Kepada penggemar chocolate dan memang gilakan chocolate... Bertuah lah anda view blog aku pada entri kali ni sebab aku nak share satu resepi senang iaitu Chocolate Fudge.. Untuk bulan Ramadhan ni aku cadang buat masa nak buka... Kalau raya nanti nak buat masa open house pun boleh...
Yang penting... Jangan makan selalu sangat... Sebulan sekali tu ok lah... Kalau nak jugak makan tiap hari tu no hal tapi jaga-jaga lah kot terkena penyakit berkenaan kadar gula tinggi dalam badan karang susah...
Bahan pun ada 4 je... What???? 4 je ke?? Yelah 4 je... Bukan susah pun nak carik semua bahan- bahan ni... Korang boleh carik je kat mana-mana kedai... Insyaallah jumpa punya lah...
Bahan-bahan:
- 2 papan Cooking chocolate (potong dadu)
- 1/2 butter cup
- 100 g kekacang cincang halus (almond ke hazelnut ke atau kacang tanah pun kalau korang suka boleh letak)
- 12 sudu susu pekat manis
Cara-cara:
- Campurkan cooking chocolate dengan butter dan cairkan secara double boil.
- Kemudian masukkan susu pekat manis dan kacau sebati.
- Masukkan kekacang dan gaul sebati.
- Tuang ke dalam loyang yang di alaskan parchment paper dan simpan di dalam peti ais lebih dari 1 jam. Sebaik-baiknya biarkan selama 3 jam dan ke atas.
- Setelah chocolate fudge mengeras boleh lah potong dan hidangkan...
Ada sesiapa dah terliur?? Hahahaha... Boleh lah esok beli bahan ye dan try buat sendiri.. Senang je kan?? Next entri nanti aku ajar buat Chocolate Mousse pulak eh... Sedap jugak cuma bahan-bahan dia extra sikit tapi senang je.. Tak susah...
Thanks sebab baca entri ni... Jangan lupa cuba ye....
4 comments:
ooo tuan tanah kedaung... buatkn boleh?? nnt raye sy dtg rmh rase.... hehehehe
latest entry ST : Nisbah Lelaki-Perempuan & Urban : Camera Paling CANGGIH
kaizen: haha tuan tanah puasa.. buka pun rasa nak pi bazar je.. hahahaha
nk ngelat la tuh...
Kaizen: hahahah =p
Post a Comment