Assalamualaikum... The owner of this blog is R.I.M.A D.A.N.I.A would like to thank you to all the viewers from all over the world.. Never felt hesitate to come again.. I'm always welcoming every single viewers and appreciate it..(^^,)

Wednesday, July 4, 2012

Kemas dan Berkemas dan Mengemas

Assalam...


Bab kemas mengemas ni terutama bilik tidur lah kan.. Masa anak dara ke.. dah jadi isteri orang ke mesti ada seorang insan yang paling akan complain tentang tahap kekemasan bilik kita... Tapi untuk my mom.. Sebelum ni jarang dia tegur tapi sejak aku jadi bini orang mesti dia suka tegur dari segi penampilan aku sampai ke bilik tidur...

Itu namanya anda ada mak yang dalam proses mengajar anak sulung dia ni jadi isteri solehah... Fuhh.. Insyaallah.. 

Walaupun ada lagi seminggu lebih untuk aku kemaskan bilik yang penuh dengan barang hantaran dan hadiah nikah yang belum berbuka lagi sebelum si dia balik Melaka.. Tapi.. Aku kena gagahkan jugak untuk mengemas semua barang yang ada atas lantai...

2 minggu yang lepas...

Husband: Abang nak naik atas kejap..

Aku: Okay.. (Teruskan tengok TV..)


15 minit lepas tu... Dia datang duduk sebelah aku...

Aku: Dah pukul berapa eh.. Tak solat lagi ni...

Husband: Pergi lah solat dulu...

Aku: Abang? Dah solat?

Husband: Dah.. Abang dah solat tadi..

Aku: Eh?? Tak ajak pun?

Husband: Bilik tu dah penuh dengan barang atas lantai... Barang hantaran.. Hadiah... Tak muat pun nak solat berdua... Solat sorang-sorang muat lah..



Rugi dah... Tu lah tak kemas lagi bilik.. Nanti dah jadi pengantin basi baru nak mengemas hehe... Ermm.. Ada ke istilah pengantin basi... Maka aku pun dengan semangat mengemas semuanya, melipat kain baju, menyapu lantai menggunakan tisu dan tangan (tu memang habit sejak dulu!) dan yang penting.... Aku kemas make up atas meja solek..

Aku memang bukan kaki make up tapi berterabur barang make up atas meja solek.. Reason kenapa pun aku tak tahu.. So... Aku carik cawan untuk letak semua barang make up dalam cawan tu.. Lepas tu... Sepitkan semua sepit rambut yang ada kat cawan tu... Biar senang nak guna dan simpan sepit tu kat tepi cawan...

SIAP!!!!!!!!!!!!!!!!!! 






Lega dah bilik pun kembali ceria dan best untuk golek-golek-golek... Lagi satu... Kalau ada sesiapa yang lantai biliknya berasaskan kayu... Macam bilik aku, abah aku pasang floor depot... Untuk jaga lantai kayu yang macam tu.. Tips simple je... Bila nak lap permukaan lantai tu.. Sapukan losyen baby pada kain buruk dan lap lah pada lantai tu... Bersih.. Cantik dan tak rosak lantai tu...

Kenapa?? Sebab lantai kayu macam tu sama je sensitif macam kulit kita... Lantai tu jugak tak boleh disapu dengan produk yang bukan-bukan macam jugak kulit kita.. Dia sesuai dengan pencuci khas atau pun losyen baby sahaja..

Okay semua... Keep your bedroom CLEAN!..... Make your bed after you wake up! Thank you...

6 comments:

CiK GorGeouS ! said...

macam best jee dah kawen...nampak berseri jee anda..hikhikhik :)

anyway,tips nak biLik sentiasa kemas even tahap diri adaLah pemaLas adaLah : sorok barang2 daLam kawasan tertutup okayy..it works aLL the time ~

sayap terbang said...

hehe okeyh pasneh mmg kene ajak tros solat jemaah.. hehehe brg2 kawen yg byk sangat.. 2 yg penuh jek bilik 2.. hehe

RIMA DANIA said...

Cik GOjes: Alamak yeke hahaha... kawen durian runtuh mcm ni excited terlebih kot heheh..

RIMA DANIA said...

ST: tu lah.. hantaran dgn hadiah kawen yg penuh dlm bilik.. xpe2.. 1 week lagi kita bukak sama2..

sayap terbang said...

aik bler nak bukak hadiah?? hehe

RIMA DANIA said...

ST: hahahaha bz kan.. dah sebulan dah hadiah x bukak lagi..

NOTES

NOTES
Jom LIKE page ANNADARLING di Facebook dan nantikan hanya yang exclusive dan terbaik insyaallah dari kami <3