Assalamualaikum... The owner of this blog is R.I.M.A D.A.N.I.A would like to thank you to all the viewers from all over the world.. Never felt hesitate to come again.. I'm always welcoming every single viewers and appreciate it..(^^,)

Thursday, July 24, 2014

Aku lah Kak Ros!

Assalamualaikum


Memandangkan tahun ni turn raya kat Melaka dulu, aku yang memegang watak Kak Ros macam dalam cerita Upin & Ipin tu telah membuat Jadual Raya untuk diri sendiri dan adik-adik.. Kenapa aku cakap aku pegang watak Kak Ros?? Sebab perangai aku sama macam Kak Ros bila handle adik-adik..

Perkataan, "Along garang.." tu dah lali dah.. Bukan baru-baru ni je aku garang tapi dah bertahun-tahun lamanya sampai Umi cakap, "Adik lagi takutkan Along dari Umi.."..

Tapi biasa lah ramai tak percaya sebab diorang tak jadi adik aku hahaha.. Masa awal-awal kahwin husband kata tak nampak pun aku ni garang dengan adik-adik.. Tapi biasa lah.. Tak sampai sebulan terus terbongkar semua rahsia hehehe.. Husband cakap, "Ish.. Ish.. Betul lah.. Memang garang.."




Aku susun jadual sebelum waktu berbuka.. Lepas beberapa minit masuk waktu buka, masa semua orang tengah syok hirup kuah mee sizzling yang Abah masak dan teguk air bandung soda yang Abah bancuh, aku pun buat announcement tentang tugasan masing-masing..

Bagus semuanya setuju dan terima tugasan masing-masing.. Aku pun ada adik perempuan sorang je.. Tu pun dah kahwin dan tahun ni dia beraya kat rumah mak mertua dia.. Dulu masa kiteorang belum kahwin, dia akan tolong Umi masak atau buat kuih.. Aku pulak jenis tak minat renyah-renyah buat kuih bagai.. Aku selalu fokus tang kekemasan dan kebersihan rumah.. Memang kiteorang dua beradik perempuan lain minat.. Tapi untung lah Umi sebab ada orang tolong dia masak dan ada orang tolong kemaskan rumah..

Pelikkan?? Aku suka buat kuih dan kek time bukan musim raya.. Time orang tak buat, time tu aku lah orang paling semangat membakar biskut sorang-sorang kat dapur hehe..




Aku cakap kat adik-adik, "Siap semua kerja, Along puas hati, boleh lah tuntut duit raya masing-masing.." Abah pesan, lebih baik budaya memberi duit raya tu dibuat masa bulan Ramadhan sebab pahala memberi di bulan Ramadhan berlipat ganda banding kita beri masa tibanya Syawal..

Aku setuju dengan kata-kata Abah.. Apa saja kebaikan yang kita buat pada bulan Ramadhan besar ganjarannya.. Mudah-mudahan amalan baik itu Allah terima.. Ameen..

Sebelum nak close entry hehehe.. Baru-baru ni aku, adik-adik dan adik ipar keluar beli baju raya kat Bazar Ramadhan Hang Tuah Mall Melaka.. Kebetulan tengah menyopping barang tu ternampak pulak benda comel ni...




HANDBAG untuk budak-budak!!!!!!!!!! Wooahhhh!!!

Masa kiteorang kecik-kecik, benda ni macam ada tak ada je.. Pernah cari tapi tak jumpa ada jual kat mana.. Tengok orang lain pakai masa hari raya macam cantik je, macam best je, macam banyak je duit raya boleh isi dalam tu hihihi..

Kiteorang berdua pakat lah share duit belikan untuk Aisya si anak sepupu dan untuk adik sedara si anak-anak Mak Uda (Adik Abah yang bongsu)..

Masa kecik-kecik pun macam-macam Mak Uda bagi kiteorang.. Mak Uda memang tak pernah berkira lah dengan anak-anak sedara dia.. Bila kiteorang dah besar ni, dah ada duit sendiri, kiteorang pun tak pernah berkira dengan adik sedara kiteorang tu.. 

Hopefully budak 3 orang tu suka lah.. Boleh lah bergaya sakan isi duit raya dalam handbag syawal nanti.. Tak la duit tu berterabur sana sini kan.. Senangkan kerja Umi diorang jugak hahaha..


