Assalamualaikum... The owner of this blog is R.I.M.A D.A.N.I.A would like to thank you to all the viewers from all over the world.. Never felt hesitate to come again.. I'm always welcoming every single viewers and appreciate it..(^^,)

Wednesday, January 28, 2015

Sandwich Telur je

Assalamualaikum


Setiap kali nak ke KL, mesti aku singgah stesen minyak kat Seremban.. Lepas tu suka beli sandwich telur, sandwich tuna kat situ.. Konon nak alas perut dalam kereta hehehe.. Padahal bukan jauh pun Melaka-KL tu.. Tapi nak jugak mengunyah dalam kereta supaya bila sampai KL nanti tak ada lah kelam-kabut cari kedai makan (alasan sungguh hahaha)..

Sejak menikmati kesedapan sandwich telur kat stesen minyak tu, aku jadi suka sangat nak makan sandwich telur hahaha.. Entah kenapa.. Sandwich telur yang serba biasa tu jadi sedap sangat sampai teringat-ingat..

Memandangkan masa tu dah malam.. Aku pun malas nak makan nasi, maka aku pun bangkit lah dari depan tv dan segera ke dapur untuk membikin sandwich telur yang serba biasa tu.. 




Itu lah dia hasilnya sandwich telur serba biasa by aku hehehe.. Banyak jugak aku buat malam tu.. Siap ada baki untuk sarapan esok paginya.. Laku jugak lah sandwich yang aku buat sebab dah berzaman tak makan.. Mungkin dulu masa zaman sekolah, ada jugak Umi Abah buatkan.. Tapi sejak masing-masing dah sambung belajar memang jarang lah ada sarapan sandwich telur, sandwich tuna ni.. Maklum lah, ahli rumah ramai yang dah mengembara keluar cari ilmu, cari rezeki..

Alang-alang dah tepek gambar sandwich telur tu, aku nak share resepi sandwich telur version aku.. Version aku biasanya ada gerkin atau pun timun jeruk sebab stok gerkin ni selalu ada kat rumah.. Kalau tak ada gerkin ni pun tak apa tapi sebenarnya lagi sedap kalau ada.. Harga sebotol gerkin ni memang mahal tapi tahan lama dan boleh jugak guna untuk makan dengan burger daging, ayam or ikan.. Nak cincang halus dan masuk dalam mayo pun sodap tau!!


Sandwich Telur Serba Biasa by RD

Bahan-bahan:

Roti Gardenia setengah buku
4 biji telur rebus (dilenyek-lenyek)
Mayonis secukupnya (aku guna dalam 5,6 sudu besar)
*2 batang Gerkin/ Timun jeruk (cincang halus)
Sedikit lada sulah
Garam secukup rasa
Butter (untuk sapu atas roti)


Cara-cara:

1. Dalam satu mangkuk, campurkan telur rebus yang dah dilenyek-lenyek tu dengan mayonis, gerkin, lada sulah dan garam.. Gaul sebati..
2. Sapukan roti dengan butter kemudian letakkan inti telur tadi.
3. Hah!!! Siap dah.. Boleh ngap terus dengan lafaz Bismillah.. Kalau suka makan dengan sos, boleh letak sos..


Aku tak pasti lah berapa kalori sandwich telur serba biasa ni tapi yang pastinya boleh mengenyangkan perut hehehe.. Ada jugak yang suka letak salad, letak tomato.. Baru lah ceria je sandwich telur tu nanti sebab ada colour hijau dan merah..

Aku suka makan benda simple macam ni waktu malam.. Sambil melayan movie kat tv, sambil ngap sandwich.. Syoknyaaa...


Thank you..


Vanilla Cupcake paling senang

Assalamualaikum


Cuba bayangkan minum petang korang dihidangkan dengan vanilla cupcake yang masih fresh dan panas.. Baru keluar dari oven.. Bau dia semerbak harum bau vanilla.. Masa tengah panas ni lah cupcake pun fluffy dan lembut je.. Korang belah dua dan cicah dalam teh o ke, teh tarik ke, kopi panas ke.. Fuuhhhhhh.... Mesti indahkan minum petang korang hahaha..

Aku masa awal-awal preggy memang tak rajin nak mengadap dapur.. Masa tu 1st trimester, asyik mabuk je memanjang.. Memang tak larat lah.. Ni dah masuk 30 weeks lain macam jadinya.. Aktif baking kat dapur.. Nak makan cookies pun sanggup berjam-jam buat sendiri banding beli kat luar.. Sama jugak lah dengan cupcake ni.. Sanggup bersengkang mata buat malam-malam untuk puaskan tekak sendiri..




Resepi ni memang sangat simple dan sangat lah senang.. Kalau rajin, boleh lah letak inti jam ke dalam tu.. Tak pun hias cantik-cantik cupcake ni dengan frosting.. Aku tak rajin nak menghias malam tu.. Biar je cupcake togel macam ni hehehe tapi dalamnya ada inti blueberry jam..

Jom tengok bahan dan cara-cara nak buat.. Senang je ni..


