Assalamualaikum... The owner of this blog is R.I.M.A D.A.N.I.A would like to thank you to all the viewers from all over the world.. Never felt hesitate to come again.. I'm always welcoming every single viewers and appreciate it..(^^,)

Wednesday, April 8, 2015

Kursus Peneman

Assalamualaikum


Masa aku pregnant 36 weeks, aku dengan husband pergi kursus peneman.. Kursus peneman ni khas untuk suami yang nak teman isteri masa dalam labor room nanti.. Tapi bukan suami je yang kena datang, isteri pun kena datang jugak.. Wajib datang berdua dan habiskan sesi kursus bersama-sama.. Selesai kursus, nurse akan tampal satu kertas notis warna biru kat buku pink (buku check up klinik kesihatan tu..) menandakan yang suami layak teman isteri dalam labor room.. 

Kami book awal sebulan untuk join kursus tu.. Kami join kursus peneman yang diadakan di Hospital Melaka memandangkan aku pilih untuk bersalin kat Hospital Melaka.. Time tu jugak aku lah peserta kursus paling sarat sekali hukhukhuk.. Dah 36 weeks baru dapat pergi.. 

Bila aku share pengalaman aku pergi kursus peneman tu, ada yang bagi respon, "Suami aku tak payah pergi kursus pun. Hospital tempat aku bersalin tu bagi je suami aku masuk dalam labor room..".. "Leceh lah siap nak kena pergi kursus baru dapat teman isteri dalam labor room.."

Aku senyap je bila orang bagi respon macam tu.. Pendapat dan pengalaman masing-masing kan hahaha..

Ikutkan memang tak sia-sia langsung pergi kursus peneman tu.. Serius cakap.. Nurse yang bagi penerangan sepanjang kursus berlangsung memang pandai susun ayat untuk mudahkan peserta kursus faham apatah lagi peserta yang macam kiteorang ni kan first time nak jadi parents, terlalu banyak benda yang kiteorang tak tahu..

Paling best sekali bila nurse bagi penerangan tentang tajuk penyusuan.. Ini ilmu yang dijelaskan secara terperinci yang tak ada dalam google dan you tube ya.. Aku memang semangat sikit bab tajuk ni sebab seronok dan jealous tengok kawan-kawan, kakak ipar dapat fully breastfeed anak diorang sampai 2 tahun.. Adik aku pun sempat merasa breastfeed anak dia selama 5 bulan sebelum anak dia start makan puri bila masuk 6 bulan..

Kesan dari pergi kursus peneman, husband aku pun semangat sokong fully breastfeed ni walaupun pada awalnya dia dah survey susu formula yang mana paling bagus untuk newborn baby dan affordable untuk kiteorang beli setiap bulan.. Husband baca tips penyusuan lepas tu explain kat aku..

"Kalau baby tidur, kena pump susu 10 minit dan rest 10 minit.. Lepas tu pump lagi 10 minit dan rest lagi 10 minit... Setiap sesi tu makan masa 20 minit.."

"Setiap 2 jam kena bagi baby susu.. Kalau dia tidur pun kena kejutkan suruh dia minum jugak susu.. Ni je cara nak elak baby dari kena jaundice atau kurangkan jaundice nya.. Baby kena minum susu banyak, biar dia berak dan kencing dengan kerap.."

Makin hari makin terharu pulak rasa T_T Lepas tu kalau shopping barang baby.. Aku ni sibuk betul belek kasut baby lah, baju baby lah padahal ikutkan barang semua dah cukup.. Husband pulak akan ke section breast pump dan survey breast pump mana yang boleh bantu aku supaya tak penat nak mengepam susu.. Dia pun ada cakap, "Nak capai title fully breastfeed ni memenatkan.. So kita kena carik jalan macam mana nak kurangkan penat tu..".. Terima kasih banyak-banyak sebab paham keadaan ibu-ibu yang bercita-cita besar nak fully breastfeed baby..

Ikutkan aku ragu-ragu nak beli breast pump elektrik sebab takut membazir.. Mahal pun ya jugak.. Main ratus-ratus harganya.. Ada jugak beberapa orang pesan kat aku jangan beli dulu breast pump selagi susu tak keluar huhuhu (berdasarkan pengalaman mereka).. Husband pulak kata belum cuba belum tahu.. Kena set dalam kepala benda positive.. So, akhirnya beli jugak breast pump elektrik..

Walaupun aku sendiri belum pasti berjaya ke tidak mencapai title ibu yang fully breastfeed baby, tapi aku dengan husband akan usahakan ke arah tu.. Mudah-mudahan murah rezeki baby kiteorang ni nanti.. Insyaallah.. Bukan mudah nak fully breastfeed baby tau..

Kesimpulannya, bagus pergi kursus peneman ni.. Tak ada rugi sesaat pun hehe


Hahaha dah tak sabar nak dukung anak sendiri...
Cepat lah keluar baby.. Kesian daddy, papa, abah,
ayah awak ni tunggu (tak decide lagi nak suruh panggil apa haha)..