Terima kasih..

Nasi dah jadi bubur, kacang hijau dah jadi bubur kacang hijau taruk durian sekali..

Assalamualaikum..


Cerita ni berlarutan selama 7 tahun lamanya.. Ini lah akibat orang yang suka mainkan hati dan perasaan orang lain.. Orang lain dah berbahagia dan move on tapi si Polan ni masih nak duduk kat takuk yang sama.. Masih terhegeh-hegeh nak cari ruang kosong dalam hati orang yang dah membenci dia.. Huhhh!!!..


Si Polan sedang termenung jauh dalam bas ke keretapi entah..


Si Polan ni asalnya kawan biasa dengan BFF aku.. Biasalah dari kawan biasa tu jadi lah special sikit.. Diorang ni jarang jumpa sebab dulu dua-dua belajar jauh.. So, diorang selalu sms je.. Phone call pun jarang sangat-sangat kecuali ada keperluan nak call..


Si Polan konon tanya khabar kat BFF aku..


Nak dijadikan cerita, si Polan kenal aku sebab aku kan BFF si Dot-dot.. BFF aku ni kalau keluar jumpa si Polan. mesti nak ajak aku teman.. Bertiga lagi baik katanya.. Pernah lah makan sama, minum sama-sama.. BFF aku pun buka jenis dating, dating.. Kalau ada hal nak jumpa si Polan, mesti aku yang diajaknya aku.. Diorang memang tak pernah jumpa dan duduk berdua sepanjang kenal, tak nak datangkan fitnah kat diri sendiri.. Nama baik keluarga harus dijaga dan diutamakan..

Satu hari tu, Allah nak tunjuk sikap si Polan, terkantoi pulak si Polan pasang berderet special friend kat belakang si Dot-dot.. Apa lagi... Si Dot-dot pun rasa teraniaya dan try stop relationship diorang.. Aku bangga dengan keputusan BFF aku ni.. Syukur semua rahsia terbuka sebelum diorang decide nak berumahtangga.. Alhamdulillah..


BFF aku tengah marah si Polan..


Memandangkan dua-dua masih muda.. Si Polan dan si Dot-dot ni budak-budak pandai, akhirnya ditakdirkan diorang sambung belajar kat oversea... Sorang tercampak kat Tanah Arab... Sorang lagi tercampak jauh kat Europe..

Tapi manis mulut si Polan, si Dot-dot pun terima untuk jadi sahabat baik je (contact guna email je).. Tak nak dah lelebih sebab dah trauma dengan perangai si Polan yang ternyata tak jujur tu kan hehehe... Takat nak kawan tu ok lah kot sebab dah berkawan sejak dari sekolah.. Kawan orang tu, kawan dia jugak.. Pusing-pusing tang tu jugak..


Kawan sekolah diorang lah konon-kononya..


Bersahabat baik lah mereka selama beberapa bulan dan akhirnya si Polan mengaku yang dia nak relationship yang lebih dengan BFF aku tu.. Seriously??? Memang tebal sangat muka si Polan ni tau hahahahaha.. Dalam masa yang sama, family si Polan dah canang bakal tunang si Polan tu siapa orangnya kat media sosial (tapi tak jadi kahwin pun akhirnya sebab si Polan buat perangai yang sama macam dia buat kat BFF aku.. alhamdulillah wanita tu pun sekarang dah jadi ibu dan isteri solehah untuk lelaki lain.. orangnya lembut, baik dan sopan santun..)


Tak minat pun Yoona SNSD ni tapi boleh lah tepek satu gambar dia
kat dalam cerita ni..


Bila BFF aku dapat tau, BFF aku terus lari jejauh (drama sangat), block dan delete segala talian dan media sosial antara dia dengan si Polan.. BFF aku kata, rasanya ini masa paling terbaik untuk diorang miss contact terus sampai bila-bila sebab tak baik ganggu hubungan yang bakal terjalin antara si Polan dan wanita itu.. Diorang dah tak contact langsung sampai hari ni.. Saat ni,,

Tabik lah dengan BFF aku ni sebab dia tak pernah campur aduk antara urusan peribadi dan pelajaran.. Dia terus menerus jadi pelajar yang dibanggakan.. Dia sangat berjaya dan cemerlang.. Alhamdulillah Allah murahkan rezeki BFF aku ni..


