Assalamualaikum... The owner of this blog is R.I.M.A D.A.N.I.A would like to thank you to all the viewers from all over the world.. Never felt hesitate to come again.. I'm always welcoming every single viewers and appreciate it..(^^,)

Thursday, July 24, 2014

Specialnya Ramadhan Tahun 2014

Assalamualaikum..


Nak tau apa yang spesial sangat tentang Ramadhan tahun ni??

Meh nak cerita..

Ramadhan tahun ni puasa sepenuhnya kat rumah parents kat Melaka.. Maklum lah sejak kiteorang berdua dah kena transfer ke sini (Melaka).. Husband naik pangkat dan kena pindah Labis, aku pulak kerja family business.. Meriah Ramadhan kali ni banding tahun lepas.. Bukan setakat meriah tang berbuka je tapi meriah tang solat berjemaah tu hehehe..

Tahun ni tahun 1st Abah beraya dengan kiteorang semua setelah 5 tahun raya sorang-sorang kat Arab Saudi.. Selalu tu Abah sahur sorang-sorang.. Tak pun buka selalu sendiri je.. Tahun ni Abah yang banyak masak kat rumah untuk buka.. Umi pulak ambik turn masak time sahur..

Aku?? Tolong basuh pinggan je hohoho.. Ada sekali tu je aku masak mee hoon sup style aku untuk buka puasa.. Hahaha ok lah kan dari tak ada langsung.. 

Buat tambah meriah sebab ada si Ahmad Anas tu.. Time orang bangun sahur, time tu lah bijik mata dia dibulat-bulatkan hahahaha.. Terpaksa lah si Umi pangku Anas sambil makan sahur.. Buka pun macam tu jugak.. Kadang-kadang tak sempat Umi dia nak makan, dia dah melalak mintak susukan dia dulu... Terpaksa lah Umi Anas suap makanan dalam mulut laju-laju macam marathon..


Anas yang makin membolat hahaha..


Alhamdulillah Ramadhan kali ni diberi kesempatan solat tarawih tak kira masa.. Bila mata mengantuk sangat sampai tak tertahan, buat sebelum sahur.. Ada masa kalau tengah banyak tenaga tu cepat-cepat buat lepas Isyak.. Kalau Abah tak pergi surau @ masjid, dapat lah jemaah sekali..

Tempat berbuka puasa pun pelbagai hehe... Ada sekali tu buka puasa kat kampung sebelah Abah.. Meriah sebab ada tiga family serentak berbuka kat kampung.. Mee sup yang Abah dengan Umi masak pun sampai tak cukup.. Licin terus... Aku pulak sempat buat Brownies Marble Cheese untuk bawak balik kampung.. Nikmatnya dapat makan puas-puas.. Kalau beli, sepotong dah RM 5.00.. Buat sendiri dapat sedulang.. 

Minggu lepas pulak spent time dengan classmate husband... Hari Jumaat kami berbuka kat Steamboat & Grill Meletop di 

ALAMAT:
FB : https://www.facebook.com/meletopsteamboat

Memang TERBAIK lah berbuka kat sini.. Macam-macam pilihan ada... Ayam dan daging di marinate dengan baik dan sedap sungguh.. Fish ball, salmon ball dan semua frozen food dihidang sempurna.. Diorang tak belah atau kerat-kerat pun untuk nampak banyak.. Ada restoran steamboat suka kerat-kerat untuk nampak banyak.. Tak best.. Meletop punya hidangan memang hidangan jujur.. Tak main potong halus-halus.. Hambik seketul terus hehe..

Lepas tu ada dessert yang pelbagai sampai aku dengan husband tak termakan dessert yang ada kat Meletop.. Kiteorang lepak dari waktu berbuka sampai 10 malam.. Hahaha seronok makan relax sambil mengulang.. Surau untuk lelaki dan perempuan pun ada.. So, tak risau sangat hehe..

Harga dewasa RM 19.90.. Harga kanak-kanak RM 9.90 je.. Makan pun puas hati.. Next time nak pergi lagi lah.. Weeehoooo!!!!!

