Assalamualaikum... The owner of this blog is R.I.M.A D.A.N.I.A would like to thank you to all the viewers from all over the world.. Never felt hesitate to come again.. I'm always welcoming every single viewers and appreciate it..(^^,)

Saturday, May 21, 2011

+easy CAKE POPS+

Morning korang.. time aku menaip entri ni dah pukul 1.36 a.m pun tau.. Aku memang tak boleh nak tido dah... gara2 petang tadi aku tertido lama sangat hehehe... jadi tanpa membuang masa aku pun tulis lah resepi baru yang aku jumpa kat you tube.. Aku kan kaki2 selongkar resepi kat you tube.. Jimat.. tak payah beli buku resepi hehe...

Selalunya kita dah penah dengar orang buat cookies pop.. ada yang dah buat berniaga cookies pop tu untuk special occasion kan.. tapi cake pop ni memang aku tak pernah tengok lagi kat Malaysia ni.. tapi kalau ade antara anda yang dah pernah tengok cake pop ni.. sori ye.. mungkin i ni tak up to date hehehe..

Tanpa membuang masa.. aku bagi tau dulu bahan2nya supaya senang korang nak beli barang kat Mydin ke.. Jusco ke.. Tesco ke.. Carefour ke... Wellward ke (tempat feveret aku kalu kat Parit Raja ni) hehehe..

BAHAN-BAHAN CAKE POP:

  • CAKE (untuk resepi ni aku guna buttercake je tapi aku prefer cake chocolate)
  • COOKING CHOCOLATE
  • CHOCOLATE FROSTING
  • CUP UNTUK CAKE
  • HIASAN MAKANAN (macam manik2 gula ke... choco rice ke...ikut kreativiti..)


CARA-CARA UNTUK MEMBUAT CAKE POP



Ni dia butter cake yang aku beli kat Mydin.. Sedap!! RM4


Aku guna cooking chocolate cap Vochelle.. Tak berapa manis dan sesuai dengan taste aku.. Harga dia RM7...


Frosting ni sebenarnya kalau nak jimat boleh buat sendiri je.. Tapi sebab nak cepat maka aku guna Frosting cap Hersheys.. Harga Frosting ni RM9..


STEP 1: Potong kek tadi slice demi slice pastu masukkan dalam mangkuk yang besar..


STEP 2: Hancurkan kek tu dengan tangan sampai jadi peroi.. atau bahasa lainnya aku kata hancur habis.. (ye2 je aku ni hehe)


STEP 3: Masukkan frosting ikot kesesuaian kuantiti kek tau.. Pastikan masa kalian gaul nanti doh kek tidak terlalu lembik dan tak terlalu pekat... sederhana je..


STEP 4: Ini dia doh kek aku yang dah digaul sebati dengan frosting.. Tak terlalu lembik.. sederhana supaya senang kita nak kepalkan doh kek kepada bentuk bulat..


STEP 5: Kalian kepal2kan doh kek dan masuk kan dalam cup cake kecil macam ni.. Setelah selesai semua doh kek tadi.. Masukkan dulang berisi doh kek ni ke dalam peti sejuk selama 30 minit...


STEP 6: Sementara tunggu doh kek tu mengeras di dalam peti sejuk.. Kalian boleh lah cair kan cooking chocolate ni.. Bagi yang ada microwave boleh lah cairkan guna microwave tapi yang tiada pun boleh... kalian panaskan air dalam periuk sampai mendidih... pastu tutup api.. kemudian angkat mangkuk berisi chocolate tadi letak atas periuk dan sambil tu kacau2 lah chocolate tu sampai cair.. Ini juga boleh dinamakan double boil ye..


Contoh cooking chocolate yang dah cair...



STEP 7: Lepas 30 minit boleh lah keluarkan doh kek yang mengeras tadi... Salutkan doh kek ini dengan cooking chocolate lalu hias lah mengikut kreativiti anda...

Contoh cake pop yang dah siap... Tadaaa...

STEP 8: Lepas siap semua.. Simpan dulu dalam peti sejuk untuk beberapa minit bagi cake pop ni mengeras selepas di salut dengan cooking chocolate.. Nak lagi sedap.. simpan melebihi 2, 3 jam biar betul2 sejuk dan mengeras... Memang kompem korang rasa rajin nak buat lagi.. Puas hati...


STEP 9: Step yang terakhir adalah.................. MAKAN............ (^^,)


Ok korang semua... Selamat Menjamu Selera dengan CAKE POP yang ternyata sangat senang dan tak payah guna oven... tapi kalau sesiapa yang rajin tu boleh je korang buat kek sendiri dan frosting sendiri sebab ternyata lebih menjimatkan wang tetapi of coz lah tak menjimatkan masa.. Masing2 boleh pilih cara yang macam mana kalian nak buat janji kalian cuba k...



4 comments:

mrS pinu said...

nanti nak try la......besh jek nmpak

Lovea_Fiya said...

sedap meq..nak super sedap letak lama2 dalam pei sejuk.. lebih dari 2-3 jam.. boleh buat utk Hubby u kalau dia balik umah nnt=)

Anonymous said...

salam mana nak cari choclota frosting ni yerk?

RIMA DANIA said...

Anon: Salam... Chocolate frosting ada kat mana2 pasaraya di Malaysia.. Boleh cari di bahagian bahan membuat kek dan biskut =)

NOTES

NOTES
Jom LIKE page ANNADARLING di Facebook dan nantikan hanya yang exclusive dan terbaik insyaallah dari kami <3