Dah berjaya dah BFF aku hehehe


BFF aku pun dah ada pengganti.. Kebetulan dengan classmate yang sama-sama belajar kat Tanah Arab.. Alhamdulillah Allah temukan dia dengan orang yang baik-baik sebab dia pun baik dan sopan santun orangnya.. She deserve it!!!


Perkahwinan bertemakan english style.. Weeee..


Malangnya si Polan... Sampai hari ni dia masih tercari-cari BFF aku.. BFF aku pun dah ada kerjaya hebat dan tak ada masa nak toleh ke belakang.. Good News!!!!!! Lelaki pilihan BFF aku pun dah jumpa keluarga BFF aku.. Jumpa untuk berkenalan.. Semoga segala urusan dan perancangan mereka dipermudahkan..

Walaupun sebenarnya si Polan juga ada kerjaya hebat dan berjaya dalam kerjaya yang dia ceburi.. Tapi sebab dia tak jujur, terus tak nampak kehebatan dia.. Kadang-kadang tu rasa macam, ini lah akibat suka cakap tak jujur, perbuatan pun tak jujur... Akhirnya tak dapat apa-apa pun.. Orang lain kat sekeliling dah berbahagia dan bergembira di hari raya (tak ada kena mengena hihihi)..




Dan si Polan masih menoleh ke belakang... Memandang orang-orang yang telah dia khianati.. Dah 7 tahun berlalu tapi masih terkais-kais mencari kemaafan.. Tak guna dah semua tu... Tak guna dah... Nasi dah jadi bubur or Kacang hijau dah jadi bubur kacang hijau dah hehehe...




Tak kisah dengan siapa pun kita berurusan, kita kena jadi orang yang jujur sebab sekali kita menipu, orang mula benci dah tak percaya pada kita.. Tak ada rugi sesen pun kalau kita cakap benar dan tak berbohong.. Dengan berbohong dan menipu hanya membuatkan seluruh hidup kita rugi serugi-ruginya..


Terima kasih..


p/s: Image atas semua gambar google hehehe..

Specialnya Ramadhan Tahun 2014

Assalamualaikum..


Nak tau apa yang spesial sangat tentang Ramadhan tahun ni??

Meh nak cerita..

Ramadhan tahun ni puasa sepenuhnya kat rumah parents kat Melaka.. Maklum lah sejak kiteorang berdua dah kena transfer ke sini (Melaka).. Husband naik pangkat dan kena pindah Labis, aku pulak kerja family business.. Meriah Ramadhan kali ni banding tahun lepas.. Bukan setakat meriah tang berbuka je tapi meriah tang solat berjemaah tu hehehe..

Tahun ni tahun 1st Abah beraya dengan kiteorang semua setelah 5 tahun raya sorang-sorang kat Arab Saudi.. Selalu tu Abah sahur sorang-sorang.. Tak pun buka selalu sendiri je.. Tahun ni Abah yang banyak masak kat rumah untuk buka.. Umi pulak ambik turn masak time sahur..

Aku?? Tolong basuh pinggan je hohoho.. Ada sekali tu je aku masak mee hoon sup style aku untuk buka puasa.. Hahaha ok lah kan dari tak ada langsung.. 

Buat tambah meriah sebab ada si Ahmad Anas tu.. Time orang bangun sahur, time tu lah bijik mata dia dibulat-bulatkan hahahaha.. Terpaksa lah si Umi pangku Anas sambil makan sahur.. Buka pun macam tu jugak.. Kadang-kadang tak sempat Umi dia nak makan, dia dah melalak mintak susukan dia dulu... Terpaksa lah Umi Anas suap makanan dalam mulut laju-laju macam marathon..


Anas yang makin membolat hahaha..


Alhamdulillah Ramadhan kali ni diberi kesempatan solat tarawih tak kira masa.. Bila mata mengantuk sangat sampai tak tertahan, buat sebelum sahur.. Ada masa kalau tengah banyak tenaga tu cepat-cepat buat lepas Isyak.. Kalau Abah tak pergi surau @ masjid, dapat lah jemaah sekali..