Untuk hari Sabtu pulak, kami berbuka kat BIG FOOD, Nong Chik, JB.. Restoran tu dah jadi tempat favourite kiteorang... Nak masakan melayu ada, western ada, dessert pun pelbagai.. Mau kena tilik lama-lama buku menu sampai lunyai gara-gara nak memilih menu... Aku dengan husband memang akan pilih menu western lah.. 


Beef Lasagna Big Food 


Baru-baru ni pulak family kiteorang buat buka puasa kat studio RD Three D.. Saja suka-suka nak tukar venue hehehe..




Nasib lah working area dah jadi meja untuk berbuka puasa hahaha.. Ada yang kena duduk makan kat bawah sebab tak muat.. Menu semuanya dari bazar ramadhan.. Selain tu kiteorang merasmikan biskut raya yang sempat kiteorang buat dan jamah terus biskut raya yang ditempah..

Selesai berbuka, kiteorang solat maghrib berjemaah.. Selesai solat terus adakan sesi bergambar kat studio.. Setel bergambar, cepat-cepat solat isyak dan tarawih sebab si Anas dah mula meragam nak balik rumah.. Sampai je rumah terus senyap.. 




Tahun ni aku raya kat Melaka dulu sebab tahun lepas giliran Johor Bahru.. Insyaallah raya ke-3 & 4 nanti baru balik JB pulak.. Dah kahwin, biasa lah kena take turn.. Tak boleh nak raya kat kampung kita je kan.. Pasangan pun ada kampung jugak.. Hehehe..




Sebelum nak close entry yang ni.. Nak bagi tahu kat semua jangan lupa datang ke studio RD THREE D




Belakang Burgerbyte dan Ayoob Bistro tau.. Pakai cantik-cantik, make up siap-siap dan terus datang ke studio kami.. 


Terima kasih "Maaf zahir dan batin untuk semua readers"

Sunday, July 13, 2014

Tetiba jadi model hahaha

Assalamualaikum..


Alhamdulillah.. Studio RD THREE D di No. 32, Jalan KF 2, Kota Fesyen, MITC, Ayer Keroh, Melaka tinggal nak susun perabot je..

Bab wallpaper dan lain-lain semuanya dah siap dipasang.. Sebagai orang yang melihat perkembangan studio dari kosong tak ada apa-apa sehingga wujudnya api dan air, aku happy sangat-sangat tau tak hahaha..




Aku bukan background architecture sama jugak dengan Abah, tapi setakat buat pelan simple tu boleh lah.. Pelan tu kena submit kat pelukis pelan yang berdaftar.. Aku dengan Abah jugak la yang pergi ukur kedai sebelum pelan dibuat... 




Gambar atas ni masa contractor dah start buat lantai dan pasang partition untuk buat studio, buat managing director office, pantry dan working area untuk staff.. Aku lah staff tu hahaha.. 

Bila dah siap semua tu, datang pulak team mengecat.. Excited sangat tengok semuanya putih bersih.. Tak ada dah dinding capuk-capuk tu hihihihi..

Esoknya datang orang pasang wallpaper.. Wallpaper kami dari Top Master Home Sdn Bhd, Cheng, Melaka.. Masa nak pilih wallpaper tu memang rambang mata la.. Sambil pilih wallpaper untuk kedai, aku pun tumpang berangan kalau ada rumah sendiri, nak jugak pasang wallpaper hahaha... Apa-apa pun pasang niat dulu.. Ye tak.. :p




Bila Abah bagi chance kat aku untuk pilih wallpaper yang aku suka, memang tak sah kalau aku tak pilih theme english style.. Lepas tu mesti nak ada warna pink-pink macam bilik tidur aku hehehe... Husband cakap, "Tengok wallpaper pun dah tau siapa yang pilih sebab ada warna pink-pink kat wallpaper tu"... Apa boleh buat kalau dah jadi minah pink sejati kan hahaha... :P




Ini lah wallpaper yang aku maksudkan.. Section yang ni guna theme english style.. Mesti ada customer nak ambik gambar guna theme yang berbeza-bezakan.. So, RD THREE D bagi pilhan untuk customer pilih theme untuk ambik gambar 3D dalam studio..

