Assalamualaikum... The owner of this blog is R.I.M.A D.A.N.I.A would like to thank you to all the viewers from all over the world.. Never felt hesitate to come again.. I'm always welcoming every single viewers and appreciate it..(^^,)

Sunday, June 19, 2011

10 SENARAI BARANG YANG MAMPU DIBELI KETIKA BERDUIT DAN KURANG BERDUIT....

Ok lah.. Sekarang aku nak share dengan semua orang 10 senarai barang yang mampu aku beli masa ada duit dan ketika kurang duit... Hehehe... Biasa lah kan student... Sekarang pun dah masuk tahun ke 5 aku jadi student dari diploma sampai lah degree..

Duit saku dapat macam biasa setiap bulan memandangkan aku tak pernah buat pinjaman ptptn dan alhamdulillah everything is supported by Abah... Thank you so much for everything....Tapi bila tersalah langkah atau kadang-kadang awal sem memang banyak nak pakai duit... Maka makin berkurangan lah duit saku ku..

Ok... Bila dah kurang.. Kita still nak kena beli sesuatu jugak.. Contoh macam makanan dan produk yang nak diguna.. Jadi masa tu lah aku akan beli benda yang murah dan abaikan yang mahal tu.. Dan bila duit saku penuh semula.. Aku akan dapatkan yang mahal secepat mungkin sebelum duit saku susut semula... Hehehe

Jom tengok 10 senarai barang tersebut dan bagaimana pulak dengan kalian semua?? hehe

1. HADIAH KAWAN KAHWIN

Kalau kawan-kawan aku jemput datang kenduri kahwin diorang.. Tak kan aku nak datang dengan tangan kosong... Jadi bila aku kekurangan duit... Aku belikan dulang sebagai hadiah.. Dan bila kawan-kawan jemput datang kenduri masa aku tengah penuh poket... Aku belikan set pinggan mangkuk... Hehe...


2. MINYAK WANGI

Minyak wangi benda paling wajib aku kena ada.. Aku pantang bau busuk.. Jadi bila kurang duit aku beli minyak wangi R series dari Cosway yang harganya kurang dari RM10... Bila poket penuh aku beli lah minyak wangi silky girl yang harganya lebih RM20...


3. TEMPAT MAKAN

Selalu memang makan kat warung je sama ada banyak duit atau tak.. Tapi bila over extra poket penuh... Aku makan KFC sebagai menghilangkan rasa mengidam ayam goreng dan cheesy wedges...

4. MAJALAH

Masa tengah kurang duit... Aku beli Majalah Wanita je... Masih dapat banyak info dan lebih murah... Kalau duit banyak... Aku beli Majalah Dara.. Tapi kalau extra banyak tak salahkan beli dua-dua hehehe....

5. MINUMAN COKLAT

Aku peminat setia kepada kedua-dua produk di atas.. Maka bila duit kurang... Aku beli Oligo.. Kalau check purse duit macam banyak... Aku terus beli Radix Koko sebab memang sedaaap!!



6. DONAT

Agak-agak teringin sangat nak makan donat.. Bila kurang duit... Aku terjah jelah donat gula... Kalau banyak duitnya... Apa lagi... Big Apple Donat BP Mall lah aku kerjakan hahaha...


7. COKLAT

Dua-dua aku suka.. Cuma ikut pada status kewangan aku lah... Kurang wangnya maka Choki-choki jadi juadah nak maniskan mulut... Kalau lebih wangnya maka Cadbury menjadi pemanis hariku... Hehehe...


8. BUBUR

Aku memang suka bubur... Bagi aku sesuai dengan aku yang sentiasa jaga diet.. Nasi memang kurang aku makan sepanjang belajar.. Dalam seminggu 3 atau 4 pinggan sahaja.. Kadang-kadang rasa jakun jumpa nasi sebab aku sentiasa menjauhkan diri dari nasi.. Bila kurang duit.. Aku makan bubur segera... Kalau ada duit lebih baru makan bubur Marrybrown.. Bubur seafood Marrybrown lagi sedap kot dari Bubur McD...

9. BISKUT


Kalau cerita tentang biskut... Aku ni kaki minum petang.. Ngeteh ke ngopi ke memang aku suka sebab dah terbiasa dari kecik lagi.. Jadi pasangannya adalah biskut... Bila duit kurang.. Aku telan je biskut lemak... Kalau rasa macam kaya sikit.. Aku beli lah biskut Lexus Munchys kat Wellward Parit Raja tu..


10. SHOPPING

Senang je cerita.. Tak ada duit.. Aku window shopping tapi bff aku tak suka window shopping sebab katanya buang masa... Kalau ada duit memang aku shopping... Tak kisah lah shopping online ke atau tak online pun... Hehehe...


Kalian pulak macam mana bila berada dalam situasi macam aku ni?? Tapi bagi yang memang setia pada satu brand sahaja... Maka ketika dia berduit ke... Tak berduit ke.. Mesti beli barang dengan brand yang sama... Kan..

SIMPAN DUIT DULU... BARU SHOPPING... KALAU SHOPPING DULU PASTU BARU SIMPAN DUIT... ADA BAKI LAGI KE DUIT-DUIT TU?? HEHEHE....


4 comments:

nik aziemah said...

haha...time ada duit beli nescafe.. xde duit beli coffeemix je..

RIMA DANIA said...

hehehe...betul2..sama lah..

diana said...

beli benda makan ja yang banyak ni..Lp

RIMA DANIA said...

diana: makanan spare utk sebulan..

NOTES

NOTES
Jom LIKE page ANNADARLING di Facebook dan nantikan hanya yang exclusive dan terbaik insyaallah dari kami <3