Bahan-bahan:

1 cawan tepung naik sendiri (1 cawan tepung gandum + 1 sudu kecil serbuk penaik)
1/2 cawan gula castor (aku guna gula pasir je)
1/2 cawan butter (suhu bilik)
2 biji telur
1 sudu kecil esen vanilla
Jem (ikut suka nak letak perisa apa)


Cara-cara:

1. Panaskan oven 180 darjah celcius.
2. Combine gula dan telur. Pukul sampai kembang.
3. Masukkan butter dan esen vanilla. Pukul sebati.
4. Masukkan tepung dan pukul lagi sampai sebati.
5. Ambil cup dan masukkan suku adunan dalam cup. Masukkan jem lebih kurang satu sudu kecil lepas tu masukkan lagi adunan. Jangan penuh sangat sebab cake akan naik masa membakar. 
6. Bakar selama 10 hingga 15 minit atau sehingga cake masak sepenuhnya.
7. Sedia untuk dihidang.. Yeayyy!!!


Kesan lubang atas permukaan cake tu sebab aku cucuk guna lidi..
Nak tengok cake dah masak ke belum hehehe


Try lah.. Lepas tu makan time panas-panas.. Baru lah BEST!!!

Thank you..

Pilih-pilih nama anak!

Assalamualaikum


Hi!!!!

Apa lagi aktiviti yang best nak dibuat oleh sepasang husband and wife yang jumpa sekadar sehari setengah, dua hari seminggu.. Pulak tu, kebanyakkan topik harian dah habis cerita dalam whatsapp.. Bila pjj ni memang harap kat whatsapp jelah untuk bersembang tanya khabar, tanya dah makan ke belum, tanya tengah buat apa.. Kalau husband meeting atau outstation, kurang sikit lah berwhatsapp.. Kena tunggu dia betul-betul free baru sambung whatsapp balik hehehe..

Memandangkan weekend kiteorang more to lepak kedai mamak malam-malam pekena tosei dan jus buah.. Tak pun sama-sama pergi laundry bar cuci baju stok seminggu.. Sambil tunggu kain baju tu dibasuh dan dikeringkan oleh mesin, saja bukak topik pasal nama anak..

Setahu aku lah, hak memberi nama kepada anak tu lebih kepada si ayah.. Ayah ada kuasa besar untuk beri nama pada anaknya berbanding emak walaupun emaknya yang mengandung sarat sembilan bulan hehehe..

Tapi kan biasa lah hahahahahaha... Mesti emaknya lagi excited mencari nama berbanding ayah.. Siap google dan buat list lagi nama-nama pilihan.. Tu aku ler tu heww... Masa tak tahu jantina baby, aku beria lah buat list nama baby boy dengan nama baby girl.. Sekarang ni dah tau jantina baby, memang aku fokus kat nama baby girl jelah..

Antara mencari nama baby boy dengan nama baby girl, cari nama baby girl laaagiii susah!!! Tambahan pulak aku ni cerewet tak nak baby aku nanti tersama nama dengan nama anak orang lain..


Pinjam gambar google hehehe


Walaupun aku suka syok sendiri cari nama baby, aku still tanya pendapat husband.. Mana lah tau nama yang aku pilih tu nanti dia tak berkenan hehehe.. Sambil sebut satu-satu nama, sambil baca riak muka husband.. Biasanya husband jawab, "Abang tak kisah pun.. Abang serah 100% kat Mama baby untuk bagi nama".. Hah!! Dengar tu.. Dah dapat penyerahan kuasa memberi nama kat baby.. Yeayyy!!! Seronok memang seronok dah dapat GREEN LIGHT sebab tak payah lah berebut-rebut, dua-dua nak letak nama hahahaha.. 

Tapi gedik jugak nak tanya husband suka nama apa.. Jawapan yang dia bagi, "Suka nama Siti Afiah..".. Hohoho.. Tu namanya jawapan main-main.. Nama aku Nur Afiah lepas tu letak nama anak Siti Afiah T_T Lepas dapat jawapan macam tu memang malas dah nak tanya hehehe kang keluar nama pelik-pelik..


Pinjam lagi gambar google..
Selalu kalau pergi scan memang view bontot ni lah yang
kiteorang dapat..


Aku suka nama baby yang ringkas, pendek dan mudah disebut.. Paling penting mesti lah membawa makna yang baik.. Nama tu kan kekal sampai bila-bila.. Kalau salah pilih nama, confirm aku lah orang yang paling rasa bersalah sebab kuasa memberi nama dah jatuh ke atas aku.. So, harap-harap aku berhati-hati sepanjang nak memilih nama baby tu nanti.. 

Bawah ni aku tepek gambar husband masa dia baby.. Nak tepek gambar aku, aku tak tahu ke mana hilangnya gambar aku masa baby dulu.. Entah-entah anai-anai dah makan huhuhu.. Malas nak kenang balik gambar aku masa baby nanti sedih sebab dah bertahun cari tak jumpa T_T







Satu je nak cakap pasal gambar husband ni hahahaha.. Bulat bam bam hehehe..

Thank you..

Thursday, January 22, 2015

Ini Pandangan Seorang Bakal Emak, Ibu, Mommy, Umi, Mama etc

Assalamualaikum


Hi




Insyaallah 9 April 2015 tu due date aku.. Saat-saat yang aku dan husband tunggu setelah hampir tiga tahun berkahwin.. Huwaaaa dah nak masuk tiga tahun daahhh.. Tak sangka pada usia kami memasuki 26 tahun setengah ni, merasa jadi parents.. Alhamdulillah.. Kahwin masa umur masing-masing 23 tahun setengah (masa tu belum betul-betul masuk 24 hihi).. 

