Assalamualaikum... The owner of this blog is R.I.M.A D.A.N.I.A would like to thank you to all the viewers from all over the world.. Never felt hesitate to come again.. I'm always welcoming every single viewers and appreciate it..(^^,)

Monday, February 9, 2015

Berjaya tingkatkan HB ketika mengandung.. Yeaayyy!!!

Assalamualaikum


Biasanya setiap kali check up pregnancy.. Step pertama, kena buang urine dalam cup lepas tu letak kat kaunter makmal.. Bila orang makmal dah check urine, dia panggil untuk check hb pulak.. Dia cucuk sikit kat bahagian jari dengan ada satu alat tu dan darah akan menitik keluar.. Darah tu dia guna untuk check hb.. Next, kena timbang berat dan ambil tekanan darah pulak.. Lepas tu tunggu turn jumpa nurse.. Kalau ada problem atau nak scan baru jumpa doktor pulak..

Alkisahnya, hb aku masa awal-awal pregnant tu 14.5.. Mabuk teruk siap turun berat berkilo-kilo tapi hb cantik je.. Masa awal-awal laa.. Bila usia kandungan makin membesar, hb aku turun jadi 11.0 je.. Nurse pun dah warning suruh jaga-jaga sebab takut kena anemia..

Next check up.. Hb turun lagi kepada 10.0.. Masa ni nurse dah tulis pakai pen merah dah huhuhu.. Memang tak happy langsung tau.. Lama kena ceramah dengan nurse tentang keburukan hb rendah.. Akhirnya aku dibekalkan dengan iron tablet.. Kisah iron tablet tu aku pernahh share kat LINK ni..




Aku pun makan lah iron tablet ni.. Ikut peraturan.. Jangan ambil iron tablet dengan susu, teh atau kopi.. Kena makan dengan jus buah atau air suam je.. Hah!! Bila nak makan iron tablet ni ada pantang larang, aku pun macam malasnyaaa nak makan kau ni iron tablet hehehe.. Pernah sekali aku terminum dengan susu dutch lady.. Dah itu je ada depan mata masa tu dan saat tu jugak lah aku teringat nak telan iron tablet ni.. Kalau telan dengan susu memang tak ada kesan la jawabnya..

Check up seterusnya dari 10.0 meningkat lah jadi 10.8.. Ok lah naik sikit je tapi still nurse catat guna pen merah.. Sekali lagi kena ceramah dengan nurse huhuhu.. Nurse bagi keterangan tentang keburukan ibu mengandung kena penyakit anemia ni..

Aku teruskan makan iron tablet tapi dah start rasa malas dan tak berdisiplin.. Bila check up lagi.. Turun pulak jadi 10.5.. Sekali lagi kena ceramah.. Kali ni aku suka dengar ceramah nurse yang ni.. Nurse bangsa India.. Best pulak dengar dia explain kat aku.. Macam gaya kawan-kawan gitu.. Aku siap boleh tanya itu ini kat dia.. Selalunya kalau nurse explain, aku diam dan angguk-angguk je hehehe..

Nurse ni sarankan aku ambil air limau nipis atau limau kasturi suam.. Dia cakap sangat bagus untuk orang yang hb nya rendah.. "Awak minum lah air limau nipis suam.. Nak guna limau kasturi pun boleh.. Kalau awak masak sayur, perah sikit dalam sayur tu.. Masak sayur pun jangan lama sangat nanti khasiat dia hilang tau.."

Aku pun... "Orang mengandung memang boleh minum air ni ke? Saya tak tau pun.. Ni air favorite saya ni tapi sejak mengandung saya terus stop minum.."... Nurse tu jawab, "Ini bagus tau untuk orang mengandung.. Nah tengok dalam buku ni ada resepi air limau nipis lagi.. Boleh masukkan kismis jugak dalam air ni.. Cuba lah minum".. Nurse tu pun tunjuk kat aku resepi untuk orang sakit anemia..

Sejak dari tu.. Memang kalau minum kat luar, aku suka order air limau suam.. Dah lah favorite drink pulak tu.. Bagus pulak untuk ibu mengandung.. Hah.. Apa lagi.. Order laaa hahaha..

