti..

Terima kasih..

NOTES

NOTES
Jom LIKE page ANNADARLING di Facebook dan nantikan hanya yang exclusive dan terbaik insyaallah dari kami <3