Entry sebelum ni pun banyak aku share tentang persediaan membeli barang untuk sambut baby pertama kiteorang.. Tak pernah ambik tau pasal diapers, tiba-tiba kena ambik tau jugak diapers mana yang terbaik, yang tidak meninggalkan kesan ruam pada bontot baby.. Lepas tu kiteorang survey breast pump lah, susu formula lah.. Banyak benda kiteorang baru nak study dan ambil tahu supaya bila baby keluar nanti, tak ada lah kelam-kabut.. Itu tak cukup, ini tak cukup.. Barang yang tu tak ada, barang yang ini tak ada huhuhu..

Tapi kan.. Nak jadi parents yang bagus tak cukup dengan hanya menyediakan barang.. Banyak lagi tanggungjawab lain yang parents kena pikul.. Phewwww.... Kesat peluh kat dahi kejap T_T Kena tanya balik kat diri sendiri, "Hah!! Awak tu dah ready ke nak jadi parents??" Hihihihihi

Benda paling basic atau ilmu paling basic dalam parenting yang aku belajar dari pengalaman hidup ialah parents kena pantau adab dan etika anak-anak tak kira kat mana pun mereka berada.. 

Aku pelik kalau parents datang rumah relatives bawak anak-anak, kemudian anak-anak bertindak melompat-lompat atas sofa (jangan kata sofa brand Lorenzo, Fella Design.. Sofa yang beli kat kedai perabot Ah Seng tu pun bayar guna duit huhuhuhu), panjat coffee table, keluar masuk bilik ikut suka tanpa meminta izin, sentuh barang perhiasan, bukak fridge tuan rumah tapi parents bertindak membiarkan je tanpa menegur.. Nampak tapi tak bertindak.. Kadang-kadang tu terfikir, parents ni tak tahu ke semua tu bad manners T_T

Ok lah.. Kalau zaman aku dengan adik-adik masih kecik, sebelum keluar rumah atau ketika dalam kereta, biasanya Abah dah remind siap-siap.. "Sampai rumah kawan Abah nanti terus salam cium tangan dan duduk elok-elok.. Jangan main lari-lari, jangan sentuh barang hiasan, nak pergi toilet mintak izin dulu.. Kalau ada makanan, jangan rebut-rebut macam Abah ni tak bagi makan kat anak-anak.."

Benda yang sama akan diulang-ulang setiap kali kiteorang nak pergi ziarah rumah kawan Abah atau Umi, ziarah saudara-mara atau pun balik kampung.. Biar lah kiteorang boring dengar benda yang sama janji kiteorang jaga adab ketika berada di rumah orang lain.. Kalau nak jadi buas pun, buas lah puas-puas kat rumah sendiri hahaha.. Kalau jenis lasak kat rumah tu berlakon lah kejap jadi good boy / girl bila ziarah rumah orang :p

Aku selalu jugak tertanya-tanya apa yang ada dalam mind seorang parents yang langsung tak nak tegur atau remind anak-anak ketika berkunjung ke rumah orang bila anak-anak misbehave.. Kalau umur below 4 tahun aku boleh accept lagi.. Kalau umur dah 10, 12 tahun pun datang rumah orang, masuk bilik dan lompat-lompat atas katil tu macam mana?? Habis berterabur bantal atas lantai.. Cadar katil dan selimut yang tegang pun jadi bersepah-sepah.. Lepas tu parents hanya tersenyum je tengok anak-anak berperilaku macam tu.. Siap tanya lagi, "Abang dengan kakak tengah main apa tu?".... 

OMG!!!!!!!
OMG!!!!!!!
OMG!!!!!!!




Ada sesiapa pernah alami situasi macam tu?? Maksud aku situasi menerima tetamu yang sebegitu? How do you feel lepas tetamu pulang? Rasa macam It's Okay or rasa macam grrrrr? Hahaha..

Aku pernah jugak ajukan benda ni kat Umi.. Aku tanya lah kenapa ada budak-budak yang susah sangat nak behave dan aku jugak pertikai kenapa ada sesetengah parents buat tak tahu je bila anak-anak misbehave Biasanya Umi jawab, "Awak belum jadi mak, so awak tak tahu situasi awak akan datang macam mana..".. Bila dengar jawapan macam tu, aku terus pasang hasrat nak jadi seorang mak singa kalau anak-anak tak nak behave hahahahahahaha...

Ni aku terjumpa satu page tentang Manners and Etiquette yang bagus untuk dibaca oleh parents dan anak-anak.. Tapi better parents yang baca dulu kot, lepas tu explain kat anak-anak.. Bila-bila ada masa free tu, share lah ilmu manners and etiquette ni supaya anak-anak tahu border line, do and don'ts kat rumah orang.. Jangan biarkan anak-anak buat sesuatu yang salah sebab kids need guidance from their parents.. Kalau bukan parents yang guide, nak suruh siapa lagi? Kan? 

Dan kena ingat... Good Manners, in the family home- this is where it STARTS!!




Lagi satu... Bantal macam kat gambar bawah ni ada jual kat mana ya? Hahahaha kejam giler kalau letak bantal ni kat sofa..




Thank you!!!

Wednesday, January 21, 2015

Jangan Mudah Berjanji Setia

Assalamualaikum


Dulu masa zaman tengah belajar kat U.. Aku ni kira untung lah sebab ada bodyguard merangkap tukang masak lagi hahaha sebab dia selalu masakkan aku masa bulan Ramadhan.. Ikutkan memang dah lama kenal bodyguard ni.. Masa zaman My Space lagi.. Biasa lah orang add nak berkawan lepas tu kita pun selidik sikit profile dia.. Rasa macam LULUS, klik butang APPROVE.. Done! Jadi lah kawan dalam My Space..