Theme lain pulak, kita ada theme classy or vintage.. Ada jugak theme macam ala-ala pelamin yang simple dan up to date.. Customer boleh buat pilihan yang mana satu idaman kalbu.. Apa-apa pun masa walk in ke studio, dah kena dress up siap-siap, pakai cecantik..




RD THREE D amalkan syariah compliance.. Customer dalam kategori dewasa wajib menutup aurat tak kira lelaki dan perempuan.. Kelonggaran diberikan hanya kepada anak-anak yang belum baligh sahaja.. 

And sorry.. Servis pre wedding juga tidak disediakan.. Yang ini kita remind awal-awal takut nanti ada yang dah datang dari jauh dan pakai cecantik, sekali tengok kami tak sediakan servis pre wedding.. Ini kerana RD THREE D mahukan sebuah perniagaan kreatif yang halal.. Bukan berniaga makanan je kena halal, apa-apa perniagaan sekalipun kena halal tau hehehe...


Operation hour: 10 a.m - 6 p.m . . 

Studio kat mana? . No. 32, Jalan KF 2, Kota Fesyen, Mitc, Ayer Keroh, Melaka.. . . 
(Sederet dengan kedai kain Midas.. Pintu depan menghadap Butik House Of Amra manakala pintu belakang menghadap deretan kedai carpet, Burgerbyte dan Ayoob Bistro)

Perkhidmatan custom made 3D 1st in Malaysia: 

1. Convert gambar 2D ke gambar 3D. Customer boleh email gambar asal ke rd3d.main@gmail.com dan kami akan process menjadi gambar 3D.
HARGA PROMOSI: RM 130.00 sahaja (Untuk sementara waktu)
HARGA NORMAL: RM 130.00 dan ke atas mengikut tahap kesukaran editing 

2. Customer walk in ke studio. 
HARGA NORMAL: RM 130.00 sahaja 

3. Pilihan venue/ tempat yang customer mahu seperti taman bunga, majlis nikah/ sanding dsb. 
HARGA NORMAL: RM 130.00 + cas perjalanan pergi dan balik 

Whatsapp: AfiahKamel 012-6307141 atau email ke rd3d.main@gmail.com untuk booking studio ^_^





Dengan tulus ikhlas jemput semua datang studio RD THREE D sebab kami menyediakan perkhidmatan custom made 3D pertama di Malaysia :)

Terima kasih..

Wednesday, July 9, 2014

Resepi Burger Caramelized Onion with Button Mushroom

Assalamualaikum





Gambar kat atas ni sebenarnya gambar burger yang Abah masak lebih kurang 2 minggu yang lepas.. Burger ni untuk breakfast pagi kiteorang semua.. Sedap ke tidak?? Hoh!! Mesti lah sedap.. Sedap sangat.. Rasa tak cukup makan sebijik tau... Rasa nak makan dua tiga bijik hahaha..

Selalunya burger ni dijadikan menu yang tak kira masa.. Betul tak? Ada banyak Fast Food yang sediakan burger sebagai menu breakfast, lunch dan dinner.. Kalau abang-abang burger pulak selalunya berniaga malam sebab malam pun ramai jugak orang cari burger untuk buat kudapan..

Memandangkan bulan puasa ni kita selalu lack of idea nak masak menu apa, so aku share di sini resepi burger yang sedap ni.. Kalau tak percaya sedap, try lah buat sebab tak susah pun.. Senang sangat..


Bahan-bahan:

Roti bun burger secukupnya
4- 5 Keping daging burger/ ayam burger (suka guna brand Ramly)  
2 biji bawang besar (potong slice)
Cendawan butang dalam tin (potong slice)
Gherkin pickle (slice.. optional, kalau ada lagi sedap!!)
Sedikit serbuk kari
Sedikit serbuk lada sulah (nak guna serbuk lada hitam pun bisa)
Salad secukupnya
Butter secukupnya


Cara-cara:

1. Masukkan 1 sudu kecil butter dalam pan atau kuali leper.
2. Masukkan bawang besar yang dah di slice dan tumis sehingga bawang caramelized seperti gambar di bawah dan ketepikan.