Tempat berbuka puasa pun pelbagai hehe... Ada sekali tu buka puasa kat kampung sebelah Abah.. Meriah sebab ada tiga family serentak berbuka kat kampung.. Mee sup yang Abah dengan Umi masak pun sampai tak cukup.. Licin terus... Aku pulak sempat buat Brownies Marble Cheese untuk bawak balik kampung.. Nikmatnya dapat makan puas-puas.. Kalau beli, sepotong dah RM 5.00.. Buat sendiri dapat sedulang.. 

Minggu lepas pulak spent time dengan classmate husband... Hari Jumaat kami berbuka kat Steamboat & Grill Meletop di 

ALAMAT:
FB : https://www.facebook.com/meletopsteamboat

Memang TERBAIK lah berbuka kat sini.. Macam-macam pilihan ada... Ayam dan daging di marinate dengan baik dan sedap sungguh.. Fish ball, salmon ball dan semua frozen food dihidang sempurna.. Diorang tak belah atau kerat-kerat pun untuk nampak banyak.. Ada restoran steamboat suka kerat-kerat untuk nampak banyak.. Tak best.. Meletop punya hidangan memang hidangan jujur.. Tak main potong halus-halus.. Hambik seketul terus hehe..

Lepas tu ada dessert yang pelbagai sampai aku dengan husband tak termakan dessert yang ada kat Meletop.. Kiteorang lepak dari waktu berbuka sampai 10 malam.. Hahaha seronok makan relax sambil mengulang.. Surau untuk lelaki dan perempuan pun ada.. So, tak risau sangat hehe..

Harga dewasa RM 19.90.. Harga kanak-kanak RM 9.90 je.. Makan pun puas hati.. Next time nak pergi lagi lah.. Weeehoooo!!!!!

Untuk hari Sabtu pulak, kami berbuka kat BIG FOOD, Nong Chik, JB.. Restoran tu dah jadi tempat favourite kiteorang... Nak masakan melayu ada, western ada, dessert pun pelbagai.. Mau kena tilik lama-lama buku menu sampai lunyai gara-gara nak memilih menu... Aku dengan husband memang akan pilih menu western lah.. 


Beef Lasagna Big Food 


Baru-baru ni pulak family kiteorang buat buka puasa kat studio RD Three D.. Saja suka-suka nak tukar venue hehehe..




Nasib lah working area dah jadi meja untuk berbuka puasa hahaha.. Ada yang kena duduk makan kat bawah sebab tak muat.. Menu semuanya dari bazar ramadhan.. Selain tu kiteorang merasmikan biskut raya yang sempat kiteorang buat dan jamah terus biskut raya yang ditempah..

Selesai berbuka, kiteorang solat maghrib berjemaah.. Selesai solat terus adakan sesi bergambar kat studio.. Setel bergambar, cepat-cepat solat isyak dan tarawih sebab si Anas dah mula meragam nak balik rumah.. Sampai je rumah terus senyap.. 




Tahun ni aku raya kat Melaka dulu sebab tahun lepas giliran Johor Bahru.. Insyaallah raya ke-3 & 4 nanti baru balik JB pulak.. Dah kahwin, biasa lah kena take turn.. Tak boleh nak raya kat kampung kita je kan.. Pasangan pun ada kampung jugak.. Hehehe..




Sebelum nak close entry yang ni.. Nak bagi tahu kat semua jangan lupa datang ke studio RD THREE D




Belakang Burgerbyte dan Ayoob Bistro tau.. Pakai cantik-cantik, make up siap-siap dan terus datang ke studio kami.. 


Terima kasih "Maaf zahir dan batin untuk semua readers"

Sunday, July 13, 2014

Tetiba jadi model hahaha

Assalamualaikum..


Alhamdulillah.. Studio RD THREE D di No. 32, Jalan KF 2, Kota Fesyen, MITC, Ayer Keroh, Melaka tinggal nak susun perabot je..

Bab wallpaper dan lain-lain semuanya dah siap dipasang.. Sebagai orang yang melihat perkembangan studio dari kosong tak ada apa-apa sehingga wujudnya api dan air, aku happy sangat-sangat tau tak hahaha..




Aku bukan background architecture sama jugak dengan Abah, tapi setakat buat pelan simple tu boleh lah.. Pelan tu kena submit kat pelukis pelan yang berdaftar.. Aku dengan Abah jugak la yang pergi ukur kedai sebelum pelan dibuat... 