Siapa sangka kawan My Space tu lah jadi bodyguard merangkap tukang masak kat U.. Lagi tak sangka bila orang tu dah 2 tahun setengah jadi husband kita.. 

Masa awal-awal dulu memang dia ni tak guna ayat-ayat propose.. Selalukan orang guna ayat "Sudi tak awak jadi girlfriend saya?".. Kalau dia guna ayat macam tu memang aku pikir banyak kali lah nak ke tak kawan lagi dengan dia ni huhuhu.. Nasib lah dia tak pandai guna ayat-ayat macam tu kalau tak memang aku dah remove dia dari friend list.. Ayat yang dia guna biasa-biasa je.. Bunyinya macam ni, "Kalau ada rezeki Allah jadikan relationship ni lebih dari kawan, saya akan jaga elok-elok lah tapi saya tak berani janji apa-apa.." Ni memang sah lah bukan ayat propose hahaha ni ayat apa entah.. Aku pun masa tu jawab okay je.. Kira paham lah kononnya walaupun aku sebenarnya confuse..

Sekarang dah kahwin memang aku faham 101% bahawa husband ni jenis tak suka berjanji kalau dia rasa dia tak boleh nak tepati.. Prinsip dia memang macam tu sama ada dalam konteks relationship dan dalam urusan kerja.. Kalau dia rasa dia boleh buat, dia akan cakap dia boleh dan akan tepati janji-janji dia tu.. Kalau dia rasa dia memang tak boleh buat, dia akan cakap terus terang.. 

Biasakan dengar ayat kalau jodoh tu dekat je dengan kita?

Benda ni terjadi kat aku.. Sekali aku tercampak masuk U yang sama dengan husband, satu fakulti pulak tu.. Dalam masa yang sama dia jugak senior aku.. Aku pernah jugak 2,3 kali dapat sekelas dengan dia tapi group assignment pernah sekali je dapat group sama-sama.. 





Macam aku cakap tadi, husband tak suka berjanji-janji setia siap sumpah semua.. So, satu hari tu dia bagi mesej cakap dapat panggilan interview kat Jabatan Penerangan.. Masa tu musim final exam.. Aku, dia, semua orang busy dengan final exam.. Kebetulan masa dia bagi mesej tu, aku tengah study kat bilik rumah sewa.. Rezeki dia dapat panggilan interview masa final exam yang last.. Habis je final exam tu kira dia dah MERDEKA lah.. Selesai study kat U..

Selain dari mesej bagi tau yang dia dapat panggilan interview, ada satu mesej ni sampai bila-bila lah aku ingat.. Dia cakap kalau dia dapat kerja lepas habis belajar ni, masuk je gaji pertama dalam akaun bank, dia terus nak datang rumah parents aku untuk merisik walaupun aku belum habis study.. Kira macam sanggup lah beristerikan student.. Aku pun terus hilang tumpuan nak study hahahaha.. Masa tu rasa nak loncat-loncat je atas katil.. Decision dia ni agak on the spot sebenarnya.. Orang tak suka berjanji ni memang suka buat decision on the spot agaknya..

Alhamdulillah mungkin dah tertulis rezeki dia dan akhirnya dapat jadi Pegawai Penerangan (naluri dia kuat kot cakap confirm dapat kerja tu).. Memang betul-betul masuk je gaji pertama dalam akaun bank, terus dia cakap nak datang merisik tanpa berjanji berapa jumlah hantaran yang dia sanggup bagi dan berapa banyak hantaran yang dia nak hadiahkan.. So, dia suruh aku bagi tau parents siap-siap.. Parents pulak jenis okay.. On je lah majlis merisik tu.. Tup tup masa hari merisik tu Abah aku suruh kahwin terus dalam masa 20 hari.. Siap cakap lagi, "Cincin dengan mas kahwin je.. Duit hantaran, barang hantaran semua tak perlu..".. Suggestion pun diterima pihak keluarga lelaki.. Tapi of course lah masa hari nikah tu masing-masing tak bertangan kosong hehehe bukan selalu pun kan kahwin.. Bila lagi nak rasa ada barang hantaran..




Sekarang dah kahwin pun masih macam tu jugak.. Dia tak suka berjanji even untuk sebungkus nasi kerabu.. Kalau aku kirim kat dia suruh belikan nasi kerabu, dia akan, "Kalau ada lah eh.. Kalau tak ada, abang ganti dengan nasi lemak pun tak apa kan..".. Of course lah tak apa hehehe janji aku dapat breakfast.. 

Sebenarnya aku nak cakap pasal jangan mudah berjanji setia kalau kita tak pasti sama ada kita dapat tunaikan janji tu atau tidak apatah lagi banyak pasangan berjanji setia nak kahwin, nak susah senang sama-sama but akhirnya masing-masing buat-buat lupa atau memang dah terlupa dengan janji-janji tu.. Lepas tu ambil jalan mudah dengan break up, berpisah hohoho.. 

Kadang-kadang tu Allah nak tengok sejauh mana usaha kita.. Dah cukup ke kita berusaha, berdoa mintak sungguh-sungguh.. Kalau memanjang nak tawakal je memang tak patut lah.. Lagi pulak yang jenis suka mengeluh dan update setiap keluhan kat media sosial untuk tatapan umum..