Doakan kiteorang tau.. Dah 40 weeks ni tapi baby tak keluar-keluar lagi.. Tak ada rasa nak beranak pun lagi huhuhuhu T_T Whyy?? Whyy????


Terima kasih..

Thursday, April 2, 2015

My father said.......

Assalamualaikum




Terjumpa benda ni kat Facebook.. Memang ramai ayah-ayah akan bagi nasihat begini kat anak-anak perempuan mereka.. Nasihat tandanya sayang.. Accept lah nasihat dari seorang ayah sebab dia lebih makan garam..

Cuma..

Abah aku ni lain sikit orangnya.. Dia tak pernah bagi ayat macam ni untuk nasihatkan anak-anak perempuan dia yang cuma dua orang je hehe..

Ada satu hari, aku, adik dan Abah naik kereta bertiga.. Time tu baru habis spm dan adik aku baru habis pmr.. Masa tu kiteorang muda remaja lagi.. Tak pernah terfikir pun pasal kahwin atau hal rumahtangga.. Kiteorang jugak tak pernah buat list ciri-ciri husband impian.. No.. No.. No.. Cuma satu je harapan kiteorang.. Biar lah husband kiteorang tu macam Abah hahaha.. Sebab tu lah husband kiteorang badan berisi sebab nak yang tough macam Abah.. Baru rasa secure hihihi.. 

Okay.. Gurau je :p 

Kiteorang punya harapan biar lah lelaki yang ditakdirkan menjadi husband tu nanti orangnya macam Abah.. Itu je harapan terbesar kiteorang.. 

Berbalik kepada cerita berada dalam kereta... Tak silap aku masa tu kiteorang keluar nak pergi beli barang dapur kat Giant.. So, masa dalam kereta tu lah Abah lahirkan pendapat, pandangan dan nasihat dia kat kiteorang.. Sampai mati aku ingat benda ni hohoho.. Abah cakap macam ni..

"Lepas habis sekolah, sambung belajar.. Belajar selagi boleh belajar.. Lepas tu kerja dan earn gaji sendiri.. So, bila dah kahwin nanti senang nak shopping handbag ke, kasut ke.. Awak boleh beli apa saja yang awak nak tanpa susahkan suami.. Suami ni banyak tanggungjawab.. Dia nak kena spent banyak duit untuk keselesaan keluarga.. Awak pun kena faham situasi dia.. Jangan jadi isteri yang suka meminta-minta.."

Kebetulan aku kahwin masa belajar pun sebab Abah yang suggest kemudian disokong oleh arwah Wan (Mak kepada Abah).. Cable kuat yang suruh kahwin, tak kan nak menolak kot hahaha.. Rezeki tu kahwin masa tengah belajar..

Mula-mula tu risau lah jugak.. Aku ni tak ada income lain sepanjang belajar.. Dari diploma sampai degree tak pernah pinjam PTPTN.. 100% harap duit belanja bulan-bulan yang Abah bagi.. Nanti kalau dah kahwin, siapa pulak nak bagi duit belanja kat aku.. Kebetulan husband aku tak graduate lagi.. Dia baru 4 bulan habis study hohoh.. Dia kan senior aku kat U.. Dah lah senior satu U, lepas tu merangkap senior satu fakulti dan sama course dengan aku.. 

Tak sempat pun nak pening-pening fikir pasal income bulanan.. Abah cakap macam ni, "Along belajar sampai habis.. Dah kahwin pun Abah tetap support duit belanja macam biasa.. Tu tanggungjawab Abah.. Yuran belajar, duit buku semua Abah settle kan"... 

Hehehe husband pun ada jugak tolong tambah-tambah duit belanja.. Dapat lah dua income serentak sepanjang 3 sem kat U.. Masa sem last iaitu sem praktikal memang 100% husband yang tanggung.. Hari-hari husband tanya, "Ada duit belanja tak?".. Kalau aku kata tak ada, nanti husband pun hulur duit belanja hehe.. Bila teringat balik macam kelakar pun ada hahahaha.. Dapat duit belanja macam nak pergi sekolah masa kecik-kecik tapi kali ni husband yang bagi..

Bila kiteorang duduk sewa sendiri, Abah akan tanya, "Ada apa-apa yang kurang?".. Kebetulan kiteorang tak ada tv dengan mesin basuh.. So Abah pun sponser tv dengan mesin basuh.. Yeayyy... Adik aku pulak lepas kahwin, dia terus duduk sekali dengan husband dia.. Husband dia dah beli rumah sebelum diorang kahwin.. Masa Abah datang rumah diorang pun Abah tanya benda yang sama, "Ada apa-apa yang kurang?".. Adik aku dengan husband dia tak tau nak mintak apa.. So diorang dapat air cond dengan cooker hood.. 

Kalau perasan lah kan.. Tiada istilah 'Stand on your own feet' walaupun aku dan adik dah kahwin dan masing-masing ada anak sekarang ni.. Abah besarkan kiteorang, bagi pelajaran sampai masing-masing ada kelulusan dan dapat kerja + ada duit sendiri untuk berbelanja.. Kahwinkan kiteorang dengan lelaki yang dia tak pernah jumpa dan tak pernah kenal asal usul.. Dia setuju je dengan lelaki yang kiteorang pilih tanpa sebarang pertanyaan dan soalan..

