Assalamualaikum... The owner of this blog is R.I.M.A D.A.N.I.A would like to thank you to all the viewers from all over the world.. Never felt hesitate to come again.. I'm always welcoming every single viewers and appreciate it..(^^,)

Wednesday, June 20, 2012

Aku Terima Nikahnya [Part 5]

Assalam....

Hari ni masuk 4 hari aku jadi isteri pada Mohd. Faiz Bin Zakaria.. Lelaki yang aku kenal 4 tahun yang lepas.. Sebagai kawan mengadu, susah senang dan kawan belajar... So.. Pada 16/6/2012 atas persetujuan keluarga kami diijab kabulkan di Masjid Alami MITC, Ayer Keroh, Melaka dengan suasana yang terlalu sederhana...

Saat paling aku rasa malu bila nak kena duduk atas kusyen di tengah-tengah bulatan besar yang dikelilingi tetamu... Syukur lah ada yang mengiring dari belakang... Dalam hati kata "Takpe.. Malu-malu macam nak presentation dalam kelas je ni..." Hehehe...

Suami aku pun nervous tapi sikit je dia kata.. Aku pun tak nervous sangat cuma malu ramai yang tengok... Tu je hehe... Suami aku kata "Nervous sikit macam nak present PSM sem lepas..." Hehehe...

Lebih kurang jam 11 pagi akad nikah bermula.. Abah yang akad nikah kan kami atas kehendak abah sendiri.. Dengan sekali lafaz........ Dan penuh debaran... SAH! Aku jadi isterinya... Memang macam tak percaya... Lafaz tu mengikat kami sebagai pasangan yang halal...

Mas kahwin RM40 (Rate untuk Melaka) dan jumlah wang hantaran yang tak pernah dibincangkan telah di announce sebanyak RM7000 ketika majlis nikah berlangsung... Tapi abah & umi dah tetapkan wang hantaran aku maximun hanya RM1500 sahaja.. (bukan RM15000.. tak salah tulis tu...) Sebab 25 tahun yang lepas abah & umi kahwin pun wang hantaran RM1500.. So, I follow jelah.. Salam kaut pun serah semua pada kami sebab parents kami tak ambil pun... (Of course kami  dah guna sikit untuk pre honeymoon sebab aku final pun tak habis lagi.. So, belum honeymoon sangat hehehe...) Alhamdulillah Allah murahkan rezeki kami dengan RM1k++ walaupun kecil-kecilan je majlis..

Kalian tahu hikmah rendahnya mahar seorang wanita yang sibuk diperkatakan orang tetapi apakah mereka merasai mahar yang rendah itu...

Aku...... Merasakan kebahagiaan dan cinta yang sangat penuh yang Allah kurniakan saat itu.. Allah melimpahkan kami dengan kemurahan rezeki dari tetamu yang hadir... Sesungguhnya yang sederhana dan rendah nilai wang hantaran itu banyak kelebihan...

Suami tak stress sebab tak payah buat loan.. Alhamdulillah baru 4 bulan kerja dah dapat nikah.. Belum konvo pun syukur dah boleh berkahwin.. Gaji bulan-bulan tak kena potong untuk bayar apa-apa hutang nikah kahwin.. Dia dah pun kembali bekerja dengan tenang di JB dan aku ada kat Melaka sekarang ni...

Bak kata suami "Nak kahwin tengok bakal bapa mertua... Anaknya tengok kemudian.." hehehe...

Bawah ni ada beberapa keping gambar untuk dikongsi bagi melahirkan rasa kegembiraan yang tak terhingga di atas pernikahan kami..



Debaran makin terasa...





Abah: Along... Abah nak nikahkan awak dengan Mohd. Faiz bin Zakaria.. Along setuju?

Aku: Setuju (angguk-angguk kepala....)



SAH!... This guy tersangat happy.. Sudah jadi husband lah katakan...





Doa lepas nikah....





Bacaan Taklik...





Penyerahan mas kahwin..
Amboi..... Lebarnya senyum...





Gelang untuk batal air sembahyang..





Syurgaku ada bersamamu.. Suamiku...





Ucapan teks dari abah.... Tapi ayat yang bawah ni abah tambah sendiri........

"Walaupun saya dah serah semua tanggungjawab saya terhadap suami dia tapi
KASIH SAYANG saya tak akan pernah berubah untuk dia!!" 

Huhuhuhu.............. Terharu + Gembira sebab Abah akan
sentiasa bersama denganku...





Umi...... Thank you for everything!





Dah tengok teks terus bergenang air mata... Susahnya
nak baca.... Sebak segala macam perasaan bermain dalam hati...





My Heroes.... I LOVE U ABAH & ABANG!





Mak mertua dan Abah mertua....
Suka tengok Abah JB senyum....
Suka bila Mak JB cium pipi........