Selain dari mengamalkan air limau nipis suam ni.. Aku jugak try stop makan iron tablet dan cari alternatif lain di mana dapat membantu menaikkan kadar hb dengan cepat.. Nak tau apa aku buat??? Aku makan soto mee hoon sup kambing kat Labis.. Makan kat restoran sebelah Masjid Besar Labis.. Memang sedap sup kambing dia.. Nama kedai aku tak ingat, tapi yang aku ingat, aku berjaya habiskan satu mangkuk soto tu sekali dengan dagingnya..

Esoknya pulak, husband aku ajak makan kat kedai KARI KAMBING 40 HARI yang kat Yong Peng tu...




Dah lah famous tempat tu.. Ramai kot orang pergi makan kari kambing kat situ.. Dengar cerita sedap sangat kari kambingnya.. Husband pernah pergi dengan office mate dia.. Diorang pekena Nasi Arab Kari Kambing 40 Hari.. Perghhhhh... Husband cakap boleh teringat-ingat kesedapan kari kambing tuu.. Oleh kerana husband cakap sedap sangat, so dia pun tekad lah bawak aku makan kat situ.. Kebetulan husband pun memang suka sangat makan kambing hehehe..

Alhamdulillah time kiteorang sampai kedai tu memang cantik je.. Ada lah dalam 2, 3 meja yang kosong hehehe.. Duduk je terus order Nasi Arab satu dengan roti canai kosong 2 keping cicah kari kambing..




Bagi aku, aku sendiri suka akan kelembutan daging kambing ni.. Dah la lembut lepas tu terasa rempah-rempahnya.. Memang pekat dan sedap!! Aku suggest siapa yang free dan suka aktiviti food hunting, sila lah hadirkan diri anda ke sini untuk cuba menu yang ada.. Kalau kena dengan selera, alhamdulillah..

Lepas makan, kiteorang nak gerak balik.. Husband pun pergi kaunter nak membayar.. Sekali aku ternampak susu kambing asli yang dah siap dibotolkan tersusun dalam peti sejuk sebelah kaunter.. Aku terus mintak husband bayarkan sebotol susu kambing asli tu.. Aku bab susu memang tak cerewet.. Biasanya kalau orang suka makan cheese ni memang tak cerewet bab susu.. Susu kambing fresh orang cakap berbau lah, tak sedap lah tapi aku teguk sedap je.. Aku pun minum lah susu tu sampai habis..

Nak dijadikan cerita.. Esoknya ada check up bulanan.. So macam biasa lah kena buat itu buat ini termasuk check hb.. Staff yang kat makmal tu terkejut tengok result hb aku 13.2 sedangkan 2 minggu lepas 10.5 je.. "Awak punya hb naik banyak.. Awak makan pil iron tu ya?".. Aku dengar hb naik, terus rasa macam aaaaaaa bestnya.. "Saya banyak makan kambing kot beberapa hari ni" hehehe..

Bila pergi ke bilik timbang berat dan check blood pressure, nurse tengok result hb aku naik.. Soalan sama jugak aku dapat dan jawapan yang sama jugak aku bagi.. Daging kambing + susu kambing asli..

Sister yang check aku pun terkejut tengok hb aku naik.. Dia tanya jugak aku buat apa bagi hb naik.. Jawapannya, "Saya makan sup kambing, kari kambing, minum susu kambing.." Hah!! Terus nurse tu senyum je tengok aku hehehe.. "Makan kambing banyak ke?" Nurse tu macam curious pun ada.. "Saya makan banyak ni.." Sambil aku tunjuk tapak tangan aku kat dia..

So, sepanjang hari check up tu memang semua orang tanya macam mana hb aku naik.. So jawapannya KAMBING!! Glamour kau kambing hahaha..

Sejak dari tu aku memang akan jamah daging kambing dan beli susu kambing asli untuk diminum.. Makanan sunnah jugak yang bagus sebenarnya.. Tak payah susah payah siap pantang larang.. Kalau ada masa, makan jelah daging kambing tu dan minum susu kambing.. Insyaallah bagus untuk kita ibu mengandung ni dan bagus untuk baby yang dalam perut.. Cousin yang amalkan makan sup kambing masa pregnant, anak dia sikit pun tak kena demam kuning.. Alhamdulillah susah demam dan sihat selalu..