Dia jugak tak pernah cakap "Kalau suami buat hal, you can stand on your own feet" sebab dia akan jadi orang PERTAMA yang akan support anak-anak dia dari belakang sehingga akhir hayat dia.. Tujuan dia bagi kiteorang pendidikan dan pelajaran yang tinggi lepas tu dapat kerja yang bagus bukan lah sebab persediaan andai kata kiteorang dapat suami yang buat hal tapi Abah buat semua tu supaya kiteorang jadi isteri yang tidak membebankan suami dan boleh bantu suami jika suami perlukan.. Menjadikan kiteorang isteri yang 200% bebas hutang tak kira lah hutang belajar atau hutang-hutang lain.. Menyerahkan anak-anak perempuannya kepada lelaki tanpa meminta sebarang wang hantaran dari lelaki tu kecuali mas kahwin yang diwajibkan dalam islam..

Masa aku nikah, Abah siap buat ucapan khas lagi kat semua tetamu yang hadir majlis pernikahan aku dengan husband kat masjid.. Ucapan tanda cinta dan sayang dia.. "Walaupun dia dah kahwin, saya akan tetap sayangkan dia sampai bila-bila.. Kasih sayang saya pada dia tak akan pernah berubah.." Lepas tu air mata Abah pun mengalir T_T








Sebab tu lah kiteorang dua beradik perempuan tak pernah buat list husband impian ke apa.. Harapan terbesar kiteorang biar lah macam ABAH!! Hehehe...


Terima kasih...

Tuesday, March 24, 2015

Dah ready nak jadi daddy?

Assalamualaikum


Daddy lah sangat kan hahaha..


Tahun ni 16/6/2015 insyaallah genap lah 3 tahun perkahwinan aku dan husband.. Alhamdulillah tahun ni jugak jika diizinkan olehNya dapat lah sambut anniversary kali ke-3 bertiga.. Insyaallah..

Kalau nak diikutkan 3 tahun jugak tunggu nak dapat sorang baby hehehe.. Tapi semua tu kan ketentuan Allah.. Dalam tempoh 3 tahun tu paling tak best sekali bila kena serang dengan soalan-soalan dari orang yang suka sangat tanya pasal anak.. Mungkin diorang tak ada idea lain kot nak tanya soalan apa atau nak share topik tentang apa (cerita lah pasal resepi terbaru ke, cerita pasal travelling ke kan hehehehe).. 

Mula-mula tu sensitif jugak tau lagi-lagi lepas kehilangan kandungan pertama masa Mei 2013.. Ramai tak tahu aku pregnant 2 bulan 8 hari sebelum doktor pakar decide suruh buat abortion atas masalah yang tak dapat dielakkan apatah lagi melibatkan nyawa.. Siapa yang pernah rasa kehilangan mesti faham perasaan aku macam mana waktu tu.. Dengan tengah busy nak siapkan thesis projek sarjana muda lagi.. Ambikk kauuu hahaha.. Puas aku nak kawal emosi hahahaha.. Dalam pada tengah emosi macam tu orang duk sogok-sogok soalan pasal anak.. Aku rasa nak pinjam je syringe doktor tu dan cocok sorang-sorang lalalalala...

Kesimpulannya, please jangan suka-suka hamburkan soalan macam tu pada pasangan yang baru kahwin ke, dah lama kahwin ke atau yang dah sedia ada anak.. Tak payah tanya sebab soalan tu sensitif sebenarnya.. Diorang sendiri tak tahu bila rezeki diorang tiba.. Kita kalau rasa concern sangat, kita doakan banyak-banyak untuk mereka.. Tu lagi baik..




Bahagia muka husband dapat kacau si Anas ni hahaha..
Ni baby adik aku.. Dah 9 bulan umur dia..

Berbalik kepada topik "Dah ready nak jadi daddy?"

Aku pun masa 1st year kahwin merancang dulu dengan husband.. Kiteorang pun duduk asing-asing.. Aku kat U lepas tu husband duduk rumah yang kiteorang sewa kat Jb.. Aku pun tengah tak yakin nak pregnant dan ada baby masa tengah belajar dan husband pun setuju dan izinkan aku buat keputusan macam tu (tapi tabik lah kat kawan-kawan yang boleh survive pregnant masa belajar dan tinggalkan baby kat husband untuk husband jaga secara full time..).. 

