Assalamualaikum... The owner of this blog is R.I.M.A D.A.N.I.A would like to thank you to all the viewers from all over the world.. Never felt hesitate to come again.. I'm always welcoming every single viewers and appreciate it..(^^,)

Monday, February 25, 2013

Bedak Arab Kokuryu Super Summer Cake

Assalam....


Tepek bedak sebelum ke udara hehe... Udara lah sangat
.. Blog pun masih nyawa-nyawa ikan je.. Hehehe



Aku rasa ramai yang pernah dengar nama bedak ni... Bagi aku, tahap glamournya produk ni sama macam musim orang guna bedak mineral powder Ronasutra... Cuma bedak Arab ni mahal sikit dari Ronasutra... Bagi aku kelebihan Ronasutra ni tak payah susah-susah nak cuci muka sebab bedak tu boleh buat tidur.. Kiranya macam boleh buat ubat jerawat atau jadi bedak merawat kulit di waktu malam lah hehe...

Tak dinafikan muka rasa ringan jugak guna Ronasutra tu.. Pakai pun sikit-sikit je pun dah kemas muka kita.. Aku guna Ronasutra repeat 2 kali sebelum bertukar kepada produk Silky Girl yang sememangnya bedak yang sentiasa sesuai dengan kulit aku walaupun ketika berjerawat teruk pada satu masa dahulu hehehe... Ada kawan tegur, Ronasutra tu sesuai dengan aku tapi entah kenapa aku bertukar kepada bedak Arab pulak.. Itu pun mak cik yang sponser bedak Arab tu sempena hari pertunangan dan pernikahan aku..

Mak cik aku dealer bedak tu.. Dia jual RM70 untuk 1 unit bedak Arab yang tersebut... Untuk anak sedara, dia bagi free lah.. Kira macam tester.. Alhamdulillah, dah 10 bulan aku guna bedak Arab tu tanpa henti tapi masih penuh lagi isinya dalam bekas hehehe.. Punya lah jimat pakai bedak Arab ni.. Sapu span sikit je atas bedak dan tap ke muka.. Siap!! 

Kadang-kadang bila malas nak pakai foundation, aku pakai toner dan terus je tap bedak Arab tu kat muka.. Rata dan kemas je tanpa foundation atau BB Cream dan sebagainya... Kiranya kalau terbangun lambat nak pergi kelas tu, sempat lagi lah nak berbedak kat muka hahaha.. Bukan untuk cantik tertarik... Tapi untuk wajah yang lebih kemas dan confident untuk bertemu kawan-kawan sekuliah... 

Nak mulakan make up dengan bedak Arab ni.. Basahkan dulu span yang telah disediakan sekali dengan bedak.. Kiranya beli bedak Arab ni nanti akan dapat span percuma yang tebal dan sangat lembut... Tak sama macam span compact powder yang lain... Lepas basahkan, perah dan sapu span pada bedak Arab lalu tap kan ke seluruh muka... Muka kita akan sedikit lembab (kelembapan yang tak dirasai tapi kita tahu kulit kita lembab sebab span yang kita basahkan tadi...) Lepas beberapa minit, muka kita kering dan..... tadaaaa..... Yeayy!!!! Hasilnya, kulit sedikit cerah berbanding sebelum make up...

Buat masa ni dah 10 bulan guna, alhamdulillah tak ada apa-apa alahan, tak ada jerawat naik, tak ada kulit mengelupas, kulit tak jadi kusam dan sebagainya.. Semuanya nampak okay sahaja dan makin ramai yang teringin nak cuba... Aku bukan penjual produk ni atau mendapat mana-mana tajaan untuk buat review tapi aku just buat testimoni sendiri sebab sebelum ni ada yang tanya pasal produk ni tapi aku jawab dalam keadaan tergesa-gesa.. Maafkan saya para penanya.. Erk penanya, pentanya hehe yang bertanya..




Dah 10 bulan guna... Guna setiap hari tapi masih banyak lagi..