Lagi satu kalau berjanji setia ni biar lah janji setia yang relevan dan dibuat oleh akal yang rasional.. Kalau tengah happy bukan main masa tu berjanji setia, bila gaduh jadi lain pulak.. Ada siap sumpah seranah main maki-maki kat media sosial.. Better buat decision tu masa tengah rasional dan tahu tahap kemampuan kita dalam menunaikan sebarang janji.. Okay ^_^

Aku sendiri tak berani nak janji dapat jadi isteri terbaik dunia akhirat sebab besar janji tu.. Aku cuma mampu mintak maaf je sebelum tidur.. Yelah mana tau kalau ada salah silap yang aku buat sepanjang hari tu tanpa sedar.. Dalam masa yang sama cuba perbaiki diri untuk jadi isteri yang lebih baik..

Untuk situasi aku sekarang yang pregnant dan duduk berjauhan dengan husband, husband pun tak berani nak janji dia dapat ke tak teman aku masa kat labour room nanti huhuhuhu.. Buatnya aku bersalin tengah-tengah minggu time husband kerja, macam mana dia nak temankan..




Redha jelah masa tu kan teran sorang-sorang dalam labour room phewww..

Ooo.. Jangan lah anggap entry ni macam nak show off pulak.. Bukan tu niat aku.. Cuma aku nak share contoh untuk tidak mudah berjanji setia dengan orang yang kita sayang.. Bila janji terlalu banyak ditaburkan tanpa had dan tanpa berfikir panjang, nanti hati dan perasaan orang yang kita sayang tu akan terluka T_T


Thank you!!!

Second Trip Shopping Barang Baby

Assalamualaikum


Memandangkan beberapa hari je lagi nak masuk 30 weeks, aku dah start gelisah bila barang baby tak lengkap.. Mungkin first time nak jadi mommy memang macam tu kot.. Lepas tau je jantina baby, aku follow banyak giler online shop kat Instagram hahaha.. Konon mudah lah nak survey barang baby yang comel-comel dan berguna.. Bukan semua barang online tu ada jual kat kedai.. Paling over aku suka sangat follow Insta Shop yang jual headband hahahaha.. 

Sambil cuci mata kat Insta Shop, aku redah jugak Manjaku Baby Mall Melaka.. Ni penangan iklan mulut ke mulut dari Umi dan Abah Aisya dan jugak Umi Abah si Anas hahaha.. Diorang lah yang suggest shopping barang baby kat situ.. So, aku pun ikut terjebak shopping sakan sampai tak pergi tempat lain dah.. Bukan apa, kat Manjaku Baby Mall ni semua benda berkaitan baby ada dalam satu bangunan.. Sangat memudahkan urusan first time mommy and daddy ni..


Abah & Umi Aisya

Abah & Umi Anas


Sebelum ni dah pernah shopping kat situ tapi sikit-sikit je.. Boleh tengok kat entry DI SINI hehehe..

Sebelum nak shopping tu aku dah buat check list dalam note book.. Tengok apa lagi barang yang belum dibeli.. Penting check list ni sebab takut terbeli benda yang bukan-bukan dan tak perlu.. Nanti mula lah membazir lepas tu tak pakai.. Akhirnya jadi barang hiasan je.. Hahaha semak tau..

So, ini lah dia antara barang yang aku beli kat Manjaku Baby Mall untuk baby.. Memang dah plan nak settle kan barang baby dulu, barang mak baby kita settle kemudian..


Tilam ni husband yang pilih.. Nak yang comel-comel dan selesa je
untuk baby girl dia.. Penangan hampir 3 years waiting
dan sangat excited nak sambut 1st baby ^_^


Mula-mula tu tak nak beli kelambu sebab rasa macam tak ada nyamuk
kat rumah parents.. Sekali ada laa nyamuk.. Baru perasan.. So, kiteorang
pun beli lah kelambu..


Bila tengok adik bedung anak dia guna napkin, kaki
anak dia terkeluar.. Lahir dengan kepanjangan 56cm
tak cukup dengan bedung pakai napkin.. Mana tau baby
kiteorang nanti lagi panjang, so kita guna baby blanket untuk
bedung baby.. Bedung baby pun husband yang pilih
English style pulak tu heww..


Ni benda basic yang penting.. Memang kena ada..


Pakat pilih jenama Huggies sebab jenama ni dapat banyak feedback
positif selain dari Mamypoko.. Tak pernah google pun pasal diapers
dan tak pernah ambik tahu langsung sebelum ni hahahahaha...
Lagi satu kiteorang tak beli saiz newborn, beli saiz S terus.. Sesuai
untuk baby 3-7kg.. Mana tau baby kiteorang bambam..


Husband memang cerewet bab tuala ni.. Dia tak suka tuala yang nipis, tak serap air,
kasar dan bersaiz kecil.. So, bab tuala ni aku serah sepenuhnya kat husband..
Akhirnya dia pilih tuala jenama Bebe..


Aku memang dah aim nak beli storage box ni.. Rasa lagi selamat
berbanding guna bakul yang lubang-lubang tu.. Bakul tu tak ada penutup..
Kalau storage box ni ada penutup.. Rasa bersih sikit dari sebarang habuk..


Puas hati dah dapat settle banyak barang.. Kalau tidak... Resah je rasa sebab preparation tak selesai.. Baby nak keluar bukan ikut due date pun.. Kalau dia cakap "Nak keluar sekarang jugaakk!!!" Hahahaha ada yang kena bedung pakai shawl kang sebab kain bedung tak beli lagi..