One day tu husband cakap "Rasanya dah boleh kot kalau kita nak ada baby sebab sayang ada satu semester je lagi nak habis study kan..".. Masa tu nak masuk 8 bulan kahwin.. Kiranya dah nak hampir setahun lah.. Bila husband dah tunjukkan keyakinan yang tak berbelah bagi untuk jadi seorang daddy, aku pun jadi yakin dan bersedia untuk mengandung buat kali pertamanya.. Tapi tu apa yang kami rancang.. Alhamdulillah bulan ni bincang nak pregnant, bulan depan dah sah pregnant 1st baby.. Allah bagi terus dengan kadar yang cepat.. Tapi setiap benda tu pinjaman.. Allah pinjamkan 2 bulan 8 hari je.. Penghujung Mei 2013 doktor pakar buat procedure abortion.. Dalam diam meleleh air mata husband sebab tak boleh nak ditahan.. Risaukan isteri dan sedih dengan berita kehilangan..

Nak mengandung lagi sekali, doktor suruh jarakkan 6 bulan hingga setahun.. Banyak kali doktor remind suruh jarakkan dan harap aku faham kenapa dia bagi nasihat macam tu.. Kiteorang pun berusaha lah jarakkan untuk 6 hingga 9 bulan sebelum start decide nak pregnant 2nd baby pulak.. Hehehe naluri mak-mak dan bapak-bapak sudah menggunung masa tu.. 

Alhamdulillah tahun 2014, Allah bagi hadiah baru.. Hadiah kali ni sempurna dan sihat walafiat tanpa sebarang masalah.. Betul-betul good girl sebab dia tau mommy daddy dia terpaksa duduk jauh sebab masing-masing bekerja.. Seminggu 2, 3 kali je jumpa.. Tapi ada certain time tu pernah jugak jumpa kurang dari 48 jam seminggu wuuuwuuu T_T..


Maternity photo shoot by RD3D Studio


Untuk kedatangan ahli baru ni, husband lah paling semangat prepare macam-macam dari botol susu, legging/ tight baby sampai lah ke stroller/ pram dia duk survey.. Jap... Agak-agak husband baca tak entry ni hahahaha.. Kot terngumpat secara tak sengaja ke kan hihihih..

Masa doktor dah sahkan baby ni baby girl, kiteorang terus shopping barang yang bertemakan baby girl.. Tapi dalam diam, daddy to be ni boleh tahan jugak taste dia.. Rupanya selama ni dia perhati je fesyen baby girl yang comel-comel!! Sampaikan adik aku cakap, "Confirm kalau serah anak kat si bapak, si bapak pandai nak mix and match baju anak.. Tak ada lah seluar warna lain, baju warna lain.. Sarung tangan, sarung kaki warna lain..".. Kalau orang lain pun cakap macam tu memang sah lah bukan aku perasantan sorang-sorang..






Tu antara barang baby yang husband pilih.. Bedung baby pun english style hehe.. Serius aku tak nampak langsung bedung baby dalam Manjaku Baby Mall Melaka tu kat rak sebelah mana, tapi dia boleh nampak.. Tau-tau je dia datang kat aku, "Tengok ni.. Bedung baby english style.." Sambil sengih-sengih hehehe..

Satu hari tu dia whatsapp aku tunjuk gambar stroller.. Rupanya dalam diam dia dah survey stroller/ pram untuk anak dia ni.. Baru aku tau, kalau dia tengah rest kat office, dia bukak online shop dan survey barang baby.. Aku ingatkan aktiviti online shopping barang baby ni mak-mak je yang buat, rupanya husband aku pun buat jugak hehehe..

Aku ni pulak jenis kalau husband suka barang tu, aku biarkan je dia beli.. Sebabnya antara aku dengan husband, aku rasa husband lagi teliti memilih barang.. Contoh lah bab t-shirt kan.. Aku tak tahu dah berapa tahun dia tak beli t-shirt baru sebab dia sangat cerewet dalam bab pilih material kain t-shirt.. Sepanjang aku kahwin dengan dia, aku rasa macam dia tak pernah pun beli t-shirt baru sebab t-shirt dia yang sedia ada tu semuanya tahan lama..

Balik pada cerita stroller tu.. Bila husband bagi gambar stroller/ pram tu kat aku, aku pun teruja jugak lah hahaha.. Gila tak suka.. Stroller tu boleh jadi pram dan ada ciri-ciri jogger jugak.. Warna yang husband pilih pun aku suka sebab apa pun barang yang husband pilih tak pernah aku tak suka dan tak pernah tak cantik di mata aku.. Husband beli stroller/ pram ni kat Lazada.. Hari ni order, besoknya dah sampai..




Sampai je stroller/ pram ni kat rumah, husband terus pasang dan test drive satu rumah.. Dia dah berangan bawak anak pergi jalan-jalan hahaha.. Tapi aku pesan siap-siap, "Please tunggu mama baby habis pantang dulu ya.." heeee...

Makin lama makin nampak husband ni terlalu sayang sangat kat anak dia.. Orang kata pengorbanan seorang ayah.. Ada duit lebih je mesti nak beli barang anak.. Dia tak terfikir pun nak beli barang dia.. Kadang-kadang tu saja tanya, "Sayang tak kat baby?".. Hahaha bapak baby jawab, "Mesti lah sayang.. Lama tunggu ni hehe..".. 