Google Image


3. Tumis pula cendawan butang sehingga masak atau bertukar ke warna sedikit coklat dan gelap.. Ketepikan..


Google image


4. Masukkan sedikit butter sahaja untuk tujuan memasak burger.. Taburkan sedikit serbuk kari dan lada sulah bagi setiap permukaan daging burger dan biar ia masak sepenuhnya.. Ketepikan..

5. Belah roti bun kepada dua dan panaskan atas pan sehingga permukaan roti kelihatan sedikit coklat atau kekuningan.. Ketepikan dan padamkan api..

6. Jom assemble burger ni.. Mula-mula letakkan salad atas satu bahagian roti bun, kemudian letakkan pula daging burger, next letakkan caramelized onion, letak sliced mushroom, sliced gherkin pickle (jika ada), dan jika suka sos cili dan mayonnaise boleh lah terus letak.. Jangan lupa akhiri burger anda dengan satu lagi bahagian roti bun..

*Gherkin pickle adalah seperti di bawah.. Ada jual kat mana-mana supermarket or grocery stores..


Google Image


7. Siap untuk dihidang.. Nak lagi best, hidang dengan chips/ fries bentuk crinkle cut hehe..


Kena try sebab benda ni alamak aiiii... Senang sesangat nak buat hahahaha... Nak makan banyak, buat banyak-banyak terus.. Tak puas kot makan sebijik je hihihihi...

Try ya... Jangan tahan air liur tu.. Cepat-cepat beli bahan dan buat untuk buka puasa nanti..

Terima kasih..

Tuesday, July 8, 2014

Alhamdulillah... Rezeki hehehe :)

Assalamualaikum


Semalam ada banyak jugak masa free.. Konon-konon dah set masa nak jalan-jalan pergi Romantika kat Kota Fesyen, Mitc, Melaka.. Saja nak usha bunga dan dapatkan idea untuk decorate studio RD Three D yang bertempat di No. 32, Jalan KF 2, Kota Fesyen, Mitc, Ayer Keroh, Melaka.

Malangnya tak sempat nak singgah sebab take over kerja hantar ambik adik balik sekolah.. Maka terbatal lah plan nak ke Romantika.. Hukhukhukhuk..

Studio insyaallah siap dalam minggu ni.. Siap pasang pintu kaca, kerja-kerja mengecat dan pasang wallpaper.. Last sekali baru mintak orang perabot datang hantar dan susun perabot kat studio..

EXCITED tau tak!!!!!!

Once semuanya dah ready, boleh lah ucap kat diri sendiri, "Hello young entrepreneur!!!" hahahaha... 

Raya nanti kalau orang tanya, "Kerja kat mana?".. So, dah ada jawapan sebab aku tak pernah kerja secara full time selama hayat dikandung badan :p Kerjanya belajar je memanjang.. Ni pun kalau ikutkan rasa tak puas lagi belajar..

Ramai sangat orang misunderstood tentang diri aku yang sebenarnya.. Susah dan malas nak explain banyak kali sebab non of them baca blog aku.. So, siapa yang baca blog aku je yang totally tau who am I.. Paling kurang pun, stalk la FB aku tu ha.. Ada pelbagai informasi yang tak tersembunyi hahaha...

Masa aku nikah dua tahun yang lepas, aku tengah study degree kat UTHM secara full time.. Masa tu aku baru second year.. Perkahwinan aku pun plan last minute.. Sebenarnya unexpected decision hohohoho.. Tapi alhamdulillah, semuanya berjalan lancar..

The next year baru adakan majlis resepsi dan kebetulan majlis tu diadakan serentak dengan majlis nikah + majlis resepsi adik.. Maknanya ada dua pasang pengantin lah.. Masa tu aku dah masuk final year degree..

On that day... Hampir semua orang tahu yang adik aku dah kerja dan dah jadi nurse kat HUKM.. Lepas je dia habis study kat UKM, dia terus kerja kat HUKM.. Ini bermakna adik aku dah kerja tapi aku yang kakak masih tak kerja-kerja...