Aku pun nak istiqamah amalkan minum susu kambing dan makan daging kambing untuk kesihatan aku sendiri dan baby.. 


Thank you for reading..

Resepi: Onion Cheese Sandwich Grill

Assalamualaikum


Hi!!!

Hari tu aku dah share resepi sandwich telur serba biasa kat LINK ni kan.. Hah! Kali ni aku nak share satu lagi resepi sandwich yang kiranya macam all time favorite lah kat rumah aku tu.. Nama diberi Onion Cheese Sandwich Grill..

Gambar step by step tak ada pulak.. Tak ingat nak snap one by one.. Tapi tak apa.. Resepi ni senang sangat.. Tak ada ilustrasi bergambar pun tak apa.. Insyaallah korang boleh faham melalui pembacaan sahaja dan imagine sendiri..




Tengok pada gambar je korang dah boleh rasa kerangupan sandiwch ni.. Tapi kena lah makan panas-panas.. Makan masa sejuk memang hilang kerangupannya.. Untuk resepi simple ni, korang boleh tengok kat bawah..


Bahan-bahan:

4 keping roti (tak kisah brand apa pun)
Setengah biji bawang besar (hiris halus)
2 keping cheese slice (nak guna cheese yang parut pun ok je)
Butter untuk sapu secukupnya


Cara-cara:

1. Sapu roti dengan sedikit butter..
2. Letak satu helai cheese di atas roti..
3. Taburkan bawang yang dah dihiris halus dia atas cheese tadi..
4. Tutupkan roti dengan sekeping lagi roti..
5. Grill atas pan atau dalam oven sehingga cheese cair dan roti berubah warna perang macam dalam gambar..
6. Sedia untuk dihidang..


Melted cheese tu penggoda sungguh.. Huh!!


Masa aku buat roti ni, dah masuk waktu supper.. Pukul 11 malam macam tu.. Bau dia semerbak betul hahaha.. Of course menggoda adik-adik.. Diorang ingat aku buat banyak.. Konon nak makan sekali lah.. Kecewa bila tengok aku buat untuk diri sendiri je hahahahaha...

Resepi senang je pun.. Kalau MALAS memang tak boleh nak tolong lah.. Tengok jelah sambil telan-telan air liur hehehe.. 

Siapa tak pernah try kombinasi sandwich cheese + onion ni harus lah cuba.. Orang yang tak makan bawang pun tiba-tiba suka nak makan bawang haha.. Resepi ni didatangkan khas dari Abah.. Kiteorang dah biasa breakfast benda ni dari kecik.. Bila dah besar ni memang buat sendiri lah.. Tak kan lah tu pun nak suruh Abah jugak buatkan..

Try tau.. Gerenti SEDAP!!


Thank you for reading!!!


Contoh Labor Story T_T

Assalamualaikum


Hi!!!

Ceritanya macam ni.. Pagi-pagi dah bersiap nak pergi kerja walaupun contraction dah rasa sikit-sikit.. Tapi disebabkan rasa masih larat nak pergi kerja, aku pun drive ke tempat kerja.. Waktu lunch hour, aku sempat makan tapi terasa ada air dah start mengalir kat bawah kain.. 

Gagahkan diri drive dari tempat kerja ke rumah parents, kemudian mintak tolong sibling hantarkan pergi hospital.. Sempat jugak inform husband, bagi tahu dia dah sakit nak bersalin.. So, husband rushing dari tempat kerja terus ke hospital.. Kebetulan tempat husband kerja tu jauh.. 

Masa aku dengan sibling sampai hospital bukaan baru 2cm tapi sakitnya macam nak teran masa tu jugak!!! Gitu gini, akhirnya nurse kata bukaan dah 8cm.. Dah boleh ready nak meneran.. Nasib suami dah sampai dan ada kat sebelah.. Tapi masa nak bersalin tu sakitnya Tuhan je yang tahu!!! Doktor tekan perut dari atas, nurse pulak standby kat sebelah bawah, lebih kurang 2, 3 push tu alhamdulilah baby pun keluar.. Sakit weyyy.. Sakit weyy..





