Assalamualaikum... The owner of this blog is R.I.M.A D.A.N.I.A would like to thank you to all the viewers from all over the world.. Never felt hesitate to come again.. I'm always welcoming every single viewers and appreciate it..(^^,)

Tuesday, December 30, 2014

Roasted Potato by Rima Dania

Assalamualaikum




Nampak tak kilaun roasted potato di atas?? Tu baru tengok kilauan je.. Belum sentuh lagi.. Kalau sentuh, teksturnya luarnya sedikit crunch dan isi dalamnya sangat lembut.. Yuuummmmmmmyyy!!!!

Biasanya roasted potato ni sesuai untuk breakfast or dinner.. Gantikan fries or chips tu dengan roasted potato.. Roasted potato ni sekadar side dishes kepada menu berat.. Contoh lah breakfast pagi tu masak spaghetti bolognese ke atau ada menu roasted chicken.. Mungkin masak chicken pie atau baked macaroni and cheese.. Paling simple buat sandwich daging or ayam, ada sedikit coleslaw dan jadikan roasted potato sebagai side dishes..

Cara nak buat sangat simple.. Bahan pun tak banyak, cuma english herbs ni expensive sikit.. Tapi kalau tak ada pun tak apa, cuma kalau ada tu lebih baik lah.. English herbs ni kalau beli sebotol kecik tu boleh pakai lama.. Setahun, setahun lebih sebab tahan lama dan kita pun bukan pakai untuk masak hari-hari.. 

Jom tengok bahan dan cara-cara..


ROASTED POTATO 

3 biji kentang dipotong lebar dan sedikit tebal (rujuk gambar di atas)
1 sudu kecil garam
Secubit serbuk white pepper/ black pepper
Herbs (Boleh guna oregano, nak guna rosemary boleh atau thyme pun boleh.. Aku guna rosemary jenama McCormick botol warna hijau)
3 sudu besar butter (Butter bagus untuk kesihatan.. Boleh lah kurangkan guna marjerin, okay)


1) First, gaulkan kentang dengan garam, serbuk white or black pepper dan herbs.. Gaul rata.
2) Kalau ada oven kecil, tak perlu set suhu tapi just set timer je.. Tapi kalau oven ada setting suhu, boleh set kan ke 100-120 darjah celcius..
3) Grease kan dulang dengan sedikit butter dan susun kentang atas dulang.. Kemudian, tuangkan lebihan butter atas kentang..
4) Bakar dalam oven selama 10-15 minit atau sehingga kentang masak golden brown dan jangan lupa balik-balikkan kentang supaya kedua-dua permukaan masak sekata.
5) Siap untuk dihidang..


Kalau 3 biji kentang tu cukup untuk 2 orang je makan sebab sedap roasted potato ni.. Kalau nak masak untuk seisi family, kena lah double, triple kan bahan-bahannya ya.. Nak extreme lagi.. Tabur lah cheddar cheese atas potato tu dan bakar sikit lagi untuk cairkan cheese.. 

Cuba jangan tak cuba.. Sedap makan panas-panas cicah dengan mayo dan sos cili..


Ini contoh herbs nya.. Boleh jumpa di mana-mana grocery
shopping..


Terima kasih..

No comments:

NOTES

NOTES
Jom LIKE page ANNADARLING di Facebook dan nantikan hanya yang exclusive dan terbaik insyaallah dari kami <3