Tapi sebenarnya banyak lagi benda yang kiteorang kena belajar untuk jad parents.. Ni baru sikit.. Baby dah keluar nanti lagi banyak benda kiteorang kena belajar hewww... Apa-apa pun teamwork tu penting.. Yeahh!!! Teamwork!!!

Thank you...

Monday, March 23, 2015

Maternity Photo Shoot by RD3D Studio

Assalamualaikum


Alhamdulillah.. Hari ni usia baby dalam perut menghampiri 38 minggu.. Masih menanti bila baby nak lahir dan tunjuk kan muka kat semua orang.. Bukan apa, sejak akhir-akhir ni ramai jugak yang bagi tau aku bahawa mimpi malam diorang bertemakan aku dan baby.. Sorry korang sebab kiteorang muncul dalam mimpi indah korang-korang semua hahahaha...

Buat masa ni aku belum ada tanda-tanda nak bersalin.. Baby pun nampak gaya masih enjoy duduk kat dalam perut mak dia hehehe.. Memandangkan belum ada tanda nak bersalin, aku pun pakat dengan husband ajak pergi buat maternity photo shoot kat area taman perumahan parents aku.. Saja pilih tempat yang dekat sebab lepas photo shoot terus nak masuk studio dan edit gambar hehe..

Gambar ni kredit kepada: rd3d.com.my dan rd3D Studio/FB










Simple dan sempoi je photo shoot petang tu hehehe.. Maklum lah nama pun dah tunggu hari.. Kalau nak posing lama-lama dengan macam-macam gaya takut tak larat pulak..  Kena ukur tenaga kat badan sendiri hihihi..

Kepada yang berminat nak adakan photo shoot macam ni tak kira lah family photo shoot ke, outdoor wedding photo shoot ke, event macam aqiqah ke boleh tengok promo kat bawah ni.. Tapi promo ni valid dalam kawasan MELAKA sahaja tau.. 


Sebarang pertanyaan: 06-2310458


Sebelum nak menutup tirai entry kali ni.. Doakan aku dan baby selamat semuanya hingga saat melahirkan ya ^_^




Anak siapa ni yang sesat ni hahaha



Terima kasih..

Tuesday, March 10, 2015

8 Bulan!

Assalamualaikum..


Hi!!!

Hopefully sesiapa pun singgah baca blog ni sentiasa dalam lindungan Allah, dimurahkan rezeki dan dipanjangkan umur dalam kebaikan dan keberkatan serta diberi kesihatan yang baik.. Ameen..


Nak tau situasi aku sejak masuk 8 bulan ni macam mana?

1. KEgemukAN

Ini situasi yang aku rasa macam aku tak boleh nak elak (eh? yeke??).. Masa buat buku pink kat klinik kesihatan, aku dah masuk 2 bulan pregnant.. Berat saat tu 57kg.. Kira dah berat tu sebab selalunya aku maintain 54kg, 55kg sejak belajar kat Politeknik sampai lah habis belajar kat U.. Kiranya dari zaman anak dara sampai kahwin memang berat macam tu je sebab gila-gila CONTROL makan!!

Korang bayangkan masa aku habis belajar, aku sempat jadi housewife 6 bulan.. Beli beras 5kg tu pun makan masa hampir setahun baru nak habis.. Satu hari aku masak satu cawan suku je.. Cawan bukan sebarang sebarang cawan, cawan kenit yang dapat free kalau beli rice cooker tu.. Boleh bayang tak bila nasi dah masak, aku makan satu senduk dan selebihnya husband punya portion.. So, memang tak ada istilah nasi tambah untuk kami berdua hohoho.. 

Berat sekarang? Sejak dah masuk 8 bulan ni berat pun dah sampai tahap 69kg T_T Tak boleh nak buat apa dah.. Dua kali kena minum air gula kat klinik kesihatan gara-gara peningkatan berat badan yang sukses huhuhu.. Tapi tak apa sebab baby girl ni pun sama-sama membesar macam mak dia.. Bayangkan masa scan 32 weeks, dia dah 2.67kg!!!! Bila tanya kawan-kawan yang saing pregnant dengan aku, baby diorang baru 1.80kg, 2.00kg tau..


Larat selfie dalam kereta jelah hehehe



2. KeLETIHan

Sekarang ni memang extra letih lah.. Aku dah tak ada mood nak shopping barang kat Jusco ke, Tesco ke, Giant ke dan apa jua jenis shopping mall.. Lebih prefer beli barang yang aku nak tu kat kedai runcit.. Kalau pegi pasaraya pun aku dah tak larat nak round satu pasaraya.. Cukup lah singgah bahagian makanan dan minuman untuk buat stok kat rumah.. Kaki memang dah tak rasa nak berjalan laju menuju ke arah baju baby yang comel-comel atau cuci mata tengok baju blouse yang cantik-cantik tu.. Kalau boleh nak cepat je pergi kaunter dan bayar lepas tu balik rumah..

