Assalamualaikum... The owner of this blog is R.I.M.A D.A.N.I.A would like to thank you to all the viewers from all over the world.. Never felt hesitate to come again.. I'm always welcoming every single viewers and appreciate it..(^^,)

Sunday, October 21, 2012

RESEPI MICROWAVE.. (Grill Chicken + Cheesy Chunky Chips)

Assalam....


Aku nak share sikit resepi microwave yang tak seberapa dari aku tapi kalau husband makan memang licin lah... Makanan pun sihat sebab masak dalm microwave je... Tak guna minyak tapi boleh dikatakan macam kita panggang makanan dalam oven... Cuma aku guna microwave...

Kebiasaannya adik beradik aku kalau sesiapa duduk rumah sewa, memang parents kami bagi microwave seorang sebijik sebab kami ni tak biasa kalau tak ada microwave... Hehehe jadi bila duduk rumah sewa, jauh dari family memang kena ada microwave depan mata...

Microwave tu aku guna untuk masak bila gas kat dapur habis... Aku pernah masak tom yam ayam, kari ayam, sup-sup.. Ayam panggang... Masak asam pedas ikan.. Kentang panggang... Buat panas lauk, masak air... Pernah jugak buat cake dalam mug.. 

So... Hari ini aku nak share resepi simple dan senang yang aku masakkan untuk husband sebab kami ada rumah kedua kat Batu Pahat ni... Nama dia Hotel de Perdana Hill... Nak jimat tak payah beli makanan kat luar, aku masak siap-siap kat rumah sewa dan angkut segala macam pinggan mangkuk ke hotel... 

Paling seronok makan nasi lemak sambal sotong dengan telur rebus sambal... Yang tu pun aku rushing masak pagi-pagi sebelum husband sampai Batu Pahat petangnya.. Seminggu sekali, merasalah husband makan masakan air tangan isteri dia yang tak seberapa ni...





Microwave kesayangan aku... TQ kerana masih
bersamaku...........








CHICEKN GRILL:

Dada ayam (hiris bahagian atas dada ayam)

Perapan secukup rasa:

Lada sulah
Lada hitam
Garam
Gula
Lengkuas (Blend)
Halia (Blend)
Kunyit (Blend)
Bawang putih (Blend)
Bawang besar (Blend)
Kicap manis
Madu (aku tak letak sebab tak ada stok.. Kalau letak lagi sedap!)


Cara-cara:

Blend semua bahan... Gaul semua bahan... Masuk ayam dalam perapan dan simpan dalam peti sejuk selama beberapa jam.. Nak lagi sedap... Simpan sehari... Lagi best!

Keluarkan dari peti sejuk... Masuk ayam yang diperap dalam mangkuk yang tahan kepanasan microwave (aku guna produk Claytan)... Lepas tu masuk dalam microwave dan on kan... Set pada kepanasan sederhana.. 5 minit sekali stop kan microwave dan balik-balik kan ayam...

Buat berulang kali sampai ayam lembut dan masak... Sedia untuk dihidang... Yeayy!!!!




CHEESY CHUNKY CHIPS:

Beberapa biji kentang 
Lada sulah

Garam

Cheese keping


Cara-cara:

Kupas kulit kentang dan potong panjang-panjang dan jangan terlalu nipis atau terlalu tebal... 

Gaul kentang dengan garam dan lada sulah...

Masukkan dalam microwave.. Set pada suhu sederhana... 

Tiap 5 minit balik-balik kan kentang sampai lembut dan masak...

Letak sekeping cheese atas kentang dan set pada DEFROST selama 3 minit sehingga cheese cair...

Siap!!!!


Ini lah dia set dinner husband siap pencuci mulut lagi...
Tapi egg tart tu bukan aku buat... Aku beli.... Hehehe...



Sekian sahaja... Terima kasih....

13 comments:

Amirah Najihah said...

salam..akak, kite buat kentang tu die macam melekat la.. ke kena letak minyak? salu kite masak dgn microwave msti jd gtu..haha..

btw sy ade bc akk punye cter psl kwin sme tu...suke sgt^^ sy nnt nk kwin jgk, insyaAllah tahun depan. kenduri buat lpas sy hbs blajar.. tp sy xtau cmne nk urus dgn kwn2. sbb nnti nikah je, kluarga tdekat je hadir. nk ckp cmne kt kwn2, nnt dorg pk sy x jemput la..sy nk rhsie la..ke kwn2 akn fhm je? nnt buat mcm tahlil je..share la tips pape ^^

barakallah akak :D

RIMA DANIA said...

Amirah Najihah:

Assalam...
Hehehe sebenarnya memang dia melekat lepas tu letak cheese memang dia lagi extra melekat.. Akak makan dengan garfu biar senang nak cungkil fries tu hehe..

Ooo.. Macam akak pun cuma jemput jiran paling dekat.. Kawan sekuliah (x sampai 20 org) dan saudara mara pun wakil dari parents dan 2,3 orang anak2 je yang datang..

Akak x prepare banyak sbb akak tunang 21hari je jadi x sempat nak prepare banyak.. ayah akak tak duduk malaysia..dia sempat balik sekejap je nak settle kan hal nikah akak.. majlis akak pun apa yg ada je..hehe

Resepsi insyaallah next year lepas akak habis belajar..

Lecturer yang tau akak nak kahwin pun akak x dapat nak jemput sedangkan akak rasa serba salah kalau x jemput..

The trick is.. Akak cuma siapkan sedikit goodies bag utk mereka dan maklumkan bahawa resepsi akak lepas belajar.. jadi akak akan jemput semua lepas belajar..