Gambar atas ni masa contractor dah start buat lantai dan pasang partition untuk buat studio, buat managing director office, pantry dan working area untuk staff.. Aku lah staff tu hahaha.. 

Bila dah siap semua tu, datang pulak team mengecat.. Excited sangat tengok semuanya putih bersih.. Tak ada dah dinding capuk-capuk tu hihihihi..

Esoknya datang orang pasang wallpaper.. Wallpaper kami dari Top Master Home Sdn Bhd, Cheng, Melaka.. Masa nak pilih wallpaper tu memang rambang mata la.. Sambil pilih wallpaper untuk kedai, aku pun tumpang berangan kalau ada rumah sendiri, nak jugak pasang wallpaper hahaha... Apa-apa pun pasang niat dulu.. Ye tak.. :p




Bila Abah bagi chance kat aku untuk pilih wallpaper yang aku suka, memang tak sah kalau aku tak pilih theme english style.. Lepas tu mesti nak ada warna pink-pink macam bilik tidur aku hehehe... Husband cakap, "Tengok wallpaper pun dah tau siapa yang pilih sebab ada warna pink-pink kat wallpaper tu"... Apa boleh buat kalau dah jadi minah pink sejati kan hahaha... :P




Ini lah wallpaper yang aku maksudkan.. Section yang ni guna theme english style.. Mesti ada customer nak ambik gambar guna theme yang berbeza-bezakan.. So, RD THREE D bagi pilhan untuk customer pilih theme untuk ambik gambar 3D dalam studio..

Theme lain pulak, kita ada theme classy or vintage.. Ada jugak theme macam ala-ala pelamin yang simple dan up to date.. Customer boleh buat pilihan yang mana satu idaman kalbu.. Apa-apa pun masa walk in ke studio, dah kena dress up siap-siap, pakai cecantik..




RD THREE D amalkan syariah compliance.. Customer dalam kategori dewasa wajib menutup aurat tak kira lelaki dan perempuan.. Kelonggaran diberikan hanya kepada anak-anak yang belum baligh sahaja.. 

And sorry.. Servis pre wedding juga tidak disediakan.. Yang ini kita remind awal-awal takut nanti ada yang dah datang dari jauh dan pakai cecantik, sekali tengok kami tak sediakan servis pre wedding.. Ini kerana RD THREE D mahukan sebuah perniagaan kreatif yang halal.. Bukan berniaga makanan je kena halal, apa-apa perniagaan sekalipun kena halal tau hehehe...


Operation hour: 10 a.m - 6 p.m . . 

Studio kat mana? . No. 32, Jalan KF 2, Kota Fesyen, Mitc, Ayer Keroh, Melaka.. . . 
(Sederet dengan kedai kain Midas.. Pintu depan menghadap Butik House Of Amra manakala pintu belakang menghadap deretan kedai carpet, Burgerbyte dan Ayoob Bistro)

Perkhidmatan custom made 3D 1st in Malaysia: 

1. Convert gambar 2D ke gambar 3D. Customer boleh email gambar asal ke rd3d.main@gmail.com dan kami akan process menjadi gambar 3D.
HARGA PROMOSI: RM 130.00 sahaja (Untuk sementara waktu)
HARGA NORMAL: RM 130.00 dan ke atas mengikut tahap kesukaran editing 

2. Customer walk in ke studio. 
HARGA NORMAL: RM 130.00 sahaja 

3. Pilihan venue/ tempat yang customer mahu seperti taman bunga, majlis nikah/ sanding dsb. 
HARGA NORMAL: RM 130.00 + cas perjalanan pergi dan balik 

Whatsapp: AfiahKamel 012-6307141 atau email ke rd3d.main@gmail.com untuk booking studio ^_^





Dengan tulus ikhlas jemput semua datang studio RD THREE D sebab kami menyediakan perkhidmatan custom made 3D pertama di Malaysia :)

Terima kasih..

Wednesday, July 9, 2014

Resepi Burger Caramelized Onion with Button Mushroom

Assalamualaikum





Gambar kat atas ni sebenarnya gambar burger yang Abah masak lebih kurang 2 minggu yang lepas.. Burger ni untuk breakfast pagi kiteorang semua.. Sedap ke tidak?? Hoh!! Mesti lah sedap.. Sedap sangat.. Rasa tak cukup makan sebijik tau... Rasa nak makan dua tiga bijik hahaha..