Bila letih, nak drive ke sana sini pun rasa MALAS yang teramat sangat.. Yes! Aku masih aktif drive ke hulu hilir.. Ada masa pergi pos ofis sebab nak pos barang customer, drive pergi studio dan drive pergi check up.. Check up pun makin kerap dah sekarang ni tak macam awal-awal pregnant.. Kadang-kadang kalau dah craving sangat nak makan something yang aku suka tu, aku sanggup pergi makan sorang-sorang tanpa pedulikan orang sekeliling hewww (Eh!!! Bab craving sanggup pulak, tak letih ke?)...

Cara nak kurangkan keletihan, aku suka upah adik yang bongsu untuk gosok lotion panas Yusmira (stok wajib ada kat rumah) kat badan waktu malam sebelum tidur supaya hilang lah sedikit letih.. At least bila bangun pagi tu terasa hilang sakit-sakit badan.. Masa 4 bulan pertama pregnant memang adik aku ni sapu Yusmira tu setiap hari sebab tak larat menghadapi morning sickness yang teruk.. Diulangi ya, SETIAP HARI! Biasanya sapu kat belakang badan, bahu, lengan, leher, betis dan bahagian pergelangan kaki sampai jari.. Bila dah masuk 5 bulan ke atas memang buat seminggu sekali jelah.. Sekarang ni pun walaupun dah masuk 8 bulan aku buat seminggu sekali je.. Berbaloi untuk si adik ni jugak sebab dapat lagi sorang anak sedara baru hahahaha.. Nanti baby dah lahir, boleh lah dia gomol puas-puas sebab dia ni suka sangat baby.. Adik bongsu aku ni lelaki tau bukan perempuan.. 


Tak tahu lah dah berapa botol aku guna Yusmira Pati Halia tu sebab aku memang
suka sangat dengan kesan pemakaian beserta bau lotion tu sendiri..



3. KeINGINan

Keinginan ni banyak.. Teringin nak makan lah, teringin nak pergi holiday lah.. Teringin nak travel naik keretapi pun ada hehehe.. Ni memang pelik sikit.. Tak tau kenapa teringin sangat nak naik keretapi.. Tapi rasanya keinginan yang ni kena simpan dulu.. Tunggu baby dah keluar, boleh lah kiteorang naik keretapi bertiga hehehe..

Sepanjang 8 bulan ni pun aku suka jugak baking bila dah craving sangat nak makan kek tak kira pagi ,petang atau malam.. Bila-bila aku rasa nak makan kek terutama kek coklat, aku akan gagah jugak baking.. Lepas tu makan sepotong je hehe..


Buat dalam bekas kecik-kecik ni pun best.. Bila kek dah sejuk,
curah coklat ganache.. Moist betul.. Nyummm


Keinginan seterusnya nak sangat mandi air terjun.. Ni pun pelik jugak.. Dah sarat-sarat macam ni masih nak terkinja-kinja dalam air hahaha.. Memandangkan sekarang ni dah pindah Labis sepenuhnya, ada lah jugak air terjun Bekok (kiteorang dah tak duduk JB lagi).. Tapi nampak gaya macam tak ada orang nak bawak aku mandi air terjun.. So, ni pun kena lah tunggu lepas habis pantang atau tunggu baby dah besar sikit baru kita terjun dalam air terjun hihihi..



Setakat ni.. 3 benda tu jelah yang aku rasa aku dapat share hehehe.. Nak update entry ni pun makan masa tau tak hahaha.. Nak menulis ni pun dah rasa letih sangat.. Duduk atas kerusi lama-lama pun dah rasa tak best T_T.. Baring lagi lah tak best.. Bagi katil hotel 5 star pun belum tentu dapat melenakan tidur malamku.. Sekarang tidur malam pun susah.. Susah mengiring ke kiri ke kanan dan menegak.. Setiap posisi mendatangkan kesakitan kat pinggang, pinggul dan belakang badan T_T.. Kalau mengadu kat husband, mesti husband cakap "Tak apa.. Sikit je lagi.. Sikit je lagi.. Lepas ni semua akan okay.."... 


Hopefully tak lama lagi aku akan menjalani smooth delivery.. Insyaallah..

Thank you..

Monday, February 9, 2015

Berjaya tingkatkan HB ketika mengandung.. Yeaayyy!!!

Assalamualaikum


Biasanya setiap kali check up pregnancy.. Step pertama, kena buang urine dalam cup lepas tu letak kat kaunter makmal.. Bila orang makmal dah check urine, dia panggil untuk check hb pulak.. Dia cucuk sikit kat bahagian jari dengan ada satu alat tu dan darah akan menitik keluar.. Darah tu dia guna untuk check hb.. Next, kena timbang berat dan ambil tekanan darah pulak.. Lepas tu tunggu turn jumpa nurse.. Kalau ada problem atau nak scan baru jumpa doktor pulak..

Alkisahnya, hb aku masa awal-awal pregnant tu 14.5.. Mabuk teruk siap turun berat berkilo-kilo tapi hb cantik je.. Masa awal-awal laa.. Bila usia kandungan makin membesar, hb aku turun jadi 11.0 je.. Nurse pun dah warning suruh jaga-jaga sebab takut kena anemia..