Hohoho of course lah ni bukan labor story aku sebab aku baru 32 weeks (baby please keluar ikut time ya hehe).. Ni sebenarnya labor story kawan kepada husband.. Sambil kiteorang pekena bakso petang tu, sambil dengar dia bercerita.. Lain orang lain pengalamannya.. Aku kalau boleh nak dengar seberapa banyak cerita labor dari kawan-kawan atau family.. Kadang-kadang tu rajin jugak google dan baca dari blog orang lain hehehe..

Hah! Tapi siap lah... Kena positive kan diri bila dah dengar semua cerita tu.. Takut tu memang lah sebab first time mommy tapi nak buat macam mana, baby tetap kena keluar jugak huhuhu.. Bukan boleh simpan, peram lama-lama dalam perut.. Kan?

Kadang-kadang sambil dengar tuan empunya badan bercerita, sambil tu diorang akan selitkan info berguna contohnya macam cara nak bernafas, cara nak meneran, doa apa kena baca bagi mudahkan bersalin dan kurangkan rasa sakit.. Semua benda tu kena serap dan simpan dalam kepala.. Hahaha tapi kalau sepanjang dalam labor room, boleh recall balik semua ilmu tu.. Haiii alangkah bagusnya.. Risau jugak kalau dalam labor room tu tiba-tiba jadi tak rasional.. Habis hilang semua ilmu hahaha..

Dulu masa kes pregnancy yang pertama sempat jugak merasa contraction.. Siap guling-guling atas toto (kebetulan malam tu tidur depan tv kat ruang tamu).. Dah guling-guling pun tak okay jugak, try jalan-jalan dalam rumah sambil fuhh fuhh fuhh bernafas menahan sakit.. Nak kejutkan husband tak sampai hati pulak sebab esoknya dia nak kerja.. Masa sakit tu dah pukul 12 malam huhuhu..

Fuhh fuhh pun tak jalan.. Pergi kat dinding, tekap tangan kat dinding dan goyang-goyang punggung sambil buat bunyi urghh urgghh.. Dah kurang sikit sakitnya, cepat-cepat baring dan letak tungku panas kat perut..

Aku kena masa tengah pantang dan baru je keluar dari hospital.. Kes yang macam aku ni memang doktor kata lagi baik tak payah operate ke apa.. Biar je benda tu semua keluar sendiri.. Nak tunggu benda-benda tu keluar secara manual memang sakit lah.. Peluh-peluh aku menahan malam tu..

Alhamdulillah esok paginya bangun terus okay hehehe.. Tu sekali jelah aku rasa contraction paling sakit.. Bak kata kakak ipar, "Itu baru minor contraction tu...".. Minor?? Masya Allah... Kalau betul lah tu baru minor.. Yang contraction sebetulnya tu macam mana gaya lah T_T

Sedaya upaya try berfikir positive supaya semuanya end up happily ever after hehehe... POSITIVE POSITIVE!!!

Bab kursus peneman tu pun kiteorang baru je daftar last week.. So masa aku 36 weeks nanti baru kiteorang punya turn dipanggil untuk join kursus peneman.. Kiranya kiteorang ni macam agak lewat mendaftar sebab dah 36 weeks baru nak tergedek-gedek pergi kursus.. Tapi bagus jugak, mana tau 37 weeks, 38 weeks baby nak keluar.. Masa tu ilmu masih penuh didada kan hewwww...




Sebelum nak tutup entry ni.. Baju baby pun dah siap basuh.. LEGAnya!!! Bila dah basuh, dah boleh mula packing sikit-sikit apa yang patut.. Lepas tu letak kat tempat yang senang nampak dan dicapai.. Tak ada lah kelam kabut, yang tu tak ada lah, yang ini tak ada lah.. Kan.. 

Nak romantik, basuh lah sama-sama dengan husband.. Hahaha basuh dan sidai bersama-sama dihujung minggu.. Tapi yang lipat dan susun balik baju-baju tu dalam storage box of course lah aku.. Husband cakap kalau dia lah, memang dia sumbat je balik semua tu dalam storage box hahaha tak kuasa nak lipat satu-satu dan susun ikut kategori.. Aku?? Mana boleh.. Nak semua tersusun dan well organized dan sedap mata memandang.. Lepas tu nak cari barang pun senang..

