Assalamualaikum... The owner of this blog is R.I.M.A D.A.N.I.A would like to thank you to all the viewers from all over the world.. Never felt hesitate to come again.. I'm always welcoming every single viewers and appreciate it..(^^,)

Monday, May 23, 2011

+ PIE 3 SERANGKAI + rosemary... oregano and thyme!

Lama tak update blog sebab ada problem dengan internet.. Jadi blogwalking jelah sepanjang masa yang terluang tu.. tapi nak share jugak dengan blogger yang lain satu menu rekaan sendiri yang sepatutnya diberi nama Shepards Pie.. tapi disebabkan aku main ikut suka campur maka aku namakan menu ni PIE 3 SERANGKAI sempena ada 3 jenis bahan yang aku letak dalam resepi ni iaitu rosemary... oregano dan jugak thyme...

Jamie Oliver ajar lain.. lain pulak yang aku buat hehe.. janji sedap!! hehe.... Jom kita tengok bahan-bahan dia... ni cakap siap-siap ye.. tak ade sistem sukatan.. kita guna sistem emak-emak je sebab emak-emak punya sistem dia adjust guna lidah je nak tambah perisa apa bagi sedap... hehe



Bawang putih dan bawang merah...


3 jenis rempah ni sebagai penyedap rasa...


Ubi kentang untuk dibuat mash potatoes..


Daging burger.. untuk lagi senang lebih baik guna daging cincang...


Carrot dihiris halus..


Cendawan dihiris halus.. Boleh jugak guna cendawan butang...


Black paper ditumbuk halus.. Kalau ade yg serbuk lagi bagus...


Sos cili dan sos tomato


Tomato Puree...


Cheese.. kalau ade parmesan pun ok jugak..



Lepas dah tengok bahan-bahan.. hehe mari lah kita mula memasak ye tuan-tuan dan puan-puan..


Rebuskan kentang dalam air mendidih..


Tambahkan garam sebagai bahan perasa...
Selepas kentang lembut.. toskan kentang lalu lecek kan kentang dan tabur lada hitam..


Masak daging burger dalam kuantiti minyak yang sedikit lalu hancur-hancurkan..


Pastikan daging burger tadi hancur dan masak seperti ini lalu ketepikan...


Panaskan kuali dan letak sedikit minyak masak...


Tumiskan bawang merah dan bawang putih... bagi yang nak extra pedas..
tumis lah cili boh sekali masa kalian tumis bawang tu ye...


Setelah bawang naik bau.. masukkan carrot...


Setelah carrot sedikit lembut... masukkan pula cendawan...


Selepas beberapa minit.. masukkan pula dua sudu sos tomato dan dua sudu sos cili...


Masukkan pula tomato puree sebanyak setengah cawan sahaja...


Masukkan 3 serangkai tadi... oregano.. thyme dan jugak rosemary...


2 sudu gula pasir dan setengah camca kecil garam...


Satu sudu tepung jagung untuk memekatkan kuah..


Siap!!!


Anda boleh pilih nak guna yang mana untuk pie ni..


Lapisan bawah pie kita mulakan dengan menuang masakan ini...


Kemudian... kentang yang dilecek tadi di tuang pula pada lapisan atas... pastikan penuh dan sekata... Selepas itu tabur lah sebanyak mana cheese yang anda mahu...


Bakar pada suhu 180 darjah sehingga cheese cair dan kentang lecek menjadi kekuningan...


Itu dia... PIE 3 SERANGKAI ku yang sangat lazat...


Tukang rasa mesti dia hehehe


Cheese yang enak dan cair...


Erkkk.. Alhamdulillah...


Makan berdua je... esok paginya jadi sarapan pagi adik sebelum pergi sekolah dan bekal adik untuk waktu rehat... Komen kawan-kawan adik yang dah makan? "Sedaplah..."


SELAMAT CUBA YER...


3 comments:

lin lin 1290 said...

kak fia...satu pengajaran yang bagus di blog. nanty ajar lagi...sebab lin gemar masak la!!!

mrS pinu said...

nak try msk tapi umah jauh dr kedai..nak cr bahan2 2 yg susa...nak kuar lesen xde....saye nak cuba gak nanti...huwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

Lovea_Fiya said...

kepada lin: dats good..nanti ape yg akak tau masak akak share je.. harap senang faham setiap step akak tulis..(^^,)


kepada Puan Pinu Nuyu: hehehe.. meh cuba..menjilat jari meq..kumpul koleksi resepi baru untuk umah sewa nanti...(^^,)

NOTES

NOTES
Jom LIKE page ANNADARLING di Facebook dan nantikan hanya yang exclusive dan terbaik insyaallah dari kami <3