Ramai orang ingat aku ni masih tak habis study diploma sebab aku pernah repeat SPM pada tahun 2006... Ramai orang tahu berita aku ulang SPM.. Berita ulang SPM tu orang masih ingat sampai hari ni okay!!.. Sebab lepas SPM, anak diorang masuk kolej hohoho.. Aku pulak lepas SPM kena ulang lagi sekali SPM.. Budak kolej dengan budak ulang SPM mesti lah nampak budak ulang SPM tu loser.... T_T 

Yes!!! Aku tak malu mengaku aku pernah repeat SPM pada tahun 2006 tapi sebenarnya dengan SPM pada tahun 2005, aku dapat masuk Politeknik Merlimau Melaka dan berjaya tamat belajar Diploma Perakaunan tepat pada masanya.. Result SPM 2006 terpaksa peram dalam fail selama 3 tahun sebab nak perabih dulu belajar Diploma..

Alhamdulillah selepas tu dengan SPM 2006 yang tersimpan rapi selama 3 tahun dalam fail tu aku gunakan untuk sambung degree selama 3 tahun setengah kat UTHM.. Happy giler giler giler masa dapat result UPU.. 

WORTH IT aku ulang SPM pada tahun 2006 tu sebenarnya... Tak menyesal pun ulang balik SPM dan tak rasa pelik pun ada 2 sijil SPM hehehe..

Gitu gini, sejak tadika pada tahun 1994 sehingga tamat degree pada tahun 2013.. Cer kira berapa lama aku non stop jadi student sepenuh masa.. 19 tahun weyyy!!! Dah sebaya adik aku dah.. Adik aku dari reti uwek uwek uwek sekarang dia pun tengah study kat Politeknik Merlimau Melaka jugak tapi ambik engineering wakakakaka..


"Patut lah tak habis belajar lagi sebab dulu kena ulang SPM kan?"- Somebody

"Kerja kat mana sekarang ni? Awak kan yang kerja kat HUKM tu?" - Anybody 


Aku tulis entry ni sebab ada orang cakap macam tu kat aku. Serba sedikit terghase jugak kot hihihihihi..

But.. It's okay... Ramadhan Kareem ni I wll forgive everyone dengan harapan agar Allah pun forgive all my sins.. Ameen..

Conclusion atau moral of the story.. Setiap orang rezekinya tertulis berbeza-beza.. Aku nak berjaya dan sampai ke tahap hari ini sampai kena ada 2 sijil SPM.. Ada orang dengan satu sijil sahaja sudah membuatkan dia berjaya.. Ada orang lepas STPM terus sambung degree tapi aku kena lalu diploma dulu.. Apa-apa pun have faith in Allah dan Allah akan ease everything untuk kita.. Last sekali... Kena stay positive.. Nak nangis sampai kesat hingus kat kolar baju sebab tisu dah habis pun tak apa hahaha janji stay positive.. Okay?


Terima kasih..



Brownies Marble Cheese by Rima Dania

Assalamualaikum


Baru-baru ni kami sekeluarga balik dan buka puasa kat kampung Atok (sebelah Abah).. Buka kat kampung memang meriah sebab ada ramai  orang hehehe.. Memang tiap-tiap tahun mesti akan ada sesi berbuka kat kampung.. 

Family bonding sebelah Abah memang kuat sangat-sangat.. 

Biasanya bila dah plan nak balik kampung tu, Abah dengan Umi mesti masak something untuk di bawak balik kampung.. Untuk hari tu, Abah dengan Umi masak Mee Sup tapi tak cukup hahaha... Licin terus Mee Sup tu..

Aku pulak buat dessert sebab muka aku memang muka tukang buat dessert hahahaha... Aku check dulu bahan kat dapur kemudian baru buat decision..

Akhirnya, aku decide nak buat Brownies yang atas dia ada tepek cream cheese pastu buat corak marble.. Nama diberi BROWNIES MARBLE CHEESE..




Resepi ni ada macam-macam version... Aku dah tengok version mat salleh dan version melayu dan akhirnya aku combine dua-dua untuk dijadikan satu resepi olah.. Hahahaha macam lah terer sangat nak olah-olah resepi orang lain.. Tapi tak apa lah, janji sedap dan menjadi.. Itu yang penting!!!