Selalunya burger ni dijadikan menu yang tak kira masa.. Betul tak? Ada banyak Fast Food yang sediakan burger sebagai menu breakfast, lunch dan dinner.. Kalau abang-abang burger pulak selalunya berniaga malam sebab malam pun ramai jugak orang cari burger untuk buat kudapan..

Memandangkan bulan puasa ni kita selalu lack of idea nak masak menu apa, so aku share di sini resepi burger yang sedap ni.. Kalau tak percaya sedap, try lah buat sebab tak susah pun.. Senang sangat..


Bahan-bahan:

Roti bun burger secukupnya
4- 5 Keping daging burger/ ayam burger (suka guna brand Ramly)  
2 biji bawang besar (potong slice)
Cendawan butang dalam tin (potong slice)
Gherkin pickle (slice.. optional, kalau ada lagi sedap!!)
Sedikit serbuk kari
Sedikit serbuk lada sulah (nak guna serbuk lada hitam pun bisa)
Salad secukupnya
Butter secukupnya


Cara-cara:

1. Masukkan 1 sudu kecil butter dalam pan atau kuali leper.
2. Masukkan bawang besar yang dah di slice dan tumis sehingga bawang caramelized seperti gambar di bawah dan ketepikan.


Google Image


3. Tumis pula cendawan butang sehingga masak atau bertukar ke warna sedikit coklat dan gelap.. Ketepikan..


Google image


4. Masukkan sedikit butter sahaja untuk tujuan memasak burger.. Taburkan sedikit serbuk kari dan lada sulah bagi setiap permukaan daging burger dan biar ia masak sepenuhnya.. Ketepikan..

5. Belah roti bun kepada dua dan panaskan atas pan sehingga permukaan roti kelihatan sedikit coklat atau kekuningan.. Ketepikan dan padamkan api..

6. Jom assemble burger ni.. Mula-mula letakkan salad atas satu bahagian roti bun, kemudian letakkan pula daging burger, next letakkan caramelized onion, letak sliced mushroom, sliced gherkin pickle (jika ada), dan jika suka sos cili dan mayonnaise boleh lah terus letak.. Jangan lupa akhiri burger anda dengan satu lagi bahagian roti bun..

*Gherkin pickle adalah seperti di bawah.. Ada jual kat mana-mana supermarket or grocery stores..


Google Image


7. Siap untuk dihidang.. Nak lagi best, hidang dengan chips/ fries bentuk crinkle cut hehe..


Kena try sebab benda ni alamak aiiii... Senang sesangat nak buat hahahaha... Nak makan banyak, buat banyak-banyak terus.. Tak puas kot makan sebijik je hihihihi...

Try ya... Jangan tahan air liur tu.. Cepat-cepat beli bahan dan buat untuk buka puasa nanti..

Terima kasih..

Tuesday, July 8, 2014

Alhamdulillah... Rezeki hehehe :)

Assalamualaikum


Semalam ada banyak jugak masa free.. Konon-konon dah set masa nak jalan-jalan pergi Romantika kat Kota Fesyen, Mitc, Melaka.. Saja nak usha bunga dan dapatkan idea untuk decorate studio RD Three D yang bertempat di No. 32, Jalan KF 2, Kota Fesyen, Mitc, Ayer Keroh, Melaka.

Malangnya tak sempat nak singgah sebab take over kerja hantar ambik adik balik sekolah.. Maka terbatal lah plan nak ke Romantika.. Hukhukhukhuk..

Studio insyaallah siap dalam minggu ni.. Siap pasang pintu kaca, kerja-kerja mengecat dan pasang wallpaper.. Last sekali baru mintak orang perabot datang hantar dan susun perabot kat studio..

EXCITED tau tak!!!!!!

Once semuanya dah ready, boleh lah ucap kat diri sendiri, "Hello young entrepreneur!!!" hahahaha... 

Raya nanti kalau orang tanya, "Kerja kat mana?".. So, dah ada jawapan sebab aku tak pernah kerja secara full time selama hayat dikandung badan :p Kerjanya belajar je memanjang.. Ni pun kalau ikutkan rasa tak puas lagi belajar..