Ok.... Jangan over konfiden tak menangis masa
hari nikah sebab ni lah jadinya......





Suami dan teman baik.... Thank youu kalian sebab
datang dari jauh.....





Pelamin yang disediakan oleh pihak Masjid Alami MITC
untuk kami...





Keluarga pihak suami...





Adik perempuan yang single dan bekerjaya dan
baru nak masuk 22 tahun hahaha...
Thank you for everything!!!





Adik yang bongsu....

Aku: Ada beza ke tak along kawen?

Adik: Entah.... Rasa biasa je... Sebab dah biasa kot
dengan abang faiz hehe...





Rombongan pihak suami ke rumah ku...





Kawan-kawan Exdiploma BPB UTHM....
Thank you datang dan thank you
jugak sebab berusaha nak datang time
nikah walaupun tak sempat nak join time nikah...





Awin... Kak Ida... Mek (PinuNuyu)... Ida (Raitho Arakida)





Teman-teman ku........





Mek... Lahir sama hari dengan aku.... Dia lah
sifu... Dia dah nikah dulu.. 2 tahun yang lepas masa
dah nak masuk U... Ni turn aku pulak...





Potong kek... Terima kasih Mak Yam sebab
belikan kek ni untuk kami... Dapat jugak potong kek hehe...
Btw.. Warna kek ni sama je dengan kek aku masa umur 1 tahun hehe..





Our wedding cake...





Semoga aku menjadi isteri yang sentiasa menenangkan
si dia... 





Hantaran yang best dari pihak suami... Hasil kerja keras
Mak Mertua dan Kakak Ipar.... Terima Kasih banyak-banyak..





Mereka lagiiii...........





Flower girl yang ku sayangi....




 

Mak cik sebelah umi & abah... Dan UWAN... Nenek
sebelah Abah yang bertungkus lumus dari hari sebelum nikah
sampai selesai semuanya.............

Aku lah cucu UWAN yang pertama kahwin... "Along happy
kalau Uwan & Atok happy dengan perkahwinan kami!!"

Umi kata.... Uwan cakap " Abah belanja berapa ribu dah dapat
sorang menantu......" Hehehe...





Family Mak Milah.....





My Parents.....




 

Suami sebagai photographer sebab kamera ni
kamera dia hehehe...


Selesai majlis nikah.... Esoknya kami dah pergi berdating kat Jusco Aeon Bandaraya Melaka... Dengan inai masih merah kat jari... Kami happy window shopping sambil capai barang yang kami rasa kami suka nak beli... 

Sempat singgah makan steamboat tapi tak habis sebab kenyang... Okay... Pelik jugak sejak-sejak dah nikah ni makan mesti kenyang je... Hehehe happy kot tu yang buat kenyang.... 

Come and explore love after marriage yang membuatkan kalian teruja untuk tahu, mengalami dan menilai kehidupan berumahtangga lebih-lebih lagi kepada student macam aku... So.. I'm A wife to Encik Mohd. Faiz and as a full time student in UTHM!

Doakan kebahagiaan kami dunia dan akhirat... Semoga pernikahan ini memberikan rezeki yang lebih meluas kepada kami berdua.. Insyaallah... Another wedding ceremony akan diadakan pada tahun hadapan....

Sekian...... Terima kasih.....



7 comments:

IdaRaida said...

doaku sentiasa mengiringi korang berdua..:)

LeSung baTu said...

rase cam nak nanges jek bace entry ni fiah... sy pon menunggu cinta pas kawen.. tahniah fiah..jd student n isteri yg berjaya..boroikan lg si faiz tuh..heeeeee~

RIMA DANIA said...

Ida: tenkiu ida.. doa kami untuk ida & azli pun sentiasa ada dgn kami.. semoga ida n azli pun jadi mcm kami =)

RIMA DANIA said...

Arfah: menunggu dgn sabar kan arfah.. ada yg jodoh awal.. ada jodoh lambat sikit je.. tapi insyaallah semua ada jodoh masing2..
hehehe

sedang berusaha bg faiz diet hahahaha..... dia nak slim pulak lepas kawen hehehe...

shazwan: said...

Semoga bahagia hingga ke syurga. doakan saya cepat kahwin kak. hehehe.

jom baca cite cinta Islam best => http://tehtarik93.blogspot.com/2012/06/mamat-jiwang-versus-minah-brutal.html

sayap terbang said...

hamboi lesung tumbuk neh... da cukup boroi da neh pown.. hahaha..

RIMA DANIA said...

Shazwan: ameen.. insyaallah kalau ada keinginan.. doa banyak2 =) jgn putus asa...

NOTES

NOTES
Jom LIKE page ANNADARLING di Facebook dan nantikan hanya yang exclusive dan terbaik insyaallah dari kami <3