Lagi satu.. Baru-baru ni adik aku bagi gambar anak dia (dalam whatsapp) tengah selongkar barang kat ruang tamu.. Biasa lah.. Budak dah dapat kaki.. Dah pandai nak memanjat.. Habis semua barang kat rak dan atas meja dia campak ke bawah.. Rumah pun tiba-tiba jadi tongkang pecah hehe.. Gambar tu disertakan dengan caption....

"Dah ready ke nak lihat keadaan rumah yang macam ni.."

Sinis betul caption adik aku ni T_T Perli lah tuuuu... Huh!!!!





Thank you for reading..

Wednesday, January 28, 2015

Sandwich Telur je

Assalamualaikum


Setiap kali nak ke KL, mesti aku singgah stesen minyak kat Seremban.. Lepas tu suka beli sandwich telur, sandwich tuna kat situ.. Konon nak alas perut dalam kereta hehehe.. Padahal bukan jauh pun Melaka-KL tu.. Tapi nak jugak mengunyah dalam kereta supaya bila sampai KL nanti tak ada lah kelam-kabut cari kedai makan (alasan sungguh hahaha)..

Sejak menikmati kesedapan sandwich telur kat stesen minyak tu, aku jadi suka sangat nak makan sandwich telur hahaha.. Entah kenapa.. Sandwich telur yang serba biasa tu jadi sedap sangat sampai teringat-ingat..

Memandangkan masa tu dah malam.. Aku pun malas nak makan nasi, maka aku pun bangkit lah dari depan tv dan segera ke dapur untuk membikin sandwich telur yang serba biasa tu.. 




Itu lah dia hasilnya sandwich telur serba biasa by aku hehehe.. Banyak jugak aku buat malam tu.. Siap ada baki untuk sarapan esok paginya.. Laku jugak lah sandwich yang aku buat sebab dah berzaman tak makan.. Mungkin dulu masa zaman sekolah, ada jugak Umi Abah buatkan.. Tapi sejak masing-masing dah sambung belajar memang jarang lah ada sarapan sandwich telur, sandwich tuna ni.. Maklum lah, ahli rumah ramai yang dah mengembara keluar cari ilmu, cari rezeki..

Alang-alang dah tepek gambar sandwich telur tu, aku nak share resepi sandwich telur version aku.. Version aku biasanya ada gerkin atau pun timun jeruk sebab stok gerkin ni selalu ada kat rumah.. Kalau tak ada gerkin ni pun tak apa tapi sebenarnya lagi sedap kalau ada.. Harga sebotol gerkin ni memang mahal tapi tahan lama dan boleh jugak guna untuk makan dengan burger daging, ayam or ikan.. Nak cincang halus dan masuk dalam mayo pun sodap tau!!


Sandwich Telur Serba Biasa by RD

Bahan-bahan:

Roti Gardenia setengah buku
4 biji telur rebus (dilenyek-lenyek)
Mayonis secukupnya (aku guna dalam 5,6 sudu besar)
*2 batang Gerkin/ Timun jeruk (cincang halus)
Sedikit lada sulah
Garam secukup rasa
Butter (untuk sapu atas roti)


Cara-cara:

1. Dalam satu mangkuk, campurkan telur rebus yang dah dilenyek-lenyek tu dengan mayonis, gerkin, lada sulah dan garam.. Gaul sebati..
2. Sapukan roti dengan butter kemudian letakkan inti telur tadi.
3. Hah!!! Siap dah.. Boleh ngap terus dengan lafaz Bismillah.. Kalau suka makan dengan sos, boleh letak sos..


Aku tak pasti lah berapa kalori sandwich telur serba biasa ni tapi yang pastinya boleh mengenyangkan perut hehehe.. Ada jugak yang suka letak salad, letak tomato.. Baru lah ceria je sandwich telur tu nanti sebab ada colour hijau dan merah..

Aku suka makan benda simple macam ni waktu malam.. Sambil melayan movie kat tv, sambil ngap sandwich.. Syoknyaaa...