Manjaku Baby Mall ni sediakan pelbagai jenama dan setiap jenama ada range harga tersendiri.. Depends pada kemampuan kewangan parents nak shopping gaya macam mana.. Nak yang mahal ada, nak yang sederhana ada dan nak yang murah pun ada.. Aku beli campur-campur ikut keselesaan baby dan tak stick pada satu jenama je dan dalam masa yang sama ikut budget.. Yang penting budget diapers dan susu formula kena spent lebih sikit (walaupun niat nak fully breastfeed tapi survey jugak susu formula)..

Sebelum ni kiteorang memang ada tabung holiday hahaha.. Maklum lah dua-dua suka bercuti dan berjalan.. Kali ni tabung holiday tu kena kurangkan sebab dah wujud satu lagi tabung iaitu Tabung Baby hehehe.. Tabung Baby ni penting untuk masa-masa kecemasan..

Ni alamat Manjaku Baby Mall Melaka (tak jauh dari Melaka Central, Tesco dan Aeon Bandaraya Melaka)

No. 2-8,Jalan Lagenda 8,
Taman Satu Lagenda,
75400 Melaka.

Tel : 06 2880051            Fax : 06 2880052


Thank you!!


Thursday, January 15, 2015

Kita ke Terengganu!!!

Assalamualaikum


Makin besar perut makin ligat aku berjalan-jalan ke sana sini.. Pantang family nak ke mana-mana mesti aku sibuk nak ikut jugak hahaha.. Lagi pun Abah yang offer nak ikut ke tak.. Rugi lah kalau menolak.. Bukan senang nak pergi jalan jauh tanpa sebab..

Kali ni aku ke Terengganu disebabkan nak menghantar adik sambung belajar kat Institut Teknologi Petroleum Petronas (INSTEP) kat Batu Rakit.. Kami book hotel sekitar Kuala Terengganu.. Nama hotel tu CITI POINT HOTEL betul-betul berhadapan Paparich Kuala Terengganu.. 

Adik aku ni anak nombor 3 dan lelaki sulung.. Dulu dia belajar kat German Malaysian Institute (GMI) atas permintaan dia sendiri.. Sebelum tu aku ada mohonkan dia untuk belajar kat institut pengajian tinggi awam.. Alhamdulillah dia dapat bidang kejuruteraan tapi dia tak nak.. Dia sungguh-sungguh nak masuk GMI..

Family pun support kehendak dia dan dia tamat belajar Diploma Process Instrumentation Control.. Habis je belajar dia terus kerja kat satu kilang area Melaka.. Sempat lah dia kerja tetap selama setahun sebelum dia tekad nak berhenti dan masuk INSTEP.. Tempoh study kat INSTEP ni setahun..


Masuk INSTEP terus kena potong rambut pendek hehehe.. 1st time tengok rambut
dia macam tu.. Masa dia pergi haji pun dia tak nak potong rambut pendek..

Dah alang-alang ke Terengganu, kami banyak explore makanan hahahaha.. Itu yang penting.. So, aku ceritakan satu persatu bagi clear..


2 Januari 2015 (Jumaat)


Kiteorang bertolak dari Melaka lebih kurang 11.10 pagi.. Ikutkan agak lewat sebenarnya tapi si adik ni ada hal pulak nak settle kat bank dan pejabat hasil.. Sampai Kuala Terengganu jam 6.38 petang.. Kami cepat-cepat check in bilik dan terus solat jamak asar zohor..

Kat bawah ni aku letak gambar bilik yang kiteorang dapat.. Bilik ni untuk 3 orang.. Ada 1 katil single dan 1 katil queen.. Tak silap aku nama bilik ni Superior..









Selesai solat, masing-masing pakat nak berehat dulu sebab 7 jam lebih duduk dalam kereta.. Abah yang drive pun mesti kepenatan.. Lepas solat jamak maghrib isyak, perut pun dah lapar.. Apalagi makan malam lah jawabnya hehehe..

Aku sempat tanya kat receptionist hotel tempat makan yang best.. Dia suggest suruh pergi Tenang Seafood kat Pantai Batu Buruk.. So kami pun ke Tenang Seafood untuk makan malam.. Tapi tempat yang kami pergi ni Tenang Seafood 2.. Mungkin yang ni cawangan.. Hq dia aku tak tahu kat mana..

Malam tu ada yang order nasi goreng kampung, nasi goreng thai, nasi goreng kerabu, char kuey teow basah, nasi putih berlaukkan tom yam campur, telur bistik, sotong goreng tepung (memang sedap sangat okay!!!! 4.5/5 bintang aku kasi), mee hoon sup celup (jarang jumpa tapi kat sini memang sedap sedap sedap mee celup dia) dan jugak kerabu mangga.. Jangan tanya aku total semua sekali berapa sebab yang belanja tu si adik yang masuk INSTEP tu hehehe.. Thank you so much!!!!



Aku nak somtam tapi somtam tak ada.. So kita switch to kerabu mangga..
Aku memang tak tahu apa beza somtam dan kerabu mangga..

Ini dia Mee Hoon Sup Celup..
Memang sedap..

Char Kuey Teow basah ni not bad.. 

Ni pun favourite set aku hehe.. Ada nasi putih, telur bistik dan
tom yam..

HIGHLY RECOMMENDED!!! Please try sebab sedap sangat!!
So crispy and big.. Sotong tu pun rasa fresh.. 