Bahan-bahan Brownies:

250 gram butter (suka guna brand farm cow)
1/2 cawan susu or susu cair
1 1/2 gula kastor (guna powdered sugar)
3 biji telur
1 1/2 cawan tepung gandum
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh soda bicarbonate
1 sudu teh esen vanilla
1 sudu teh chocolate emulco
Coklat chip (ikut suka nak banyak mana)


Bahan-bahan Cheese:

500 gram cream cheese 
2 cawan powdered sugar (gula kasar yang di blend halus)
2 biji telur 


Cara-cara:

1. Campurkan semua bahan kering dalam satu mangkuk kecuali chocolate chip.

2. Dalam periuk atas api sederhana, masukkan butter dan susu. Kacau sehingga butter cair.

3. Kemudian masukkan semua bahan kering dan kacau sebati.

4. Masukkan chocolate emulco dan esen vanilla. Kacau rata.

5. Masukkan telur dan kacau laju-laju. 

6. Teruskan kacau selama 5- 7 minit dan padamkan api.

7. Masukkan chocolate chip ke dalam adunan dan kacau rata.

8. Sapukan sedikit minyak atau butter pada dasar loyang.

9. Tuang adunan brownies dalam loyang saiz 12 x 12. (Asingkan sedikit adunan brownies dalam satu mangkuk yang berasingan untuk dibuat corak marble atas adunan cheese)

10. Bakar brownies selama 25- 30 minit dengan suhu 170 darjah celcius. (Masa buat hari tu bakar 25 minit je. Ikut oven masing-masing)

11. Dalam satu bekas, satukan cream cheese (suhu bilik) dan powdered sugar. Kacau guna whisk sehingga sebati.

12. Masukkan telur satu persatu dan kacau rata.

13. Setelah brownies masak cukup tempoh, keluarkan brownies dari oven.

14. Tuangkan adunan cheese ke atas brownies, ratakan. Corakkan atas lapisan cheese dengan lebihan adunan brownies yang telah diasingkan.

15. Sambung bakar selama 15 minit atau sehingga lapisan cheese masak sepenuhnya.

16. Sejukkan dulu di bawah kipas sebelum disimpan dalam peti sejuk. Simpan selama 30 minit - 1 jam.

17. Sedia untuk dipotong dan dihidang ^_^




Al-kisahnya, yang layer brownies tu aku yang buat.. Hehehe yang layer cheese tu adik bongsu aku buat (apasal gambar dia ni nampak poyo sangat kahkahkah).. Ok lah ada geng minat buat cake, cookies, dessert semua tu kat rumah... Heeee

By the way.... Thank you very much kepada yang cakap brownies tu sedap... Chocolate dan cheese kan BFF... Serasi je rasa bila dicampur bersama hehehe...

Tu je entry kali ni... Jangan lupa try ya..

Terima kasih..

Wednesday, July 2, 2014

Keep Supporting Each Other (Husband and Wife)

Assalamualaikum





Salam Ramadhan, selamat berpuasa kepada semua pembaca rimadania.blogspot.. Syukur alhamdulillah kita masih dipanjangkan usia untuk bertemu bulan yang mulia ini.. Semoga amal ibadah kita diterima oleh Allah dan doa-doa yang baik dimakbulkan olehNya..

Ramadhan kali ni, secara official nya aku dan husband berpuasa di Melaka iaitu rumah parents aku sebab husband kena transfer dari office di Johor Bahru ke office di Labis, Johor.. Alhamdulillah husband transfer ke office baru sebab dapat rezeki baru dan tanggungjawab baru.. 

Buat masa ni husband kena lah berulang Melaka-Labis-Melaka selagi dia tak dapat rumah sewa.. Rumah kat JB tu pun sesekali je kami jenguk kalau ada free time.. Macam weird lah sewa dua bijik rumah serentak (sebijik kat JB dan sebijik lagi kat Labis) dan ramai kawan-kawan yang tak faham dengan tindakan kami.. Tapi rasanya biar kami saja yang faham hehehehe..

Awal-awal dia dah remind, "Abang akan busy sebab kerja dan tanggungjawab makin bertambah..".. So, aku tak boleh nak expect husband sentiasa free dan ada banyak masa terluang untuk aku.. Tapi itu semua bisa diatur sebab dah terbiasa dengan kesibukkan Abah bekerja hehehe.. Bila husband busy dengan kerja, aku sangat-sangat faham..