Thank you..


Vanilla Cupcake paling senang

Assalamualaikum


Cuba bayangkan minum petang korang dihidangkan dengan vanilla cupcake yang masih fresh dan panas.. Baru keluar dari oven.. Bau dia semerbak harum bau vanilla.. Masa tengah panas ni lah cupcake pun fluffy dan lembut je.. Korang belah dua dan cicah dalam teh o ke, teh tarik ke, kopi panas ke.. Fuuhhhhhh.... Mesti indahkan minum petang korang hahaha..

Aku masa awal-awal preggy memang tak rajin nak mengadap dapur.. Masa tu 1st trimester, asyik mabuk je memanjang.. Memang tak larat lah.. Ni dah masuk 30 weeks lain macam jadinya.. Aktif baking kat dapur.. Nak makan cookies pun sanggup berjam-jam buat sendiri banding beli kat luar.. Sama jugak lah dengan cupcake ni.. Sanggup bersengkang mata buat malam-malam untuk puaskan tekak sendiri..




Resepi ni memang sangat simple dan sangat lah senang.. Kalau rajin, boleh lah letak inti jam ke dalam tu.. Tak pun hias cantik-cantik cupcake ni dengan frosting.. Aku tak rajin nak menghias malam tu.. Biar je cupcake togel macam ni hehehe tapi dalamnya ada inti blueberry jam..

Jom tengok bahan dan cara-cara nak buat.. Senang je ni..


Bahan-bahan:

1 cawan tepung naik sendiri (1 cawan tepung gandum + 1 sudu kecil serbuk penaik)
1/2 cawan gula castor (aku guna gula pasir je)
1/2 cawan butter (suhu bilik)
2 biji telur
1 sudu kecil esen vanilla
Jem (ikut suka nak letak perisa apa)


Cara-cara:

1. Panaskan oven 180 darjah celcius.
2. Combine gula dan telur. Pukul sampai kembang.
3. Masukkan butter dan esen vanilla. Pukul sebati.
4. Masukkan tepung dan pukul lagi sampai sebati.
5. Ambil cup dan masukkan suku adunan dalam cup. Masukkan jem lebih kurang satu sudu kecil lepas tu masukkan lagi adunan. Jangan penuh sangat sebab cake akan naik masa membakar. 
6. Bakar selama 10 hingga 15 minit atau sehingga cake masak sepenuhnya.
7. Sedia untuk dihidang.. Yeayyy!!!


Kesan lubang atas permukaan cake tu sebab aku cucuk guna lidi..
Nak tengok cake dah masak ke belum hehehe


Try lah.. Lepas tu makan time panas-panas.. Baru lah BEST!!!

Thank you..

Pilih-pilih nama anak!

Assalamualaikum


Hi!!!!

Apa lagi aktiviti yang best nak dibuat oleh sepasang husband and wife yang jumpa sekadar sehari setengah, dua hari seminggu.. Pulak tu, kebanyakkan topik harian dah habis cerita dalam whatsapp.. Bila pjj ni memang harap kat whatsapp jelah untuk bersembang tanya khabar, tanya dah makan ke belum, tanya tengah buat apa.. Kalau husband meeting atau outstation, kurang sikit lah berwhatsapp.. Kena tunggu dia betul-betul free baru sambung whatsapp balik hehehe..

Memandangkan weekend kiteorang more to lepak kedai mamak malam-malam pekena tosei dan jus buah.. Tak pun sama-sama pergi laundry bar cuci baju stok seminggu.. Sambil tunggu kain baju tu dibasuh dan dikeringkan oleh mesin, saja bukak topik pasal nama anak..

Setahu aku lah, hak memberi nama kepada anak tu lebih kepada si ayah.. Ayah ada kuasa besar untuk beri nama pada anaknya berbanding emak walaupun emaknya yang mengandung sarat sembilan bulan hehehe..

Tapi kan biasa lah hahahahahaha... Mesti emaknya lagi excited mencari nama berbanding ayah.. Siap google dan buat list lagi nama-nama pilihan.. Tu aku ler tu heww... Masa tak tahu jantina baby, aku beria lah buat list nama baby boy dengan nama baby girl.. Sekarang ni dah tau jantina baby, memang aku fokus kat nama baby girl jelah..