Ni nasi goreng kerabu.. Aku yang order..


Sambil makan tu kami nampak ada tourist naik kereta kuda ala-ala dalam cerita Disney Cinderella.. First time tengok carriage macam tu depan mata.. Serius cantik.. Tapi kami tak naik pun sebab lepas makan perut jadi buncit hahaha.. 

Kami sempat jalan-jalan tepi Pantai Batu Buruk.. Ombak agak kuat dan aku yang duduk sebelah selatan ni memang jarang dapat tengok ombak kuat.. Memang relaxing lah malam tu sebab angin sejuk dan nyaman.. Lepas ambik angin, kiteorang balik hotel sebab esoknya dah busy nak hantar adik pergi Batu Rakit..


Pantai Batu Buruk

Pantai Batu Buruk



3 Januari 2015 (Sabtu)


Aku dengan husband biasanya kalau travel memang tak suka tidur lepas subuh hehehe.. Kalau boleh nak cepat je bersiap pergi jalan-jalan.. Aku dengan husband ajak adik yang bongsu pergi sarapan kat Pasar Payang.. Abah, Umi dan adik sorang lagi nak sambung tidur, penat katanya.. Kebetulan hujan pulak tu.. Memang selesa nak sambung tidur hehehe..

Kami bertiga yang dah tak sabar nak bersarapan ni pun terus ke Pasar Payang.. Mula-mula kami singgah dulu ke gerai kuih Pok Him.. Macam-macam jenis kuih dia jual.. Rambang mata tau tak hahaha.. 

Aku malas nak letak watermark so jangan lah curi-curi ya.. Peace!!

Kuih akok.. Kalau kat selatan bukan senang nak dapat kuih ni tau..
So, kami beli lah banyak-banyak dan makan puas-puas.. Kami beli
jugak kuih bom inti kelapa..

Ni kuih belimbing.. Dalam dia kosong tau.. Luar je ada tabur gula..

Ini dia tepung bungkus.. Sedap dan tak berapa manis..


Kalau ikut tekak memang nak sangat makan keria, karipap, donat.. Tapi kami tahan jelah sebab kat Melaka banyak orang jual kuih macam tu.. Memandangkan tak tahu lah berapa tahun sekali dapat datang Terengganu, so kami pakat-pakat beli kuih yang susah nak jumpa..

Settle beli kuih, kami naik ke tingkat atas iaitu ke Medan Selera Pasar Payang.. Kami pilih gerai No,30.. Pilih random je sebab kalau ikutkan hampir ke semua gerai ada jual nasi dagang, nasi kerabu, laksam.. Tapi entah kenapa kami tertarik nak makan kat gerai No.30 hehe..

Aku memang dah aim nak makan nasi dagang sebab lebih 10 tahun agaknya aku tak merasa nasi dagang.. Bukan senang nak jumpa nasi dagang kat tempat aku.. Husband pun pekena nasi kerabu dan adik bongsu nak jugak makan nasi dagang.. Dia pun baru first time nak merasa hehe..


Aku tak tahu nak cakap macam mana sedapnya nasi dagang
kat gerai No.30 ni.. Kuah dia memang aku suka sangat..
Nasi dia pun best!!!!!!! Antara kenangan indah yang
aku dapat bawak balik Melaka..


Ini nasi kerabu.. Memang portion dia banyak.. Bukan aku
cakap, husband yang cakap hehe.. Sedap ke tidak???
SEDAP SANGATTT!!!! Kiteorang suka nasi kerabu dia..


Aku memang highly recommend lah kepada sesiapa yang datang Terengganu tu, singgah Pasar Payang dan cari gerai No.30 ni kat Medan Selera tingkat atas.. Memang best masakan dia!!!

Untuk yang sedang cas energy kat bilik hotel tu kami bungkuskan laksam dan kuih yang kami beli kat gerai Pok Him tu.. Aku sempat jugak jamah laksam Abah hahaha.. Best.. Aku ni semua benda best hahaha tapi serius la aku tak tipu.. Kalau sedap memang aku cakap sedap..

Selesai cerita pasal sarapan.. Kami terus ke Batu Rakit sebab nak hantar adik ke INSTEP.. Sesi pendaftaran, taklimat untuk keluarga semuanya berjalan lancar.. Antara benda yang aku perasan lah kalau nak masuk belajar kat INSTEP ni kena kukuh bahasa inggeris sebab taklimat untuk student dalam bahasa inggeris.. Bukan tu je, masa interview nak layakkan diri masuk INSTEP pun kena speaking.. 

Petang lepas hantar adik kat INSTEP, kami ke Pantai Teluk Ketapang.. Apa yang best kat sini??? Apa yang best?? Hahahaha aku nampak ramai orang jual lokcing!!!! LOKCING!!! Itu lah makanan kesukaan aku masa sekolah rendah.. Keluar je pagar sekolah terus carik kelibat pak cik jual lokcing yang duk bakar lokcing atas motor hehe.. Sanggup tak nak guna duit belanja untuk makan waktu rehat sebab nak beli lokcing.. Yelah zaman tu bawak 50 sen je pergi sekolah dari darjah satu sampai darjah 6.. Tu duit pergi sekolah pagi, tu jugak duit untuk sekolah agama petang..