Ramai sangat orang misunderstood tentang diri aku yang sebenarnya.. Susah dan malas nak explain banyak kali sebab non of them baca blog aku.. So, siapa yang baca blog aku je yang totally tau who am I.. Paling kurang pun, stalk la FB aku tu ha.. Ada pelbagai informasi yang tak tersembunyi hahaha...

Masa aku nikah dua tahun yang lepas, aku tengah study degree kat UTHM secara full time.. Masa tu aku baru second year.. Perkahwinan aku pun plan last minute.. Sebenarnya unexpected decision hohohoho.. Tapi alhamdulillah, semuanya berjalan lancar..

The next year baru adakan majlis resepsi dan kebetulan majlis tu diadakan serentak dengan majlis nikah + majlis resepsi adik.. Maknanya ada dua pasang pengantin lah.. Masa tu aku dah masuk final year degree..

On that day... Hampir semua orang tahu yang adik aku dah kerja dan dah jadi nurse kat HUKM.. Lepas je dia habis study kat UKM, dia terus kerja kat HUKM.. Ini bermakna adik aku dah kerja tapi aku yang kakak masih tak kerja-kerja...

Ramai orang ingat aku ni masih tak habis study diploma sebab aku pernah repeat SPM pada tahun 2006... Ramai orang tahu berita aku ulang SPM.. Berita ulang SPM tu orang masih ingat sampai hari ni okay!!.. Sebab lepas SPM, anak diorang masuk kolej hohoho.. Aku pulak lepas SPM kena ulang lagi sekali SPM.. Budak kolej dengan budak ulang SPM mesti lah nampak budak ulang SPM tu loser.... T_T 

Yes!!! Aku tak malu mengaku aku pernah repeat SPM pada tahun 2006 tapi sebenarnya dengan SPM pada tahun 2005, aku dapat masuk Politeknik Merlimau Melaka dan berjaya tamat belajar Diploma Perakaunan tepat pada masanya.. Result SPM 2006 terpaksa peram dalam fail selama 3 tahun sebab nak perabih dulu belajar Diploma..

Alhamdulillah selepas tu dengan SPM 2006 yang tersimpan rapi selama 3 tahun dalam fail tu aku gunakan untuk sambung degree selama 3 tahun setengah kat UTHM.. Happy giler giler giler masa dapat result UPU.. 

WORTH IT aku ulang SPM pada tahun 2006 tu sebenarnya... Tak menyesal pun ulang balik SPM dan tak rasa pelik pun ada 2 sijil SPM hehehe..

Gitu gini, sejak tadika pada tahun 1994 sehingga tamat degree pada tahun 2013.. Cer kira berapa lama aku non stop jadi student sepenuh masa.. 19 tahun weyyy!!! Dah sebaya adik aku dah.. Adik aku dari reti uwek uwek uwek sekarang dia pun tengah study kat Politeknik Merlimau Melaka jugak tapi ambik engineering wakakakaka..


"Patut lah tak habis belajar lagi sebab dulu kena ulang SPM kan?"- Somebody

"Kerja kat mana sekarang ni? Awak kan yang kerja kat HUKM tu?" - Anybody 


Aku tulis entry ni sebab ada orang cakap macam tu kat aku. Serba sedikit terghase jugak kot hihihihihi..

But.. It's okay... Ramadhan Kareem ni I wll forgive everyone dengan harapan agar Allah pun forgive all my sins.. Ameen..

Conclusion atau moral of the story.. Setiap orang rezekinya tertulis berbeza-beza.. Aku nak berjaya dan sampai ke tahap hari ini sampai kena ada 2 sijil SPM.. Ada orang dengan satu sijil sahaja sudah membuatkan dia berjaya.. Ada orang lepas STPM terus sambung degree tapi aku kena lalu diploma dulu.. Apa-apa pun have faith in Allah dan Allah akan ease everything untuk kita.. Last sekali... Kena stay positive.. Nak nangis sampai kesat hingus kat kolar baju sebab tisu dah habis pun tak apa hahaha janji stay positive.. Okay?


Terima kasih..