Antara mencari nama baby boy dengan nama baby girl, cari nama baby girl laaagiii susah!!! Tambahan pulak aku ni cerewet tak nak baby aku nanti tersama nama dengan nama anak orang lain..


Pinjam gambar google hehehe


Walaupun aku suka syok sendiri cari nama baby, aku still tanya pendapat husband.. Mana lah tau nama yang aku pilih tu nanti dia tak berkenan hehehe.. Sambil sebut satu-satu nama, sambil baca riak muka husband.. Biasanya husband jawab, "Abang tak kisah pun.. Abang serah 100% kat Mama baby untuk bagi nama".. Hah!! Dengar tu.. Dah dapat penyerahan kuasa memberi nama kat baby.. Yeayyy!!! Seronok memang seronok dah dapat GREEN LIGHT sebab tak payah lah berebut-rebut, dua-dua nak letak nama hahahaha.. 

Tapi gedik jugak nak tanya husband suka nama apa.. Jawapan yang dia bagi, "Suka nama Siti Afiah..".. Hohoho.. Tu namanya jawapan main-main.. Nama aku Nur Afiah lepas tu letak nama anak Siti Afiah T_T Lepas dapat jawapan macam tu memang malas dah nak tanya hehehe kang keluar nama pelik-pelik..


Pinjam lagi gambar google..
Selalu kalau pergi scan memang view bontot ni lah yang
kiteorang dapat..


Aku suka nama baby yang ringkas, pendek dan mudah disebut.. Paling penting mesti lah membawa makna yang baik.. Nama tu kan kekal sampai bila-bila.. Kalau salah pilih nama, confirm aku lah orang yang paling rasa bersalah sebab kuasa memberi nama dah jatuh ke atas aku.. So, harap-harap aku berhati-hati sepanjang nak memilih nama baby tu nanti.. 

Bawah ni aku tepek gambar husband masa dia baby.. Nak tepek gambar aku, aku tak tahu ke mana hilangnya gambar aku masa baby dulu.. Entah-entah anai-anai dah makan huhuhu.. Malas nak kenang balik gambar aku masa baby nanti sedih sebab dah bertahun cari tak jumpa T_T







Satu je nak cakap pasal gambar husband ni hahahaha.. Bulat bam bam hehehe..

Thank you..

Thursday, January 22, 2015

Ini Pandangan Seorang Bakal Emak, Ibu, Mommy, Umi, Mama etc

Assalamualaikum


Hi




Insyaallah 9 April 2015 tu due date aku.. Saat-saat yang aku dan husband tunggu setelah hampir tiga tahun berkahwin.. Huwaaaa dah nak masuk tiga tahun daahhh.. Tak sangka pada usia kami memasuki 26 tahun setengah ni, merasa jadi parents.. Alhamdulillah.. Kahwin masa umur masing-masing 23 tahun setengah (masa tu belum betul-betul masuk 24 hihi).. 

Entry sebelum ni pun banyak aku share tentang persediaan membeli barang untuk sambut baby pertama kiteorang.. Tak pernah ambik tau pasal diapers, tiba-tiba kena ambik tau jugak diapers mana yang terbaik, yang tidak meninggalkan kesan ruam pada bontot baby.. Lepas tu kiteorang survey breast pump lah, susu formula lah.. Banyak benda kiteorang baru nak study dan ambil tahu supaya bila baby keluar nanti, tak ada lah kelam-kabut.. Itu tak cukup, ini tak cukup.. Barang yang tu tak ada, barang yang ini tak ada huhuhu..

Tapi kan.. Nak jadi parents yang bagus tak cukup dengan hanya menyediakan barang.. Banyak lagi tanggungjawab lain yang parents kena pikul.. Phewwww.... Kesat peluh kat dahi kejap T_T Kena tanya balik kat diri sendiri, "Hah!! Awak tu dah ready ke nak jadi parents??" Hihihihihi

Benda paling basic atau ilmu paling basic dalam parenting yang aku belajar dari pengalaman hidup ialah parents kena pantau adab dan etika anak-anak tak kira kat mana pun mereka berada.. 