Aku sungguh-sungguh cakap dengan Abah ajak beli lokcing tu sebab Abah yang drive kereta.. So, Abah pun u turn lah layankan tekak aku ni nak sangat makan lokcing (patut lah baby dah 1.3kg untuk 28 weeks hehe.. Untung awak baby ada Atok yang layankan tekak mak awak..).. Tanpa sedar, aku dengan husband beli 120 batang lokcing!!!! Ingat ya.. 120 batang tu pun tak cukup tau hahaha.. Agaknya 1000 batang baru puas hati..




Makan lokcing tepi Pantai Teluk Ketapang.. Hirup udara petang lah konon hihihi.. Cicah lokcing dalam sos pedas manis.. Aduhaiiii syoknyaaa!!! Lepas tu, pak cik bagi kiteorang air bandung free 3 cawan tau tak.. Alhamdulillah rezeki.. Semoga murah rezeki pak cik.. Ameen.. Kalau ada yang tak tahu, lokcing ni satay ikan.. Abah yang tak pernah makan pun cakap sedap lokcing ni hehe..

Kami meneruskan pencarian makanan kat Pantai Teluk Ketapang.. Cari apa??? Kami cari ICT, UCT, SCT hahahaha... Apa benda tu??




Ikan Celup Tepung (ICT) kami pilih ikan pari dan kembung.. Udang Celup Tepung (UCT) dan Sotong Celup Tepung (SCT).. Aku ajak Abah pergi gerai Pok Long sebab gerai ni lah paling glamour dalam pencarian google hehehe.. Aku dah survey siap-siap dengan baca review orang ramai melalui blog.. Nak tau sedap ke tidak?? Mesti lah sedap sebab ikan, sotong dan udang dia fresh.. Tepung yang salut seafood tu pun aku boleh ratah macam tu je.. 

Abah dengan Umi ingat seafood celup tepung ni makan dengan nasi.. Hehehe aku dah tau dari awal bahawa kalau makan celup tepung ni cicah dengan sos je.. Nasi ke mee ke memang tak ada.. Abah dengan Umi tak kenyang makan macam tu je.. So, misi makan-makan diteruskan lagi hehehe..

Untuk makan malam yang lebih kenyang kami pilih untuk menjamu selera kat warung berhadapan hotel.. Menu dia menu standard macam nasi goreng.. Tapi ada jugak pilihan menu western food.. Ada meatball dan fries, ada fish and chips.. 

Malam tu jugak kami sempat round Seberang Takir.. Saja jalan cuci mata..


Seberang Takir



Seberang Takir



4 Januari 2015 (Ahad)


Hari ni last day.. Sedihnya nak tinggalkan Terengganu.. Serius best dan terasa kejap sangat ada kat sini.. Pagi tu kami pergi Pasar Payang untuk sarapan pagi.. Kali ni Abah dengan Umi join sekali.. Husband order nasi minyak.. Hehehe pagi-pagi dah pekena nasi minyak tau.. Lepas tu adik bongsu aku makan nasi kerabu.. Puas lah dia nak perabis nasi kerabu tu sebab portion besar.. Aku, Abah dengan Umi makan nasi dagang.. Dua hari berturut-turut aku bantai makan nasi dagang hahahaha.. By the way, kami sarapan kat gerai No.30 jugak tau sebab aku nak kan nasi dagang dia..


Nasi minyak di pagi hari hehe



Aku belikan baby dan Anas turtle sorang satu kat Pasar Payang..


Selesai sarapan kami jalan-jalan kat bahagian cenderahati.. Aku beli turtle untuk baby dan Anas hehehe.. Baby pun nak jugak turtle (ke mak baby yang nak sebenarnya haha)

Sebelum balik ke hotel, kami singgah lagi gerai Pok Him untuk beli kuih akok banyak-banyak.. Nak makan dalam kereta on the way balik Melaka.. Umi beli kuih bahulu.. Katanya boleh tahan seminggu tapi tak sampai seminggu stok bahulu tu pun habis..

Selain dari tu aku beli kuih jala mas.. Aku ingatkan puding raja, rupanya bukan.. Memandangkan tak pernah rasa jala mas, aku beli lah satu untuk dibuat rasa-rasa.. Abah cakap jala mas ni dibuat dari telur itik.. Memang aku makan tu rasa telur dan manis-manis gula tapi tak lah terlampau manis.. 


Jala Mas


Sepanjang kat Terengganu aku banyak jugak makan kuih yang manis-manis dan bantai makan NASI je tapi alhamdulillah balik Melaka dan pergi check up bulanan, tak ada masalah gula dan berat badan pun turun sekilo.. Berat badan aku turun tapi berat badan baby naik dengan jayanya.. Tak apa hahaha yang penting berat baby bukan berat aku.. Kang kalau berat sangat payah la nak slim masa pantang nanti.. Nak minum clenx tea tak boleh pulak sebab dah niat nak breastfeed.. 

On the way balik ke Melaka tu kami singgah ke Muadzam Shah, Pahang untuk makan tengahari dan solat asar zohor.. Lebih kurang jalm 7.30 malam kami pun sampai rumah.. Alhamdulillah.. 

Kalau ada rezeki memang nak sangat pergi lagi.. Seronok jalan-jalan carik makan ni hahaha.. Memang orang mengandung macam tu kot.. Erkkk ke aku kalau time tak mengandung pun memang suka jalan-jalan carik makan?? Hahahaha...


Woooww!!!! Bambam nya aku hehehe


Thank you!!!


NOTES

NOTES
Jom LIKE page ANNADARLING di Facebook dan nantikan hanya yang exclusive dan terbaik insyaallah dari kami <3