Dulu masa kiteorang semua tengah sekolah, Abah selalu cakap, "Keluarga (isteri dan anak-anak) kena support husband/ bapa untuk berjaya.."

Maksud support tu adalah dari segi, belajar berdikari dan urus diri sendiri, jangan buat something yang mendatangkan simptom sakit kepala dan pening kepala kepada husband/ bapa kerana memikirkan tentang masalah isteri dan anak-anak..

Salah satu sebab aku dapat merasa jadi anak kepada seorang bapa yang berjaya adalah kerana kekuatan Umi dalam menyokong kerjaya Abah hehehe.. So, aku pun kena lah buat macam tu jugak.. Kena kuat untuk support husband dari belakang agar terus berjaya dan berjaya..

Lagi pun husband cari duit bukan untuk diri sendiri, semuanya untuk kegunaan kami.. Tak kira lah keperluan asas mahupun sekecil-kecil kehendak yang kadang-kadang minta ditunaikan..

Ramadhan kali ni terasa berbeza bukan hanya kerana kami tidak dapat berpuasa sepenuhnya di rumah sendiri, malah kerana aku juga sudah mula mengatur langkah memilih usahawan/ peniaga sebagai kerjaya tetap.. Yeayyy!!!!!!

Jemput baca entry yang ini untuk keterangan lanjut tentang RD THREE D Creative di mana tempat aku akan mula beraksi hehehe..

Pada awalnya, aku dapat panggilan interview dari beberapa buah industri perkilangan (sesuai lah dengan degree aku), tapi memandangkan aku dah tekad nak join Abah mulakan bisnes keluarga, aku sanggup tolak jemputan menghadiri interview kerja tu..

Aku sentiasa berdoa agar jalan yang aku pilih ni jalan yang benar.. Semoga doa-doa yang baik setia mengiringi perjalanan kerjaya aku.. Bukan mudah nak buat keputusan untuk pilih perniagaan sebagai punca rezeki apatah lagi menjadikan perniagaan sebagai kerjaya pertama dalam hidup!

Memang tough!!! Sangat-sangat tough!! 

Tapi aku bersyukur sebab husband menyokong keputusan aku selain Abah yang terus menerus berikan keyakinan bahawa menjadi seorang usahawan/ peniaga itu sangat berbaloi pada akhirnya..

Sekarang memang tak nampak lagi hasilnya.. Akan datang siapa yang tahu kerana rezeki itu datangnya dari Allah buat hamba-hamba yang tak pernah putus asa dan terus berusaha...


Aku tak pernah buat kerja ukur mengukur tapi hari tu aku ikut Abah ukur studio hahaha

Sikit je lagi dah nak siap.. Tak sabar nak share gambar latest..


Insyaallah.. Studio RD THREE D Creative bakal siap tidak lama lagi heheheh.. Yahoooo!!!!!! Mudah-mudahan kerja pengubahsuaian berjalan dengan lancar..

Di sini lah tempatnya di mana aku bakal membina KERJAYA pertama.. Kerjaya yang tak pernah aku tulis dalam list 'Kerjaya Impian' hahaha.. Ada Diploma Accounting pun bukan aku bercita-cita nak jadi assistant accountant malah aku tak berniat nak further study dalam bidang accounting..

Same goes to degree aku, Ijazah Sarjana Muda Pengurusan Teknologi (Pengeluaran dan Operasi) tapi akhirnya aku pilih untuk menjadi usahawan atau peniaga.. Cancel terus nak jadi executive itu dan ini hahahaha..

Insyaallah.. Aku akan update kisah kerjaya aku sikit demi sedikit sebab selama ni aku banyak share pengalaman jadi student, jadi owner peniaga butik online dan jadi full time housewife hehehehe..

Dan aku juga akan jemput semua bila studio kami dah siap.. Yeayyyyy!!!!!


Terima kasih..

Monday, June 30, 2014

Ber'Photo Shoot' di Masjid Selat Melaka

Assalamualaikum



Dua hari yang lepas, si Angah (adik perempuan aku) ajak keluar pergi jalan kat Bandar Melaka.. Mak Bonda yang sorang ni dah mula bosan duduk pantang kat rumah hahaha..