Aku pelik kalau parents datang rumah relatives bawak anak-anak, kemudian anak-anak bertindak melompat-lompat atas sofa (jangan kata sofa brand Lorenzo, Fella Design.. Sofa yang beli kat kedai perabot Ah Seng tu pun bayar guna duit huhuhuhu), panjat coffee table, keluar masuk bilik ikut suka tanpa meminta izin, sentuh barang perhiasan, bukak fridge tuan rumah tapi parents bertindak membiarkan je tanpa menegur.. Nampak tapi tak bertindak.. Kadang-kadang tu terfikir, parents ni tak tahu ke semua tu bad manners T_T

Ok lah.. Kalau zaman aku dengan adik-adik masih kecik, sebelum keluar rumah atau ketika dalam kereta, biasanya Abah dah remind siap-siap.. "Sampai rumah kawan Abah nanti terus salam cium tangan dan duduk elok-elok.. Jangan main lari-lari, jangan sentuh barang hiasan, nak pergi toilet mintak izin dulu.. Kalau ada makanan, jangan rebut-rebut macam Abah ni tak bagi makan kat anak-anak.."

Benda yang sama akan diulang-ulang setiap kali kiteorang nak pergi ziarah rumah kawan Abah atau Umi, ziarah saudara-mara atau pun balik kampung.. Biar lah kiteorang boring dengar benda yang sama janji kiteorang jaga adab ketika berada di rumah orang lain.. Kalau nak jadi buas pun, buas lah puas-puas kat rumah sendiri hahaha.. Kalau jenis lasak kat rumah tu berlakon lah kejap jadi good boy / girl bila ziarah rumah orang :p

Aku selalu jugak tertanya-tanya apa yang ada dalam mind seorang parents yang langsung tak nak tegur atau remind anak-anak ketika berkunjung ke rumah orang bila anak-anak misbehave.. Kalau umur below 4 tahun aku boleh accept lagi.. Kalau umur dah 10, 12 tahun pun datang rumah orang, masuk bilik dan lompat-lompat atas katil tu macam mana?? Habis berterabur bantal atas lantai.. Cadar katil dan selimut yang tegang pun jadi bersepah-sepah.. Lepas tu parents hanya tersenyum je tengok anak-anak berperilaku macam tu.. Siap tanya lagi, "Abang dengan kakak tengah main apa tu?".... 

OMG!!!!!!!
OMG!!!!!!!
OMG!!!!!!!




Ada sesiapa pernah alami situasi macam tu?? Maksud aku situasi menerima tetamu yang sebegitu? How do you feel lepas tetamu pulang? Rasa macam It's Okay or rasa macam grrrrr? Hahaha..

Aku pernah jugak ajukan benda ni kat Umi.. Aku tanya lah kenapa ada budak-budak yang susah sangat nak behave dan aku jugak pertikai kenapa ada sesetengah parents buat tak tahu je bila anak-anak misbehave Biasanya Umi jawab, "Awak belum jadi mak, so awak tak tahu situasi awak akan datang macam mana..".. Bila dengar jawapan macam tu, aku terus pasang hasrat nak jadi seorang mak singa kalau anak-anak tak nak behave hahahahahahaha...

Ni aku terjumpa satu page tentang Manners and Etiquette yang bagus untuk dibaca oleh parents dan anak-anak.. Tapi better parents yang baca dulu kot, lepas tu explain kat anak-anak.. Bila-bila ada masa free tu, share lah ilmu manners and etiquette ni supaya anak-anak tahu border line, do and don'ts kat rumah orang.. Jangan biarkan anak-anak buat sesuatu yang salah sebab kids need guidance from their parents.. Kalau bukan parents yang guide, nak suruh siapa lagi? Kan? 

Dan kena ingat... Good Manners, in the family home- this is where it STARTS!!




Lagi satu... Bantal macam kat gambar bawah ni ada jual kat mana ya? Hahahaha kejam giler kalau letak bantal ni kat sofa..




Thank you!!!

NOTES

NOTES
Jom LIKE page ANNADARLING di Facebook dan nantikan hanya yang exclusive dan terbaik insyaallah dari kami <3