Memang ramai ckp kenapa akak x jemput diorang.. Kawan sekolah yang dekat dgn akak pun akak x dapat nak jemput.. Tapi akak mesej semua bagi tahu, ni cuma majlis nikah.. Akak jemput semua masa resepsi nanti..

Alhamdulillah semua faham & terima kehendak akak.. Semuanya berjalan lancar dan kawan2 yang x dijemput jugak faham & tunggu majlis resepsi akak nanti.. =)

goodies bag pun boleh buat dengan bajet yg sederhana..akak bg lecturer cake in jar sorg 1.. untuk kawan kelas boleh lah kalau adik nak bg gula2 ke coklat ke dalam 1 paket..=)

Amirah Najihah said...

oh yeke.. saye tengah fikir ni akak. sy blajar kt shah alm, sy duduk kt tgganu..krenye, nnt ms nikah tu, fmly sy yg jauh2 mcm dkt johor, penang, kedah sume tu, kne jmput ke just inform? takut diorang trase.. ms call fmly tu nk ckp cmane, kg klo inform tp mcm x jmput, trase plak. tp klo jmput, nnt xkan nk susahkn dorg dtg lg ms resepsi? aaaa x faham sgt mcm mane. sbb klo boleh nk nikah dlu mcm akk..

psl kwn2 tu, sy pun fkir nk inform ke nk ajk. nnt klo ajk, die bmlam mne plak.. sbb dorang bkn org trgganu. tp klo x offer, kg npk mcm xnk ajk plak.. ee akk fhm ke kte ckp ape ni? dilemma ni kak. haha.. susahnye nk arrange psl kwin ><

thanks utk idea tu..okay jugak.buat goodies and bg dkt dorang, lecturer and kwn2..huhu

RIMA DANIA said...

Amirah Najihah: Bab jemput sedara mmg mak & ayah akak yang arrange.. yang pasti masa tu ramai sedara datang just wakil dr family masing2.. mak & ayah akak inform dgn cara call..

dalam situasi akak...semua kwn akak mesej inbox..kawan sekolah ke.. kawan masa diploma.. akak tag semua kat inbox FB bagi tau akak nikah je.. diorang okay semua.. =)

Azura Awal said...

Thanks for sharing resipi guna microwave ni Rima Dania. Memang useful. Jom follow blog akak ye :)

RIMA DANIA said...

Azura Awal: terima kasih kak.. =)

aishahafiz said...

salam,nak tanya,tu microwave oven biasa ka camna?saya da beli microwave oven brand electrolux rm179.00..ada sesetengah org kt,kalau harga camtu,microwave ja.oven tu sj ja dia letak bg best..nak tanya,apa yg microwave yg sy beli ni blh buat?sekadar nak panaskan sj ka @lebih dr tu?harap membantu ye.....

RIMA DANIA said...

aishahafiz:

Microwave saya jenama Sharp RM199.. Biasanya microwave yang harga RM400 ke atas multifunction.. Macam microwave saya, selain untuk panaskan lauk, saya guna untuk masak lauk..

Saya pernah masak kari ayam dengan kentang, tom yam campur, sup ayam, cake dalam mug, steamboat, asam pedas ayam, cake buah (resepi microwave tapi tak sesedap kek yang dibakar dalam oven).. Saya jugak guna microwave untuk lembutkan ayam,ikan atau daging yang beku sebelum siang atau masak sebab lebih baik dari rendam bahan2 tu dalam air.. Hehe sayang bahan perasa semulajadi dalam bahan2 tu arut dalam air rendaman..

Microwave saya pun tak ada fungsi grill.. Sebab terlalu basic dan sesuai dengan harganya.. Nak buat apa-apa agak terhad..

Tak silap saya microwave oven dan microwave adalah 2 benda yang sama.. Cuma nak tau bezanya, tengok pada fungsi tambahan yang ada pada buku panduan =)

Anonymous said...

Salam kak nk tnya camana nak baked cup cake brapa minit utk masak

RIMA DANIA said...

Anon: Kalau cake depends pada bahan yang diguna.. Saya ada resepi cup cake untuk microwave.. Boleh check di entry "There is a cake in my mug" ;)

hidayati hamid said...

salam. sy suka entry awak. sy mmg xreti guna microwave. nak tanya. sy ad microwave oven yg multifunction. tp tak pernah guna. hadiah mak bg masa kawen.
sy tak tau camne nak guna. klu nak defrost or bakar or masak semua mmg kena guna bekas tahan panas je ke? mcm pinggan kaca yg biase tu bleh guna tak? bekas plastik mmg tak boleh la kan? n klu nak bakar ayam mmg tak boleh guna alumium foil jugak ea? sory bnyak lak tnya. hee. nnt share lg ye resipi yg guna microwave. klu boleh tangkap gambar dengan bekas yg guna skali. hehe. tq so much :)

RIMA DANIA said...

Hidayati Hamid:
Salam, terima kasih :D

Saya suggest Hidayati lihat link ini untuk ketahui lebih lanjut tentang penggunaan microwave sebab lagi mudah untuk faham ^_^

http://www.fit2eat.org.uk/microwave/

Insyaallah saya akan update resepi lain yang sesuai untuk microwave :)

Zulkifli Ahmad said...

assalamualaikum kak
nk tanya
untuk ayam grill
berapa kali kak rima dania bolak balik kan ayam tu? setiap 5 minit tu?
ada sampai 4x?

NOTES

NOTES
Jom LIKE page ANNADARLING di Facebook dan nantikan hanya yang exclusive dan terbaik insyaallah dari kami <3