Bila doctor kata badan dia dah okay, terus dia ajak aku pergi ke sana ke sini lalu tercetus lah idea untuk berjalan ke Bandar Melaka..

Alhamdulillah baby dia tak meragam.. Kalau uwek uwek uwek pun, sekadar minta perutnya diisi dengan susu je.. Most of the time, baby dia duduk dengan sopan dalam stroller sambil sibuk cuci mata..

Baby zaman sekarang cerdik betul!! 

Sebelum mulakan perjalanan, kami singgah solat di Masjid Selat, Melaka.. Dah alang-alang sampai situ, kami pun ber'photo shoot' lah..

Aku ni pun dah lama sangat tak snap snap snap gambar orang.. Dulu masa belajar kat U, siap lah kawan-kawan aku semua jadi modelnya hahahaha.. 

Kerana minat dengan dunia fotografi, akhirnya aku telah pun bekerja..

YahOooooOooo!!!!!!!

Aku kini menjadi salah seorang staff RD THREE D Creative.. Syukur alhamdulillah..

RD THREE D Creative ni menjalankan aktiviti perniagaan berasaskan fotografi.. Namun begitu, kami utamakan fotografi berbentuk 3 Dimensi atau singkatannya 3D..

Gambar 3D yang selalu kita lihat di Malaysia ni, gambar 3D imej bunga, Kaabah, Masjid Nabawi, haiwan or kartun.. Betul tak??

Gambar 3D sebegitu kita sebut sebagai "Mass Production"

  1. Mass production is the production of large amounts of standardized products, including and especially on assembly lines.
Mass Production akan hasilkan beribu-ribu imej yang sama.. 

Tetapi.. RD THREE D Creative pula menghasilkan gambar 3D secara 

  1. CUSTOM MADE : made to a particular customer's order.


RD THREE D Creative sediakan 2 pilihan untuk para pelanggan:

1. Kami sedia memproses gambar 2D menjadi gambar 3D dengan kadar harga serendah RM 130.00 dan ke atas.

Hanya perlu emailkan sahaja gambar 2D (gambar asal yang mahu dijadikan gambar 3D) ke rd3d.main @gmail.com dan kami akan reply email anda dengan segera.


2. Walk in ke studio kami yang bakal dibuka tidak lama lagi di alamat

No.32, Jalan KF 2, Kota Fesyen, Mitc, Ayer Keroh, Melaka

Untuk gambar 3D secara walk in, kadar harga adalah tetap iaitu hanya RM 130.00 sahaja. 


3. Boleh meminta team kami hadir ke tempat anda seperti majlis perkahwinan, majlis aqiqah, majlis konvokesyen universiti atau pun outdoor photo shoot di lokasi pilihan anda sendiri (pre wedding service tidak disediakan).

Caranya, hanya email sahaja sebarang pertanyaan kepada kami di rd3d.main@gmail,com dan kami akan reply dengan segera. 


Gambar 3D pelanggan yang telah siap diproses akan kami serahkan secara pos atau pelanggan boleh hadirkan diri ke studio kami untuk self pick-up.

Untuk pengetahuan semua, RD THREE D Creative merupakan syarikat pertama di MALAYSIA yang menjual perkhidmatan 3D secara custom made!!!

Cuba bayangkan gambar perkahwinan anda, potret keluarga anda diabadikan dalam bentuk 3 Dimensi.. Pasti lebih menarik dan tertarik untuk dilihat berulang kali kerana kesan 3D nya sangat jelas dan ketara..

Insyaallah, kami akan adakan soft launching untuk hari pembukaan studio.. Yeayyy!!! Buat masa ni studio masih dalam proses pengubahsuaian dan dijangka akan siap pada pertengahan Ramadhan ini.. Insyaallah..

So bawah ni ada gambar photo shoot Baby Anas dan family hahaha by ME!! Tak sabar nak jemput semua orang ke studio kami sebab kami ada sediakan gallery gambar 3D.. Kalau saja nak datang tengok gambar kat gallery pun boleh.. Kalau nak walk in ke studio kami pun boleh.. 









Terima Kasih



NOTES

NOTES
Jom LIKE page ANNADARLING di Facebook dan nantikan hanya yang exclusive dan terbaik insyaallah dari kami <3