Next check up.. Hb turun lagi kepada 10.0.. Masa ni nurse dah tulis pakai pen merah dah huhuhu.. Memang tak happy langsung tau.. Lama kena ceramah dengan nurse tentang keburukan hb rendah.. Akhirnya aku dibekalkan dengan iron tablet.. Kisah iron tablet tu aku pernahh share kat LINK ni..




Aku pun makan lah iron tablet ni.. Ikut peraturan.. Jangan ambil iron tablet dengan susu, teh atau kopi.. Kena makan dengan jus buah atau air suam je.. Hah!! Bila nak makan iron tablet ni ada pantang larang, aku pun macam malasnyaaa nak makan kau ni iron tablet hehehe.. Pernah sekali aku terminum dengan susu dutch lady.. Dah itu je ada depan mata masa tu dan saat tu jugak lah aku teringat nak telan iron tablet ni.. Kalau telan dengan susu memang tak ada kesan la jawabnya..

Check up seterusnya dari 10.0 meningkat lah jadi 10.8.. Ok lah naik sikit je tapi still nurse catat guna pen merah.. Sekali lagi kena ceramah dengan nurse huhuhu.. Nurse bagi keterangan tentang keburukan ibu mengandung kena penyakit anemia ni..

Aku teruskan makan iron tablet tapi dah start rasa malas dan tak berdisiplin.. Bila check up lagi.. Turun pulak jadi 10.5.. Sekali lagi kena ceramah.. Kali ni aku suka dengar ceramah nurse yang ni.. Nurse bangsa India.. Best pulak dengar dia explain kat aku.. Macam gaya kawan-kawan gitu.. Aku siap boleh tanya itu ini kat dia.. Selalunya kalau nurse explain, aku diam dan angguk-angguk je hehehe..

Nurse ni sarankan aku ambil air limau nipis atau limau kasturi suam.. Dia cakap sangat bagus untuk orang yang hb nya rendah.. "Awak minum lah air limau nipis suam.. Nak guna limau kasturi pun boleh.. Kalau awak masak sayur, perah sikit dalam sayur tu.. Masak sayur pun jangan lama sangat nanti khasiat dia hilang tau.."

Aku pun... "Orang mengandung memang boleh minum air ni ke? Saya tak tau pun.. Ni air favorite saya ni tapi sejak mengandung saya terus stop minum.."... Nurse tu jawab, "Ini bagus tau untuk orang mengandung.. Nah tengok dalam buku ni ada resepi air limau nipis lagi.. Boleh masukkan kismis jugak dalam air ni.. Cuba lah minum".. Nurse tu pun tunjuk kat aku resepi untuk orang sakit anemia..

Sejak dari tu.. Memang kalau minum kat luar, aku suka order air limau suam.. Dah lah favorite drink pulak tu.. Bagus pulak untuk ibu mengandung.. Hah.. Apa lagi.. Order laaa hahaha..

Selain dari mengamalkan air limau nipis suam ni.. Aku jugak try stop makan iron tablet dan cari alternatif lain di mana dapat membantu menaikkan kadar hb dengan cepat.. Nak tau apa aku buat??? Aku makan soto mee hoon sup kambing kat Labis.. Makan kat restoran sebelah Masjid Besar Labis.. Memang sedap sup kambing dia.. Nama kedai aku tak ingat, tapi yang aku ingat, aku berjaya habiskan satu mangkuk soto tu sekali dengan dagingnya..

Esoknya pulak, husband aku ajak makan kat kedai KARI KAMBING 40 HARI yang kat Yong Peng tu...




Dah lah famous tempat tu.. Ramai kot orang pergi makan kari kambing kat situ.. Dengar cerita sedap sangat kari kambingnya.. Husband pernah pergi dengan office mate dia.. Diorang pekena Nasi Arab Kari Kambing 40 Hari.. Perghhhhh... Husband cakap boleh teringat-ingat kesedapan kari kambing tuu.. Oleh kerana husband cakap sedap sangat, so dia pun tekad lah bawak aku makan kat situ.. Kebetulan husband pun memang suka sangat makan kambing hehehe..

Alhamdulillah time kiteorang sampai kedai tu memang cantik je.. Ada lah dalam 2, 3 meja yang kosong hehehe.. Duduk je terus order Nasi Arab satu dengan roti canai kosong 2 keping cicah kari kambing..




Bagi aku, aku sendiri suka akan kelembutan daging kambing ni.. Dah la lembut lepas tu terasa rempah-rempahnya.. Memang pekat dan sedap!! Aku suggest siapa yang free dan suka aktiviti food hunting, sila lah hadirkan diri anda ke sini untuk cuba menu yang ada.. Kalau kena dengan selera, alhamdulillah..

Lepas makan, kiteorang nak gerak balik.. Husband pun pergi kaunter nak membayar.. Sekali aku ternampak susu kambing asli yang dah siap dibotolkan tersusun dalam peti sejuk sebelah kaunter.. Aku terus mintak husband bayarkan sebotol susu kambing asli tu.. Aku bab susu memang tak cerewet.. Biasanya kalau orang suka makan cheese ni memang tak cerewet bab susu.. Susu kambing fresh orang cakap berbau lah, tak sedap lah tapi aku teguk sedap je.. Aku pun minum lah susu tu sampai habis..

