Assalamualaikum
Cuba bayangkan minum petang korang dihidangkan dengan vanilla cupcake yang masih fresh dan panas.. Baru keluar dari oven.. Bau dia semerbak harum bau vanilla.. Masa tengah panas ni lah cupcake pun fluffy dan lembut je.. Korang belah dua dan cicah dalam teh o ke, teh tarik ke, kopi panas ke.. Fuuhhhhhh.... Mesti indahkan minum petang korang hahaha..
Aku masa awal-awal preggy memang tak rajin nak mengadap dapur.. Masa tu 1st trimester, asyik mabuk je memanjang.. Memang tak larat lah.. Ni dah masuk 30 weeks lain macam jadinya.. Aktif baking kat dapur.. Nak makan cookies pun sanggup berjam-jam buat sendiri banding beli kat luar.. Sama jugak lah dengan cupcake ni.. Sanggup bersengkang mata buat malam-malam untuk puaskan tekak sendiri..
Resepi ni memang sangat simple dan sangat lah senang.. Kalau rajin, boleh lah letak inti jam ke dalam tu.. Tak pun hias cantik-cantik cupcake ni dengan frosting.. Aku tak rajin nak menghias malam tu.. Biar je cupcake togel macam ni hehehe tapi dalamnya ada inti blueberry jam..
Jom tengok bahan dan cara-cara nak buat.. Senang je ni..
Bahan-bahan:
1 cawan tepung naik sendiri (1 cawan tepung gandum + 1 sudu kecil serbuk penaik)
1/2 cawan gula castor (aku guna gula pasir je)
1/2 cawan butter (suhu bilik)
2 biji telur
1 sudu kecil esen vanilla
Jem (ikut suka nak letak perisa apa)
Cara-cara:
1. Panaskan oven 180 darjah celcius.
2. Combine gula dan telur. Pukul sampai kembang.
3. Masukkan butter dan esen vanilla. Pukul sebati.
4. Masukkan tepung dan pukul lagi sampai sebati.
5. Ambil cup dan masukkan suku adunan dalam cup. Masukkan jem lebih kurang satu sudu kecil lepas tu masukkan lagi adunan. Jangan penuh sangat sebab cake akan naik masa membakar.
6. Bakar selama 10 hingga 15 minit atau sehingga cake masak sepenuhnya.
7. Sedia untuk dihidang.. Yeayyy!!!
Kesan lubang atas permukaan cake tu sebab aku cucuk guna lidi.. Nak tengok cake dah masak ke belum hehehe |
Try lah.. Lepas tu makan time panas-panas.. Baru lah BEST!!!
Thank you..
No comments:
Post a Comment