Assalam....
Resepi minggu ini yang aku nak share adalah resepi yang aku dapat dari buku resepi yang mak mertua aku hadiahkan... Memang kakak ipar aku pun semua dapat buku-buku resepi dari mak...
So.. Aku mencuba satu resepi mudah dalam buku tu dan resepi tersebut adalah...... CARROT CAKE... Serius sedap sangat dan agak moist... Crunchy pun ye jugak... Hehehe...
Jom belajar buat CARROT CAKE.....
1. Pukul gula dengan telur dulu..
2. Masukkan telur satu persatu dan pukul rata...
3.Masukkan ke semua bahan kering ke dalam adunan
sedikit demi sedikit dan pukul rata...
4. Masukkan carrot dan badam cincang, pukul rata..
5. Gris kan loyang dengan mentega..
6. Tuang adunan dalam loyang...
* For a better result.... Make sure sangai dulu carrot dalam
kuali bagi dia kering sebab kalau carrot tu terus campur dalam
adunan nanti adunan jadi berat atau terlebih basah.. Jadi
sangai dulu ye carrot tu bagi kering dan ringan...
Cream cheese tu hanya cadangan hidangan.. Selalunya Carrot Cake makan dengan Cream Cheese tapi kalau tak berminat dengan rasa cheese yang berlemak... Tak payah letak pun tak apa.. Hehe
Selamat Mencuba... Terima Kasih..
2 comments:
bule la nak rasa nanti.. nyum2. hehe
ST: boleh hehe mendapat sambutan & bdk2 sekolah pun order..
Post a Comment