RM70 sekali dengan span... Tapi span kena rajin basuh supaya tak berbau..






Aku guna warna russet.. Orange blush pun cantik jugak...



Ada masa bila aku pakai bedak ni hahaha boleh rasa hipokrit betul kulit muka ni... Bila ambil gambar, kemas je muka hahaha dah macam pakai foundation mahal pulak.. Tapi sebenarnya pakai bedak ni je pun... Buat masa ni aku tak pernah pakai BB Cream sebab aku selesa dengan foundation Tia Amelia.. Kadang-kadang aku ada jugak pakai Maybeline Angel Fit foundation tapi memandangkan foundation Maybeline dah nak habis, so aku guna foundation Tia Amelia, toner Safi Perfect 10 dan bedak ni je.. Bercampur habis produk muka aku ni kan.. Hishh.. Tapi tu yang sesuai, aku gunakan je lah.. Kalau tak rajin dan malas, guna toner Safi Perfect 10 dan bedak sahaja tanpa sebarang foundation hehe sebab hasilnya tetap memuaskan...




Kalau nak guna untuk bertunang ke kahwin ke boleh lah tepek
tebal sikit hehehe.. 



Setiap produk pasti ada yang tiruan cuma aku suggest, jangan lah bila nampak sesuatu produk tu murah sangat berbanding harga asal dan kita teruja nak beli tanpa mengambil kira ketulenan sesuatu produk.. Nasihat aku... Berhati-hati dengan setiap produk yang anda guna sebab semuanya di bawah tanggungjawab sendiri... (^^,) Be careful!!...


Terima kasih..

p/s: For womenzz out there... you should discover the feminine hygiene product
by Lactacyd HERE... 

13 comments:

zarifahmr said...

famous dah bedak arab ni sekarang. dia boleh rawat kulit macam ronasutra atau sekadar bedak? :)

RIMA DANIA said...

Zarifahmr: merawat kulit tu tak pasti pulak sebab baca dia punya kelebihan untuk make up yang kemas, cepat dan mudah...

Miss Syu said...

Salam Tumpang iklan ye

Sy ade menjual bedak arab ORI

RM45+FREE Span+FREE Pos

Borong juga dialu2kan
SMS Sy 0126246762

RIMA DANIA said...

Miss Syu: Silakan.. =)

.::: Princess MOMOY :::. said...

seronok banyak rview dear =)

RIMA DANIA said...

Princess MOMOY: review secara peribadi hehe..

Anonymous said...

Assalamualaikum..
semoga di rahmati Allah SWT..saya pembekal bedak arab..terus dari arab.penghantaran express selama seminggu..insyaAllah..boleh order untuk borong..email saya di imirzan@gmail.com atau whatsup +966548181772..
maassalamah..

RIMA DANIA said...

Anon: Waalaikumsalam =)

Anonymous said...

Slam sy ad jual jgk bedak arab ni..rm 45 tmsuk pos...borong jgk di alukan....utk borong serendah rm 25...tq..:) sms 0132643039

Syarifah Hana Al-Jamalullail said...

saya baru nak try.. thankz for sharing

nini said...

bedak arab sangat best kan dear....skang saya ada buat promosi untuk bedak arab...=D

Anonymous said...

sisss..bedak arab ni dyew ad pnutup merah n putih ek??camner nk cam yg tiruan ek..

RIMA DANIA said...

Anon: Saya guna penutup merah.. Tak pernah jumpa lagi penutup putih.. Mungkin saya tak perasaan.. Alhamdulillah yang ni saya pakai dah melebihi setahun.. Tiada kesan sampingan.. Efek dia macam bedak compact biasa cuma kalau guna yang ni lebih kemas make up kita berbanding compact powder yang lain.. Harga berpatutan sebab tahan lama! hehe..

NOTES

NOTES
Jom LIKE page ANNADARLING di Facebook dan nantikan hanya yang exclusive dan terbaik insyaallah dari kami <3