Nak dijadikan cerita.. Esoknya ada check up bulanan.. So macam biasa lah kena buat itu buat ini termasuk check hb.. Staff yang kat makmal tu terkejut tengok result hb aku 13.2 sedangkan 2 minggu lepas 10.5 je.. "Awak punya hb naik banyak.. Awak makan pil iron tu ya?".. Aku dengar hb naik, terus rasa macam aaaaaaa bestnya.. "Saya banyak makan kambing kot beberapa hari ni" hehehe..

Bila pergi ke bilik timbang berat dan check blood pressure, nurse tengok result hb aku naik.. Soalan sama jugak aku dapat dan jawapan yang sama jugak aku bagi.. Daging kambing + susu kambing asli..

Sister yang check aku pun terkejut tengok hb aku naik.. Dia tanya jugak aku buat apa bagi hb naik.. Jawapannya, "Saya makan sup kambing, kari kambing, minum susu kambing.." Hah!! Terus nurse tu senyum je tengok aku hehehe.. "Makan kambing banyak ke?" Nurse tu macam curious pun ada.. "Saya makan banyak ni.." Sambil aku tunjuk tapak tangan aku kat dia..

So, sepanjang hari check up tu memang semua orang tanya macam mana hb aku naik.. So jawapannya KAMBING!! Glamour kau kambing hahaha..

Sejak dari tu aku memang akan jamah daging kambing dan beli susu kambing asli untuk diminum.. Makanan sunnah jugak yang bagus sebenarnya.. Tak payah susah payah siap pantang larang.. Kalau ada masa, makan jelah daging kambing tu dan minum susu kambing.. Insyaallah bagus untuk kita ibu mengandung ni dan bagus untuk baby yang dalam perut.. Cousin yang amalkan makan sup kambing masa pregnant, anak dia sikit pun tak kena demam kuning.. Alhamdulillah susah demam dan sihat selalu..

Aku pun nak istiqamah amalkan minum susu kambing dan makan daging kambing untuk kesihatan aku sendiri dan baby.. 


Thank you for reading..

Resepi: Onion Cheese Sandwich Grill

Assalamualaikum


Hi!!!

Hari tu aku dah share resepi sandwich telur serba biasa kat LINK ni kan.. Hah! Kali ni aku nak share satu lagi resepi sandwich yang kiranya macam all time favorite lah kat rumah aku tu.. Nama diberi Onion Cheese Sandwich Grill..

Gambar step by step tak ada pulak.. Tak ingat nak snap one by one.. Tapi tak apa.. Resepi ni senang sangat.. Tak ada ilustrasi bergambar pun tak apa.. Insyaallah korang boleh faham melalui pembacaan sahaja dan imagine sendiri..




Tengok pada gambar je korang dah boleh rasa kerangupan sandiwch ni.. Tapi kena lah makan panas-panas.. Makan masa sejuk memang hilang kerangupannya.. Untuk resepi simple ni, korang boleh tengok kat bawah..


Bahan-bahan:

4 keping roti (tak kisah brand apa pun)
Setengah biji bawang besar (hiris halus)
2 keping cheese slice (nak guna cheese yang parut pun ok je)
Butter untuk sapu secukupnya


Cara-cara:

1. Sapu roti dengan sedikit butter..
2. Letak satu helai cheese di atas roti..
3. Taburkan bawang yang dah dihiris halus dia atas cheese tadi..
4. Tutupkan roti dengan sekeping lagi roti..
5. Grill atas pan atau dalam oven sehingga cheese cair dan roti berubah warna perang macam dalam gambar..
6. Sedia untuk dihidang..


Melted cheese tu penggoda sungguh.. Huh!!


Masa aku buat roti ni, dah masuk waktu supper.. Pukul 11 malam macam tu.. Bau dia semerbak betul hahaha.. Of course menggoda adik-adik.. Diorang ingat aku buat banyak.. Konon nak makan sekali lah.. Kecewa bila tengok aku buat untuk diri sendiri je hahahahaha...

Resepi senang je pun.. Kalau MALAS memang tak boleh nak tolong lah.. Tengok jelah sambil telan-telan air liur hehehe.. 

Siapa tak pernah try kombinasi sandwich cheese + onion ni harus lah cuba.. Orang yang tak makan bawang pun tiba-tiba suka nak makan bawang haha.. Resepi ni didatangkan khas dari Abah.. Kiteorang dah biasa breakfast benda ni dari kecik.. Bila dah besar ni memang buat sendiri lah.. Tak kan lah tu pun nak suruh Abah jugak buatkan..

Try tau.. Gerenti SEDAP!!


Thank you for reading!!!


NOTES

NOTES
Jom LIKE page ANNADARLING di Facebook dan nantikan hanya yang exclusive dan terbaik insyaallah dari kami <3