Brownies Marble Cheese by Rima Dania

Assalamualaikum


Baru-baru ni kami sekeluarga balik dan buka puasa kat kampung Atok (sebelah Abah).. Buka kat kampung memang meriah sebab ada ramai  orang hehehe.. Memang tiap-tiap tahun mesti akan ada sesi berbuka kat kampung.. 

Family bonding sebelah Abah memang kuat sangat-sangat.. 

Biasanya bila dah plan nak balik kampung tu, Abah dengan Umi mesti masak something untuk di bawak balik kampung.. Untuk hari tu, Abah dengan Umi masak Mee Sup tapi tak cukup hahaha... Licin terus Mee Sup tu..

Aku pulak buat dessert sebab muka aku memang muka tukang buat dessert hahahaha... Aku check dulu bahan kat dapur kemudian baru buat decision..

Akhirnya, aku decide nak buat Brownies yang atas dia ada tepek cream cheese pastu buat corak marble.. Nama diberi BROWNIES MARBLE CHEESE..




Resepi ni ada macam-macam version... Aku dah tengok version mat salleh dan version melayu dan akhirnya aku combine dua-dua untuk dijadikan satu resepi olah.. Hahahaha macam lah terer sangat nak olah-olah resepi orang lain.. Tapi tak apa lah, janji sedap dan menjadi.. Itu yang penting!!!


Bahan-bahan Brownies:

250 gram butter (suka guna brand farm cow)
1/2 cawan susu or susu cair
1 1/2 gula kastor (guna powdered sugar)
3 biji telur
1 1/2 cawan tepung gandum
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh soda bicarbonate
1 sudu teh esen vanilla
1 sudu teh chocolate emulco
Coklat chip (ikut suka nak banyak mana)


Bahan-bahan Cheese:

500 gram cream cheese 
2 cawan powdered sugar (gula kasar yang di blend halus)
2 biji telur 


Cara-cara:

1. Campurkan semua bahan kering dalam satu mangkuk kecuali chocolate chip.

2. Dalam periuk atas api sederhana, masukkan butter dan susu. Kacau sehingga butter cair.

3. Kemudian masukkan semua bahan kering dan kacau sebati.

4. Masukkan chocolate emulco dan esen vanilla. Kacau rata.

5. Masukkan telur dan kacau laju-laju. 

6. Teruskan kacau selama 5- 7 minit dan padamkan api.

7. Masukkan chocolate chip ke dalam adunan dan kacau rata.

8. Sapukan sedikit minyak atau butter pada dasar loyang.

9. Tuang adunan brownies dalam loyang saiz 12 x 12. (Asingkan sedikit adunan brownies dalam satu mangkuk yang berasingan untuk dibuat corak marble atas adunan cheese)

10. Bakar brownies selama 25- 30 minit dengan suhu 170 darjah celcius. (Masa buat hari tu bakar 25 minit je. Ikut oven masing-masing)

11. Dalam satu bekas, satukan cream cheese (suhu bilik) dan powdered sugar. Kacau guna whisk sehingga sebati.

12. Masukkan telur satu persatu dan kacau rata.

13. Setelah brownies masak cukup tempoh, keluarkan brownies dari oven.

14. Tuangkan adunan cheese ke atas brownies, ratakan. Corakkan atas lapisan cheese dengan lebihan adunan brownies yang telah diasingkan.

15. Sambung bakar selama 15 minit atau sehingga lapisan cheese masak sepenuhnya.

16. Sejukkan dulu di bawah kipas sebelum disimpan dalam peti sejuk. Simpan selama 30 minit - 1 jam.

17. Sedia untuk dipotong dan dihidang ^_^




Al-kisahnya, yang layer brownies tu aku yang buat.. Hehehe yang layer cheese tu adik bongsu aku buat (apasal gambar dia ni nampak poyo sangat kahkahkah).. Ok lah ada geng minat buat cake, cookies, dessert semua tu kat rumah... Heeee

By the way.... Thank you very much kepada yang cakap brownies tu sedap... Chocolate dan cheese kan BFF... Serasi je rasa bila dicampur bersama hehehe...

Tu je entry kali ni... Jangan lupa try ya..

Terima kasih..

NOTES

NOTES
Jom LIKE page ANNADARLING di Facebook dan nantikan hanya yang exclusive dan terbaik insyaallah dari kami <3